Toledo (Espanja)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Toledon sijainti

Toledo on kaupunki keskisessä Espanjassa, sekä samannimisen maakunnan ja Kastilia- La Manchan itsehallintoalueen pääkaupunki. Vuonna 2005 kaupungissa oli 75 578 asukasta.

Toledo on rakennettu Tajojoen laakson jyrkille rinteille. Kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä ja hallitsevia maamerkkejä ovat 600-luvulta peräisin oleva Alcázarin linna ja viisilaivainen goottilainen katedraali. Toledo oli muinoin tunnettu miekoistaan, ja se on tänäkin päivänä veitsien ja muiden terästuotteiden valmistuksen keskus.

Toledo on Jerusalemin sisarkaupunki.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näkymä yli Toledon. Kaupungin goottilainen katedraali oikealla, Alcázarin linna vasemmalla.

Toledossa sijaitsi alun perin roomalaisten vuonna 192 eaa. perustama linnoitus nimeltä Toletum. Myöhemmin se toimi visigoottien pääkaupunkina kuningas Liuvigildin valtakaudesta maurien tuloon 700-luvulla. Córdoban kalifaatin alaisena Toledo koki kulta-aikansa.

25. toukokuuta 1085 Kastilian kuningas Alfonso VI valloitti Toledon ja teki siitä muutama vuosi myöhemmin Kastilia ja Leónin pääkaupungin. Kaupungin valtaus oli yksi Reconquistan käännekohtia. Kun kuningas Filip II siirsi hovinsa Toledosta Madridiin vuonna 1561, kaupunki ajautui hitaaseen rappioon, josta se ei koskaan täysin selvinnyt.

Toledo nimettiin UNESCOn maailmanperintöluettelon kohteeksi vuonna 1986.

Toledo

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Koordinaatit: 39°52′N, 4°2′W