Propyleeniglykoli

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Propyleeniglykoli

Propylene glycol chemical structure.png

Tunnisteet
IUPAC-nimi 1,2-propaanidioli
CAS-numero 57-55-6[1]
Ominaisuudet
Molekyylikaava C3H8O2[1]
Moolimassa 76,09 g/mol[1]
Ulkomuoto väritön, jähmeä neste[1]
Sulamispiste - 59 °C (214 K)
Kiehumispiste 188,2 °C (461 K)
Tiheys 1,04 g/cm3
Liukoisuus veteen sekoittuu[1]

Propyleeniglykoli on orgaaninen yhdiste (alkoholi), joka on huoneenlämmössä (20 °C) olomuodoltaan väritöntä, hajutonta, itseensä kosteutta sitovaa (hygroskooppista) jähmeää nestettä. Sen kemiallinen kaava on C3H8O2 ja rakennekaava on CH3CHOHCH2OH. Propyleeniglykolista käytetään myös nimityksiä 1,2-propaanidioli, metyylietyleeniglykoli ja 1,2-dihydroksipropaani.

Propyleeniglykolin moolimassa on 76,09 g/mol, sulamispiste - 59 °C, kiehumispiste 188,2 °C, suhteellinen tiheys 1,04 g/cm3 (vesi = 1,0 g/cm3), leimahduspiste 99 °C (c.c.) ja 107 °C (o.c.) sekä CAS-numero 57-55-6. Kaupallisesti propyleeniglykolia valmistetaan veden ja propyleenioksidin reaktiolla.

Propyleeniglykolipohjaisia nesteitä käytetään lentokentillä lentokoneiden jäänpoistoon sekä jäänestoon. Lämmöntalteenottojärjestelmissä propyleeniglykolia käytetään lämmönsiirtonesteenä. Auton jäähdytysnesteenä propyleeniglykolia käytetään erityisesti sellaisissa auton moottoreissa, joissa on alumiinista valmistettuja osia. Ainetta käytetään nuuskan ja tupakan lisäaineena, sähkötupakan nesteissä sekä sikarihumidorin kosteuttimissa hyvän kosteutta sitovan ominaisuutensa ansiosta. Aine toimii elintarvikkeissa lisäaineiden ja aromien kantaja-aineena. Propyleeniglykolin E-koodi on E1520.

Propyleeniglykolin käyttö sikarihumidorissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Propyleeniglykolia käytetään 50/50 suhteessa steriilin veden kanssa akryylipolymeeristen kiteiden tai Oasis -sienen kostuttamiseen humidoreissa käytettävissä kostuttimissa. Propyleeniglykoli auttaa estämään liiallisen kosteuden humidorissa. Kosteuden laskiessa humidorissa alle n.60%, sieni/kiteet alkavat luovuttaa kosteutta kunnes kosteusprosentti nousee takaisin n.70 prosenttiin.

Ympäristö- ja terveysvaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhytaikainen altistus ärsyttää silmiä ja toistuva tai pitkäaikainen ihokosketus voi aiheuttaa ihon herkistymisen.

Muu käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eläinlääketieteellisessä käytössä propyleeniglykoli lisää ja ylläpitää lehmien ruokahalua ja maidontuotantoa, sekä vähentää niiden altistumista asetonitaudille eli ketoasidoosille.

Savukoneissa käytettävä savuneste sisältää propyleeniglykolia ja tislattua vettä. Joissain savunesteissä ilmoitetaan käytettäväksi glyserolia propyleeniglykolin sijasta. Tislatun veden suhteella em. aineisiin saadaan vaikutettua savun sakeuteen.[2]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.