Kati Hämäläinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kati Hämäläinen (s. 10. toukokuuta 1947 Helsinki) on suomalainen musiikin tohtori, cembalisti, urkuri ja orkesterinjohtaja sekä vanhan musiikin tutkija. Hämäläinen opiskeli Sibelius-Akatemiassa urkujensoittoa 1964–1971. Cembalonsoiton opinnot hän aloitti 1967. Hämäläinen suoritti Sibelius-Akatemiassa cembalonsoiton korkeimman kurssitutkinnon ensimmäisenä Suomessa. Hänen ensikonserttinsa cembalistina oli Sibelius-Akatemian konserttisarjassa 1973. Cembalonsoiton jatko-opintoja hän harjoitti mm. Lontoossa ja Kenneth Gilbertin oppilaana. Urkujensoiton mestarikursseilla hän on opiskellut muun muassa Ranskan, Espanjan ja Italian vanhaa musiikkia. Vuonna 1993 Hämäläinen suoritti musiikin tohtorin tutkinnon Sibelius-Akatemian taiteilijakoulutuksessa erityismaininnalla "kiitoksella hyväksytty" aiheenaan Ranskan barokin cembalo- ja urkumusiikki.

Vuodesta 1972 Hämäläinen on esiintynyt Suomessa sooloesityksissä, kamarimuusikkona, useiden orkesterien solistina ja orkesterinjohtajana. Hän on esiintynyt myös Ruotsissa, Saksassa, Sveitsissä, Tšekkoslovakiassa, Englannissa, Italiassa, Ranskassa ja Venäjällä. Hän on nauhoittanut radioyhtiöille Suomessa ja Keski-Euroopassa sekä levyttänyt suomalaisille levy-yhtiöille. Viime vuosina hän on esittänyt lähinnä Ranskan, Italian ja Espanjan kosketinsoitinmusiikkia sekä Ranskan kirkollista vokaalimusiikkia 1999 perustamansa yhtyeen Plein-Jeu johtajana.

Hämäläisen tutkimusala on esittämiskäytännön historia, mistä hän on julkaissut neljä kirjaa ja useita artikkeleita. Hämäläinen työskentelee Sibelius-Akatemian yliassistenttina ohjaten jatko-opiskelijoita kirkkomusiikin osastossa sekä esittävän säveltaiteen ja tutkimuksen tohtorinkoulutusyksikössä (DocMus). Hämäläinen on ollut Kotkan kansainvälisen urkukilpailun taiteellinen johtaja ja tuomariston puheenjohtaja. Vuonna 2006 hänet palkittiin Barokkienergiaa-palkinnolla ansiokkaasta ja monipuolisesta toiminnastaan vanhan musiikin parissa.

Kati Hämäläisen isä oli jazzmuusikko Olli Hämäläinen. Kati Hämäläinen oli naimisissa toimittaja Hannu Taanilan kanssa.

Kirjat ja julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hämäläinen, Kati: Ranskan barokin klaverimusiikki: solistisen klaverimusiikin nuottilähteet n. 1650-n. 1730 ja niiden modernit laitokset. Helsinki: Sibelius-Akatemia, 1992. ISBN 952-9658-05-2.
  • Hämäläinen, Kati: François Couperin: L'art de toucher de Clavecin − Cembalon soittamisen taito. Helsinki: Sibelius-akatemia, 1993. ISBN 952-9658-26-5.
  • Hämäläinen, Kati (toim.): Kotkan urkukirja. Kotkan seurakunta ja Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osasto, 1998. ISBN 952-9658-63-X.
  • Hämäläinen, Kati: Le bon goût. Ranskan klassisen urkumusiikin (1650-1800) esittämiskäytäntö. Helsinki: Sibelius-Akatemia, 2002. ISBN 952-9658-74-5.
  • "Ranskan klassisen urkumusiikin bassossa esiintyvien cantus firmuksien rekisteröiminen". Musiikki 1-2/2000, 47-78.
  • "Port-de-voix painottomana etulyöntinä". Urut ajassa. Juhlakirja Kari Jussilalle. Toim. Peter Peitsalo. Sibelius-Akatemia ja Organum-seura r.y. Helsinki 2003, 169-190. ISBN 952-9658-77-X.
  • Hämäläinen, Kati: Ranskan barokin gregoriaanisia sävelmiä Guillaume-Gabriel Niversin kirjoista – Plainchant of the French Baroque by Guillaume-Gabriel Nivers. DocMus-tohtorikoulun julkaisuja – DocMus Research Publications, Sibelius-Akatemia – Sibelius Academy, 2015. ISBN 987-952-5959-92-5 (painettu), ISBN 987-952-5959-93-2 (sähköinen pdf verkossa).
  • Kati Hämäläinen: Couperinin cembalokirjat. Uniarts.fi / Sibelius-Akatemian julkaisut / Digitaaliset oppimateriaalit / Musiikin oppimateriaalit.

Äänityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nauhoituksia Suomen Yleisradiolle ja TV:lle sekä radionauhoituksia Berliinissä ja Sveitsissä.

Levytyksiä:

  • Kokkonen: "..durch einen Spiegel..". Cembalo, Helsingin Kamariorkesterin solistina. Finlandia FA 323.
  • "Les goûts-réünis". Cembalo. Ranskan barokin kamarimusiikkia yhtyeessä Les Goûts-réünis. Ondine ODE 721-2.
  • "Flauto dolce - flauto traverso". Cembalo. Barokin kamarimusiikkia yhtyeessä Sibelius Academy Baroque Ensemble. Ondine ODE 736-2.
  • Bendan ja Stamitzin huilukonserttoja. Cembalo. Mikael Helasvuo ja Helsingin Kamariorkesteri. BIS CD 268.
  • "Barokin aikaan". Cembalo. Barokin kamarimusiikkia yhtyeissä Les Goûts-réünis ja Sibelius-Akatemian barokkiyhtye. Classica CL 108.
  • "Noëls". Ranskan barokin joululauluja. Urut. Classica CL 140. R: Kotkan kansainvälinen urkukilpailu.
  • "Kaksi urkumessua / Two Organ Masses". Urut, yhtyeenjohto. Jean-Henry d'Anglebert: Complete Organ Works, Francois Couperin: Complete Organ Works, Guillaume-Gabriel Nivers: Two Masses, Marc-Antoine Charpentier: Credo, Domine Salvum. Kati Hämäläinen, urut / organ, Ensemble Plein-Jeu. 2 CD, Taito 2007.C

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]