Merisodankäynti

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ranskalainen linjalaiva Orient palaa 1. elokuuta 1798 Abukirin taistelussa

Merisodankäynti on sodankäyntiä laivojen tai muiden merikulkuvälineiden avulla. Suurin osa meritaisteluista on tapahtunut merellä, mutta sotaa on käyty myös sisävesillä.

Vanhin meritaistelu, josta on kirjallisia tietoja, tapahtui 1210 eaa. Kyproksen lähellä. Meritaisteluihin osallistuvien alusten lukumäärä on vaihdellut yhdestä kummallakin puolella moniin satoihin; nykyajan meritaisteluihin osallistuu yleensä pieni määrä voimakkaasti varustettuja laivoja. Toisen maailmansodan jälkeen on ollut vain vähän meritaisteluja, koska harvoilla mailla on varaa suuriin laivastoihin ja koska useimmissa sodissa ei ole ollut mukana suurvaltoja taistelemassa toisiaan vastaan. Lisäksi rannalta operoivat lentokoneet ovat nykyään laivoja tehokkaampia vihollislaivojen tuhoamisessa. Ilmasodankäynnin merkityksen kasvaessa lentotukialukset, erilaiset ohjusalukset ja sukellusveneet ovat syrjäyttäneet perinteiset tykkejä käyttävät sota-alukset.

Vaikka taisteluissa mukana olleiden laivojen luonne on muuttunut ratkaisevasti, monet taktisista periaatteista ovat pysyneet samana, kuten sotaharjoitusten tärkeys ja se, että luovuttaminen on monesti mielekkäämpää kuin koko laivaston menettämisen mahdollisuus.

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.