Kingston Wall

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kingston Wall logo.png
Tiedot
Toiminnassa: 19871994
Tyylilaji: psykedeelinen rock, progressiivinen rock, taiderock, acid rock, hard rock
Kotipaikka: Helsinki, Suomi
Laulukieli: englanti
Entiset jäsenet
Petri Walli kitara, laulu
Jukka Jylli taustalaulu, basso
Sami Kuoppamäki rummut, lyömäsoittimet (1990-)
Timo Joutsimäki rummut (1989–1990)
Petteri Ståhl rummut (1987–1989)
Levy-yhtiöt
Trinity  
Zero (Japani)  
Zen Garden  
Sony BMG  

Kingston Wall oli suomalainen yhtye, joka soitti englanniksi laulettua psykedeelistä ja progressiivista rockmusiikkia. Yhtyeen musiikillisena johtohahmona toimi Petri Walli (laulu/kitarat), jonka kiinnostus intialaiseen kulttuuriin toi yhtyeen musiikkiin intialaisia vaikutteita. Kingston Wall perustettiin Helsingissä vuonna 1987 ja se hajosi joulukuussa 1994lähde?. Yhtyeen toimimisaikana Kingston Wall sai kulttisuosiota, ja sen maine on kasvanut vähitellen.lähde? Yhtyeen esikuvina on mainittu varsinkin Jimi Hendrix, Led Zeppelin ja The Who.[1] Muita esikuvia olivat muun muassa Pink Floyd, Jethro Tull ja Lynyrd Skynyrd.[1] Vuonna 2014 Viljami Puustinen julkaisi Kingston Wallista kirjan Kingston Wall – Petri Wallin saaga.[2]

Yhtyeen vaiheet ja tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kingston Wall perustettiin vuonna 1987 Helsingissä. Alkuperäinen kokoonpano oli nelihenkinen. Rumpaleina yhtyeessä toimivat aluksi Petteri Ståhl ja sen jälkeen Timo Joutsimäki.lähde? Yhtye nauhoitti debyyttialbuminsa ensimmäisen version Joutsimäen kanssa, mutta toisen ja tunnetumman kokoonpanonsa synnyttyä yhtye nauhoitti sen kokonaan uudelleen. Tämä "klassinen" kokoonpano syntyi, kun rumpali Sami Kuoppamäki liittyi yhtyeeseen jouluna 1990 Petri Wallin otettua häneen yhteyttä. Liittyessään yhtyeeseen Kuoppamäki joutui pitkittämään musiikinopiskelujaan Yhdysvalloissa. Yhtye jatkoi tällä kokoonpanolla loppuun saakka. Yhtye esiintyi lähinnä pääkaupunkiseudulla, varsinkin Tavastia-klubilla.

Kingston Wall julkaisi toimintansa aikana vain kolme levyä omalla Trinity-levymerkillään, Kingston Wall I (1992), Kingston Wall II (1993) sekä Tri-Logy (1994). Ensimmäisellä albumilla kuullaan psykedeelis-progressiivista rockia. Cover-versio Jimi Hendrixin kappaleesta "Fire" sai jopa jonkin verran radiosoittoa. Albumin avaava kappale "With My Mind" on noussut vuosien saatossa jonkinlaiseksi suomalaisen rockin klassikoksi.

Toisella levyllä on runsaasti folk-musiikista otettuja vaikutteita. Kappaletta "Shine on Me" pidetään suurena suomalaisena rock-klassikkona, mutta Donna Summer -lainakappale "I Feel Love" herätti ihailijoissa hieman ristiriitaisia tunteita. Albumilla yhtye siirtyi huomattavasti monimutkaisempaan ja progressiivisempaan ilmaisuun. Kolmas levy sisälsi runsaasti vaikutteita elektronisesta musiikista. Albumin kappaleesta "Another Piece of Cake" tehtiin yhtyeen ensimmäinen musiikkivideo, joka debytoi silloisessa musiikkiohjelmassa Jyrkilähde?. Albumi sisältää paljon viitteitä Wallin ystävän Ior Bockin teokseen Bockin perheen saaga. Albumin päättää psykedeelis-progressiivinen "The Real Thing".

Jo ensilevynsä aikoihin Kingston Wallilla oli vankka ihailijapiirinsä, ja kolmoslevyn myötä yhtye nousi myös viralliselle albumilistalle. Yhtye esitti varsinaisen viimeisen julkisen esiintymisensä 5. joulukuuta 1994 kuuluisassa Helsingin rock-klubi Lepakossa. Päivä tämän jälkeen yhtye esitti viimeisen keikkansa Sörnäisten vankilassa, jolloin he ilmoittivat vetäytyvänsä määrittelemättömän mittaiselle tauolle. 28. kesäkuuta 1995 Kingston Wallin tarina sai lopullisen ja samalla traagisen päätöksen, kun yhtyeen keulahahmo Petri Walli teki itsemurhan hyppäämällä Helsingissä Töölön kirkon tornista. Yhtyeen Trinity-merkillä julkaistut levyt on myyty sittemmin loppuun, ja niistä on tullut keräilyharvinaisuuksia.lähde?

Suosion kasvu ja uudelleenjulkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zen Garden julkaisi vuonna 1998 Kingston Wallin albumit uudelleenmasteroituina painoksina, jotka sisälsivät bonus-CD:n. Näitä painettiin ainoastaan tuhat kappaletta per albumi, ja ne on myyty loppuun. Uusintajulkaisujen myötä yhtyeen on löytänyt entistä laajempi yleisö, ja sen suosio on jatkunut 2000-luvulla. Jotkut asianharrastajat pitävät Kingston Wallia yhtenä kaikkien aikojen parhaista suomalaisista rock-yhtyeistä. Von Hertzen Brothers -yhtyeen on katsottu saaneen Kingston Wallilta suuria vaikutteita.

Vuonna 2000 julkaistiin myös Kingston Wall -kunnianosoitusalbumi Freakout Remixes, joka sisältää kotimaisten konemuusikkojen Kingston Wallin kappaleista tekemiä trance-remixejä. 21. syyskuuta 2005 SonyBMG julkaisi kolmen CD-levyn konserttitaltiointikoosteen Real Live Thing, jonka basisti Jukka Jylli on koonnut yhtyeen vanhoista nauhoista. Levy nousi heti ilmestyttyään Suomen albumilistalle sijalle 8.

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnetuin kokoonpano (1990–1994)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikaisemmat jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Timo Joutsimäki - rummut (1989–1990)
 • Petteri Ståhl - rummut (1987–1989)

Vierailevat muusikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisäksi Kingston Wallin levyillä ja taustahahmoina toimi Suomen rock- ja jazz-piirien suuria nimiä. Levyillä vierailivat muun muassa Sakari Kukko (saksofoni/klarinetti - soitti kuuluisassa "Shine on Me" sekä "The Real Thing" -kappaleissa), Kimmo Kajasto (syntetisaattorit) sekä Ufo Mustonen (viulu). Yhtyeen kolmoslevyä olivat miksaamassa Tom Wuori ja Robert Palomäki.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumeista I, II ja Tri-logy julkaistiin 1998 remasteroidut CD-erikoisversiot, jotka kaikki sisältävät albumin lisäksi bonuslevyn sisältäen ylimääräisiä studiokappaleita ja livemateriaalia. Nämä levyt ovat nykyisin kuitenkin alkuperäisten albumien tapaan keräilyharvinaisuuksia. Zen Gardenin remasteroidut CD-versiot, jotka eivät sisällä bonuslevyä, ovat edelleen yleisessä myynnissä.

Albumin perään merkitty ainoastaan korkein listasijoitus.

Studioalbumit
Livealbumit
Kokoelmat

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikkivideot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Another Piece of Cake (1994)
 • With My Mind (Live) (2005)

Tribuutit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DVD[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kingtime (2DVD, 2015)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Zook, Jyllin ja Kuoppamäen nykyinen yhtye

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Puustinen, s. 64.
 2. Teemu Fiilin: Kingston Wall -kirjan kirjoittaja kertoo, kuinka vaikeaa oli selvittää, mikä edesmennyttä Petri Wallia oikein riivasi Rumba. 23.02.2014. Viitattu 23.2.2014.
 3. Kingston Wall: I Musiikkituottajat ry.
 4. Kingston Wall: II Musiikkituottajat ry.
 5. Kingston Wall: Tri-Logy Musiikkituottajat ry.
 6. Kingston Wall: Real Live Thing Musiikkituottajat ry.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]