Uppopaisto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Munkkeja uppopaistumassa.

Uppopaisto eli friteeraus on ruoanvalmistusmenetelmä, jossa ruoka upotetaan kuumaan öljyyn tai rasvaan. Se on erittäin nopea tapa valmistaa ruoka. Huolimatta nestemäisen rasvan käytöstä voidaan uppopaistamista luonnehtia ruoan kuivavalmistamiseksi. Uppopaistaminen on lähtöisin Afrikasta.

Oikein suoritettuna uppopaistaminen ei tee ruoasta rasvaista, sillä ruoan kosteus hylkii öljyä. Kuuma öljy lämmittää veden ruoan sisällä ja vesi höyryttää sen sisältä ulospäin. Kunhan öljy ei ole liian kuumaa, eikä ruokaa pidetä upotettuna öljyyn liian kauan, ei öljyä mene itse ruoan sisään. Jos ruoka on öljyssä liian kauan, vesi haihtuu höyrynä ulos ruoasta ja öljy alkaa päästä ruoan sisään. Jos öljy taas on liian viileää, ruoka ei kypsy kunnolla, ennen kuin rasva alkaa jo päästä sen sisään. Öljyn lämpötila on tyypillisesti 175–190 °C.

Useimmat uppopaistettavat ruoat leivitetään ennen paistamista. Leivittämisen tarkoitus on aikaansaada ruokaan rapea ja ruskea ulkokuori samalla tehden sisuksesta pehmeän, kostean ja höyrytetyn. Joissain ruoissa, kuten perunoissa on jo luonnostaan kuori, joten ne eivät tarvitse erillistä leivittämistä.

Japanilaisessa keittiössä uppopaistamista pidetään yhtenä neljästä perusruuanvalmistustekniikoista grillauksen, höyrytyksen sekä kuullotuksen ohella.

Turvallisuus ruoanlaitossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Öljyä tai rasvaa ei saa päästää ylikuumenemaan, sillä se syttyy palamaan. Veden kaataminen kuumaan rasvaan on vaarallista, koska äkisti kiehahtava vesi saa rasvan roiskumaan. Siksi rasvapalon sammuttaminen virheellisesti vedellä on erittäin vaarallista ja johtaa vain palon leviämiseen[1].

Käytettäessä öljyä tai rasvaa ruoanlaitossa täytyykin muistaa huolellinen valvonta sekä varautua mahdollisiin tapaturmatilanteisiin. Sammutuspeitteen[2] tulisi olla keittiön minimivaruste.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkkejä uppopaistetuista ruoista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]