Kurt Jansson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kurt Jansson

Kurt Gunnar Jansson (20. marraskuuta 1915 Noormarkku13. tammikuuta 1998 Tampere) oli suomalainen diplomaatti ja filosofian maisteri. Hän oli yksi harvoista suomalaisista sosiaalialan asiantuntijoista, jotka ovat luoneet näyttävän kansainvälisen uran.

Kun Sotainvalidien Veljesliitto perustettiin välirauhan aikana huolehtimaan sodassa vammautuneista, itsekin talvisodassa haavoittunut Jansson palkattiin järjestön huoltopäälliköksi. Hän jatkoi tässä tehtävässä myös jatkosodan ajan. Sodan jälkeen hän työskenteli pari vuotta valtion Työhuoltoviraston johtajana, minkä jälkeen 1946 hänet nimitettiin Sotainvalidien Veljesliiton toiminnanjohtajaksi. Häneen henkilöityivät sotainvalidihuollon merkittävät saavutukset sodan jälkeen.

Sotainvaliditoiminnan kansainvälisten yhteyksien luominen niin sanottuina vaaran vuosina osoittautui poliittisesti vaikeaksi. Neuvostoliiton kanssa yritettiin luoda yhteistyötä, mutta siinä epäonnistuttiin. Läntiseen veteraanijärjestöön World Veterans Federationiin (WVF) taas arkailtiin lähteä, koska Suomen idänsuhteiden pelättiin kärsivän. Sotainvalidien Veljesliitto liittyi lopulta 1954 WVF:n jäseneksi.

Jansson oli jo tätä ennen vuonna 1953 nimitetty Pariisiin WVF:n kuntouttamisosaston johtajaksi ja 1954 Yhdistyneiden kansakuntien sihteeristöön sosiaalialan asiantuntijaksi. Tämä oli sikäli poikkeuksellista, että Suomi ei ollut vielä YK:n jäsen.

Janssonin asiantuntemusta käytettiin monissa YK:n tehtävissä. Hän johti YK:n Lähi-idän sosiaalitoimintaa Beirutissa, toimi YK:n sosiaaliosaston apulaisjohtajana New Yorkissa, rauhanturvajoukkojen komentajan poliittisena neuvonantajana Kyproksella, YK:n kehitysohjelman edustajana Pakistanissa, YK:n pysyvänä edustajana Nigeriassa ja YK:n turvallisuusneuvoston erityistehtävissä Mosambikissa.

Hänet nimitettiin YK:n neuvottelevaksi virkamieheksi 1977 ja lopulta apulaispääsihteeriksi 1980. Hän toimi pääsihteerin edustajana Kambodžassa järjestelemässä humanitaarista avustustoimintaa. Tämän jälkeen hän organisoi pääsihteerin määräyksestä 1984–1985 Etiopian avustamista maata kohdanneen ankaran nälänhädän takia. Hän jäi YK:sta eläkkeelle vuonna 1985.

Hän sai professorin arvonimen 1990.

Kurt Janssonin poika on 1960-luvulla yleisurheilijana ja myöhemmin Kanadaan muuttaneena liikemiehenä tunnettu Harri Jansson.[1]

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Maailmanjärjestön mies: Neljä vuosikymmentä kansainvälistä toimintaa WSOY, 1992 (muistelmat)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]