Maavoimat

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Maavoimat on asevoimien puolustushaara, johon kuuluvat useimmat mantereella toimivat yksiköt. Useimmat asevoimat erottavat maavoimat selkeästi merivoimista ja ilmavoimista.

Maavoimien jaottelua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maavoimat ovat perinteisesti jakautuneet useisiin aselajeihin, joista tärkeimmät ovat jalkaväki, ratsuväki, tykistö, pioneeri, viesti sekä huolto. Aselajit voidaan lisäksi jakaa luonteensa mukaisesti taisteleviin, taistelua tukeviin ja huoltaviin.

Maavoimissa taistelevan osan muodostaa jalkaväki, jonka osiksi luetaan myös tukevina aselajina jalkaväkipataljoonissa myös kranaatinheittimistö ja panssarintorjunta. Prikaatitasolla jalkaväkipataljoonien taistelua tukevat siitä itsenäisinä osina kenttätykistö, ilmatorjunta, rannikkotykistö, pioneerit ja viesti.

Nykyaikana ratsuväki on lähes kaikkien maiden maavoimista joko poistettu tai motorisoitu ja tykistö jaettu ilmatorjuntaan ja kenttätykistöön. Panssarijoukot eivät muodosta omaa aselajiaan vaan ovat osa jalkaväkeä kuten myös kranaatinheittimistö ja panssarintorjunta.

Monissa NATO-maiden asevoimissa, muun muassa Yhdysvalloissa, helikopterein varustettuja joukkoja nimitetään usein ratsuväeksi (engl. Air cavalry, ”Ilmaratsuväki”), kunnioittaen ratsuväen perinteitä ja kykyä saapua nopeasti taisteluun. Myös eräitä raskaita panssarijoukkoja lasketaan osaksi ratsuväkeä.

Huoltavan osan muodostaa huolto, jonka osia, huoltojoukkueita, huoltokomppanioita jne. kuuluu elimellisenä osana kaikkien taistelevien ja tukevien aselajien yksiköihin.

Maavoimat Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa on kolmentyyppisiä maavoimien prikaateja: jalkaväkiprikaati-80, jääkäriprikaati-90 sekä Prikaati 2005.

Maavoimien joukko-osastoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen puolustusvoimissa ratsuväkeä edustavat Urheilukoulu, Hämeen Ratsujääkäripataljoona ja Maasotakoulun Rakuunaeskadroona. Rannikkotykistö kuului Suomessa maavoimiin 1940-luvulta 1990-luvulle, minkä jälkeen se on ollut osa merivoimia. Helikoptereita operoiva maavoimien ilmailutoiminta (käännös englannista army aviation) on Suomessa osa erikoisjoukkojen sekä valmiusprikaatien toimintaa ja organisaatiossa suoraan Pääesikunnan alainen.

Ensimmäinen maavoimien komentaja oli vuoden 2011 alussa Maavoimien esikunnassa palvellut kenraaliluutnantti Ilkka Aspara. Tehtävään valittiin hänen jälkeensä niinikään Maavoimien esikuntaan kenraalimajuri Raimo Jyväsjärvi, joka aloitti tehtävässä kenraaliluutnantin arvossa 1. heinäkuuta 2011.

Maavoimien komentajana aloittaa 1. heinäkuuta 2014 Seppo Toivonen. Hänen edeltäjänsä kenraaliluutnantti Raimo Jyväsjärvi siirtyy puolustusvoimien sotatalouspäälliköksi[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]