Luettelo Liettuan kaupungeista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Liettuan kaupungeista.

Liettuassa on 103 kaupunkia.[1][2] Vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan 66,7 prosenttia (eli 2,031 miljoonaa) maan väestöstä oli kaupunkilaisia.[2] Suurin osa kaupungeista on väkiluvultaan pieniä. Tämä johtuu osittain historiasta: aikoinaan saavutettua kaupunkistatusta ei ole haluttu poistaa. Vuoden 2012 alussa Liettuassa oli ainoastaan 15 yli 20 000:n asukkaan kaupunkia.[1]

Liettuan parlamentin 19. heinäkuuta 1994 annetulla päätöksellä termiä kaupunki (liett. miestas) käytetään asutuskeskuksesta, jossa asuu yli 3 000 asukasta, joista vähintään kaksi kolmasosaa työskentelee teollisuuden, kaupan, tuotannon tai palvelun alalla. Ennen lain voimaanastumista kaupungin asema saavuttaneet tätä pienemmät asutuskeskukset voidaan myös luokitella kaupungeiksi. Pieniä asutuskeskuksia kutsutaan nimellä miestelis.[1]

Suurin osa Liettuan kaupungeista perustettiin Liettuan suuriruhtinaskunnan aikana, ja ne mainitaan kirjallisissa lähteissä ensimmäisen kerran 1200–1700-luvuilla. Ensimmäisenä varsinaiset kaupunginoikeudet sai Klaipėda (vuonna 1257–1258).[1]

Jotkut uudemmat kaupungit, esimerkiksi Kaišiadorys, Vievis, Radviliškis, Ignalina ja Mažeikiai, syntyivät myöhemmin Liettuan rautateiden rakentamisen yhteydessä. 1900-luvulla perustettuja kaupunkeja ovat esimerkiksi Visaginas, Elektrėnai ja Naujoji Akmenė.[1]

Luettelo kaupungeista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Allaoleva luettelo on Liettuan tilastokeskuksen tekemä yhteenveto Liettuan kaupungeista sisältäen laskelman niiden asukasluvuksi 1.1.2012.[1] Tilastossa on otettu huomioon maan vuoden 2011 väestönlaskennan alustavat tulokset. Vastaavia osin laskennallisia tilastoja tehdään vuosittain. Kohdasta aiheesta muualla löytyy linkki.

Sija
(2012)
Vaakuna Kaupunki Väkiluku
(1/2012)[1]
Kaupungin-
oikeudet[1]
Lääni[1]
1 Vilnius city COA.gif Vilna &&&&&&&&&0523050.&&&&00523 050 1387 Vilnan lääni
2 Kaunas city COA.gif Kaunas &&&&&&&&&0311148.&&&&00311 148 1408 Kaunasin lääni
3 Klaipeda city COA.gif Klaipėda &&&&&&&&&0160361.&&&&00160 361 1257–1258 Klaipėdan lääni
4 Siauliai city COA.gif Šiauliai &&&&&&&&&0107875.&&&&00107 875 1589 Šiauliain lääni
5 Coat of Arms of Panevezys.svg Panevėžys &&&&&&&&&&098612.&&&&0098 612 1837 Panevėžysin lääni
6 Coat of arms of Alytus (Lithuania).svg Alytus &&&&&&&&&&058616.&&&&0058 616 1581 Alytusin lääni
7 Marijampole COA.gif Marijampolė &&&&&&&&&&040388.&&&&0040 388 1792 Marijampolėn lääni
8 Mazeikiai COA.gif Mažeikiai &&&&&&&&&&036700.&&&&0036 700 1924 Telšiain lääni
9 Coat of arms of Jonava (Lithuania).svg Jonava &&&&&&&&&&030224.&&&&0030 224 1864 Kaunasin lääni
10 Utena COA.gif Utena &&&&&&&&&&028622.&&&&0028 622 1599 Utenan lääni
11 Kedainiai COA.gif Kėdainiai &&&&&&&&&&026357.&&&&0026 357 1590 Kaunasin lääni
12 Telsiai COA.gif Telšiai &&&&&&&&&&025271.&&&&0025 271 1791 Telšiain lääni
13 Taurage COA.gif Tauragė &&&&&&&&&&024042.&&&&0024 042 1924 Tauragėn lääni
14 Ukmerge COA.gif Ukmergė &&&&&&&&&&023450.&&&&0023 450 1486 Vilnan lääni
15 Visaginas COA.gif Visaginas &&&&&&&&&&021751.&&&&0021 751 1977 Utenan lääni
16 Plunge COA.gif Plungė &&&&&&&&&&019829.&&&&0019 829 1792 Telšiain lääni
17 Kretinga COA.gif Kretinga &&&&&&&&&&018990.&&&&0018 990 1609 Klaipėdan lääni
18 Silute COA.gif Šilutė &&&&&&&&&&017427.&&&&0017 427 1941 Klaipėdan lääni
19 Radviliskis COA.gif Radviliškis &&&&&&&&&&017005.&&&&0017 005 1923 Šiauliain lääni
20 Palanga COA.gif Palanga &&&&&&&&&&015538.&&&&0015 538 1791 Klaipėdan lääni
21 Gargzdai COA.gif Gargždai &&&&&&&&&&015013.&&&&0015 013 1792 Klaipėdan lääni
22 Druskininkai COA.gif Druskininkai &&&&&&&&&&014461.&&&&0014 461 1893 Alytusin lääni
23 Rokiskis COA.gif Rokiškis &&&&&&&&&&014090.&&&&0014 090 1920 Panevėžysin lääni
24 Birzai COA.png Biržai &&&&&&&&&&012255.&&&&0012 255 1589 Panevėžysin lääni
25 Elektrenai COA.gif Elektrėnai &&&&&&&&&&011876.&&&&0011 876 1589 Vilnan lääni
26 Kursenai COA.gif Kuršėnai &&&&&&&&&&011722.&&&&0011 722 1589 Šiauliain lääni
27 Vilkaviskis COA.gif Vilkaviškis &&&&&&&&&&011390.&&&&0011 390 1660 Marijampolėn lääni
28 Raseiniai COA.gif Raseiniai &&&&&&&&&&011131.&&&&0011 131 1492–1506 Kaunasin lääni
29 Garliava COA.gif Garliava &&&&&&&&&&011106.&&&&0011 106 1958 Kaunasin lääni
30 Jurbarkas COA.gif Jurbarkas &&&&&&&&&&011093.&&&&0011 093 1611 Tauragėn lääni
31 Lentvaris COA.gif Lentvaris &&&&&&&&&&011026.&&&&0011 026 1946 Vilnan lääni
32 Grigiskes COA.gif Grigiškės &&&&&&&&&&010663.&&&&0010 663 1958 Vilnan lääni
33 Anyksciai COA.gif Anykščiai &&&&&&&&&&010407.&&&&0010 407 1516 Utenan lääni
34 Prienai COA.gif Prienai &&&&&&&&&&&09737.&&&&009 737 1609 Kaunasin lääni
35 Coat of arms of Joniskis.svg Joniškis &&&&&&&&&&&09692.&&&&009 692 1616 Šiauliain lääni
36 Varena COA.gif Varėna &&&&&&&&&&&09167.&&&&009 167 1946 Alytusin lääni
37 Naujoji Akmene COA.gif Naujoji Akmenė &&&&&&&&&&&09119.&&&&009 119 1792 Šiauliain lääni
38 Kelmes-herbas.svg Kelmė &&&&&&&&&&&09091.&&&&009 091 1947 Šiauliain lääni
39 Kaisiadorys COA.gif Kaišiadorys &&&&&&&&&&&08499.&&&&008 499 1946 Kaunasin lääni
40 Pasvalys COA.gif Pasvalys &&&&&&&&&&&07395.&&&&007 395 1946 Panevėžysin lääni
41 Kupiskis COA.gif Kupiškis &&&&&&&&&&&07131.&&&&007 131 1791 Panevėžysin lääni
42 Zarasai COA.gif Zarasai &&&&&&&&&&&07073.&&&&007 073 1791 Utenan lääni
43 Kazlu Ruda COA.gif Kazlų Rūda &&&&&&&&&&&06529.&&&&006 529 1950 Marijampolėn lääni
44 Skuodas COA.gif Skuodas &&&&&&&&&&&06405.&&&&006 405 1572 Klaipėdan lääni
45 Salcininkai COA.gif Šalčininkai &&&&&&&&&&&06394.&&&&006 394 1956 Vilnan lääni
46 Moletai COA.gif Molėtai &&&&&&&&&&&06390.&&&&006 390 1956 Utenan lääni
47 Sirvintos COA.gif Širvintos &&&&&&&&&&&06267.&&&&006 267 1950 Vilnan lääni
48 Sakiai COA.gif Šakiai &&&&&&&&&&&05987.&&&&005 987 1776 Marijampolėn lääni
49 Coa pabrade.png Pabradė &&&&&&&&&&&05940.&&&&005 940 1946 Vilnan lääni
50 Ignalina COA.gif Ignalina &&&&&&&&&&&05870.&&&&005 870 1950 Utenan lääni
51 Svencioneliai COA.gif Švenčionėliai &&&&&&&&&&&05636.&&&&005 636 1920 Vilnan lääni
52 Kybartai COA.gif Kybartai &&&&&&&&&&&05501.&&&&005 501 1947 Marijampolėn lääni
53 Silale COA.gif Šilalė &&&&&&&&&&&05453.&&&&005 453 1950 Tauragėn lääni
54 Pakruojis COA.gif Pakruojis &&&&&&&&&&&05045.&&&&005 045 1950 Šiauliain lääni
55 Nemencine COA.gif Nemenčinė &&&&&&&&&&&05001.&&&&005 001 1955 Vilnan lääni
56 Svencionys COA.gif Švenčionys &&&&&&&&&&&04949.&&&&004 949 1800 Vilnan lääni
57 Trakai COA.gif Trakai &&&&&&&&&&&04934.&&&&004 934 1409 Vilnan lääni
58 Vievis COA.gif Vievis &&&&&&&&&&&04845.&&&&004 845 1950 Vilnan lääni
59 Lazdijai COA.gif Lazdijai &&&&&&&&&&&04426.&&&&004 426 1957 Alytusin lääni
60 Kalvarija COA.gif Kalvarija &&&&&&&&&&&04402.&&&&004 402 1791 Marijampolėn lääni
61 Ziezmariai COA.gif Žiežmariai &&&&&&&&&&&03552.&&&&003 552 1957 Kaunasin lääni
62 Eisiskes COA.gif Eišiškės &&&&&&&&&&&03383.&&&&003 383 1950 Vilnan lääni
63 Rietavas COA.gif Rietavas &&&&&&&&&&&03198.&&&&003 198 1792 Telšiain lääni
64 Ariogala COA.png Ariogala &&&&&&&&&&&03132.&&&&003 132 1792 Kaunasin lääni
65 Seduva COA.gif Šeduva &&&&&&&&&&&02823.&&&&002 823 1654 Šiauliain lääni
66 Neringa COA.gif Neringa &&&&&&&&&&&02644.&&&&002 644 1961 Klaipėdan lääni
67 Birstonas COA.png Birštonas &&&&&&&&&&&02586.&&&&002 586 1529 Kaunasin lääni
68 Coat of arms of Akmenė (Lithuania).svg Akmenė &&&&&&&&&&&02568.&&&&002 568 1792 Šiauliain lääni
69 Venta COA.gif Venta &&&&&&&&&&&02348.&&&&002 348 1978 Šiauliain lääni
70 LIT Rudziszki COA.jpg Rūdiškės &&&&&&&&&&&02283.&&&&002 283 1958 Vilnan lääni
71 TytuvenaiCOA.jpg Tytuvėnai &&&&&&&&&&&02258.&&&&002 258 1956 Šiauliain lääni
72 Vilkija COA.gif Vilkija &&&&&&&&&&&02117.&&&&002 117 1792 Kaunasin lääni
73 Pagegiai COA.gif Pagėgiai &&&&&&&&&&&01932.&&&&001 932 1923 Tauragėn lääni
74 LIT Wieksznie COA.jpg Viekšniai &&&&&&&&&&&01898.&&&&001 898 1791 Telšiain lääni
75 Ezerelis COA.png Ežerėlis &&&&&&&&&&&01741.&&&&001 741 1956 Kaunasin lääni
76 Gelgaudiskis COA.gif Gelgaudiškis &&&&&&&&&&&01714.&&&&001 714 1958 Marijampolėn lääni
77 LIT Skaudwile COA.jpg Skaudvilė &&&&&&&&&&&01711.&&&&001 711 1950 Tauragėn lääni
78 Kudirkos Naumiestis COA.gif Kudirkos Naumiestis &&&&&&&&&&&01709.&&&&001 709 1643 Marijampolėn lääni
79 Zagare COA.gif Žagarė &&&&&&&&&&&01680.&&&&001 680 1924 Šiauliain lääni
80 Salantai COA.gif Salantai &&&&&&&&&&&01567.&&&&001 567 1746 Klaipėdan lääni
81 LIT Remigoła COA.png Ramygala &&&&&&&&&&&01566.&&&&001 566 1957 Panevėžysin lääni
82 Linkuva COA.gif Linkuva &&&&&&&&&&&01525.&&&&001 525 1950 Šiauliain lääni
83 Simnas COA.gif Simnas &&&&&&&&&&&01497.&&&&001 497 1626 Alytusin lääni
84 LIT Wiejsieje COA.gif Veisiejai &&&&&&&&&&&01414.&&&&001 414 1756 Alytusin lääni
85 Priekule COA.gif Priekulė &&&&&&&&&&&01396.&&&&001 396 1948 Klaipėdan lääni
86 Jieznas COA.gif Jieznas &&&&&&&&&&&01203.&&&&001 203 1756 Kaunasin lääni
87 LIT Johaniszkiele COA.jpg Joniškėlis &&&&&&&&&&&01178.&&&&001 178 1736 Panevėžysin lääni
88 Daugai COA.gif Daugai &&&&&&&&&&&01145.&&&&001 145 1792 Alytusin lääni
89 Varniai COA.gif Varniai &&&&&&&&&&&01127.&&&&001 127 1950 Telšiain lääni
90 Seda COA.gif Seda &&&&&&&&&&&01118.&&&&001 118 1950 Telšiain lääni
91 Herb Białej Waki.svg Baltoji Vokė &&&&&&&&&&&01086.&&&&001 086 1958 Vilnan lääni
92 Virbalis COA.gif Virbalis &&&&&&&&&&&01066.&&&&001 066 1593 Marijampolėn lääni
93 Vabalninkas COA.gif Vabalninkas &&&&&&&&&&&01062.&&&&001 062 1775 Panevėžysin lääni
94 Subačius &&&&&&&&&&&01038.&&&&001 038 1958 Panevėžysin lääni
95 Obeliai COA.gif Obeliai &&&&&&&&&&&01017.&&&&001 017 1956 Panevėžysin lääni
96 Dukstoherbas.PNG Dūkštas &&&&&&&&&&&&0873.&&&&00873 1956 Utenan lääni
97 Uzventis COA.gif Užventis &&&&&&&&&&&&0810.&&&&00810 1746 Šiauliain lääni
98 Pandelys COA.gif Pandėlys &&&&&&&&&&&&0799.&&&&00799 1956 Panevėžysin lääni
99 Dusetos COA.gif Dusetos &&&&&&&&&&&&0707.&&&&00707 1950 Utenan lääni
100 Kavarsko herbas.jpg Kavarskas &&&&&&&&&&&&0653.&&&&00653 1956 Utenan lääni
101 Smalininkai &&&&&&&&&&&&0522.&&&&00522 1945 Tauragėn lääni
102 TroskunaiCOA.jpg Troškūnai &&&&&&&&&&&&0447.&&&&00447 1956 Utenan lääni
103 Panemunė &&&&&&&&&&&&0267.&&&&00267 1837 Tauragėn lääni

Kartta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oheisessa kartassa on esitetty Liettuan suurimpien kaupunkien sijainti. Kaikki Liettuan tilastokeskuksen ilmoittaman asukasluvun 1.1.2012 mukaiset, vähintään 5 000 asukkaan kaupungit ovat mukana. Lisäksi kartalla on kuusi tätä pienempää kaupunkia, jotka toimivat kuntakeskuksina: Trakai, Lazdijai, Kalvarija, Rietavas, Neringa ja Pagėgiai. Näistä Neringan kaupunkikunnan paikka on esitetty sen hallintokeskuksen, Nidan kylän mukaan. Kaupungin karttasymbolin koko määräytyy asukasluvun mukaan.[1]

Liettuan suurimmat kaupungit
Kaupungin asukasluku
 > 300 000 as.
  100 000–300 000 as. 
  30 000–100 000 as.
  10 000–30 000 as.
 < 10 000 as.
Liettuan suurimmat kaupungit

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j Lietuvos statistikos metraštis - Statistical Yearbook of Lituania 2012 (pdf, noin 19 MB) (Luku 2: Administative territorial division and population, sivut 33- 72, sisältäen kaupunkien väestötiedot Taulukko 2.2. Cities and towns) ISSN 2029-3631. 2012. Vilna: Lietuvos statistikos departamentas. Viitattu 2013-01-11, päivitetty 2013-05-25. (liettuaksi) ja (englanniksi)
  2. a b Lietuvos gyventojai 2011 metais: 2011 m. gyventojų surašymo rezultatai - Lithuanian 2011 Population Census in Brief (pdf) 2012. Lietuvos statistikos departamentas, stat.gov.lt. Viitattu 2013-01-13, päivitetty 2013-05-25. (englanniksi) ja (liettuaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]