Kaleva (Tampere)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Teiskontie ja Sammonkatu alkavat Kalevan kirkon edestä
Sammonkatu

Kaleva on kolmen kaupunginosan muodostama alue Tampereen itäisessä kantakaupungissa. Kaupunginosat ovat Kaleva, Liisankallio sekä Kalevanrinne ja alueella on asukkaita yhteensä noin 10 000 (2005).[1] Siellä sijaitsevat Kalevan kirkko ja Tampereen suurin uimahalli Kalevan uintikeskus, jossa on 50 metrin radat sekä hyppytornit (1 m ponnahduslauta, 1 m, 3 m ponnahduslauta, 3 m ja 5 m). Kalevan naapurikaupunginosat ovat lännessä Tammela, etelässä Järvensivu, idässä Hakametsä ja Kissanmaa sekä pohjoisessa Petsamo.

Alue kuului ennen Messukylän pitäjään, ja kaupunginosia on alettu rakentaa 1950-luvulla. Sitä ennen alueella oli peltoja ja tiilitehtaita sekä koululaisten kasvitarha nykyisen Litukan siirtolapuutarhan maisemissa. Kalevassa sijaitsi myös Hipposradan nimellä tunnettu Tampereen ensimmäinen ravirata vuosina 1910–1976. Naapurikaupunginosan Tammelan tavoin suuri osa Kalevan kaduista on nimetty Kalevalan mukaan. [2]

Kalevassa on kaksi itä-länsisuuntaista kokoojakatua, pohjoisempi Teiskontie ja eteläisempi Sammonkatu. Molemmat kadut saavat alkunsa Kalevan kirkon edestä siitä, mihin rautatieasemalta tuleva Itsenäisyydenkatu päättyy. Kyseisessä risteyksessä sijaitsee Tampereen liikenteellinen keskipiste eli välimatkapiste.[3]

Kalevankankaan harjulla sijaitsee Tampereen suurin hautausmaa Kalevantien ja Jyväskylän radan välissä. Kalevankankaalta aukeaa näköala etelään yli Viinikan ja Nekalan kaupunginosien. Suomen sisällissodan aikana Kalevassa käytiin ankaria taisteluja maaliskuun lopulla 1918 mm. Kalevankankaalla liittyen Tampereen taisteluihin.

Kaleva on myös monien koulujen kaupunginosa. Rehtoripariskunta Kerttu ja Martti Seppälä perusti yksityiskoulun 1952 Sorsapuiston laidalle. Talossa toimii edelleen Kalevan lukio. Tämän koulun vieressä on Sampola, jossa koulupäivien jälkeen kokoontuvat monet työväenopiston opiskelijat iltakursseille. Vuoden 2012 elokuusta lähtien Sampolan tiloissa toimii Tammerkosken lukio. Kalevassa sijaitsevat myös Sammon keskuslukio, Sammon koulu, Tampereen kauppaoppilaitos ja Pellervon koulu.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tampereen kaupunki: Kartta- ja paikkatietopalvelu 21.4.2005. Tampereen kaupunki. Viitattu 12.7.2007.
  2. Maija Louhivaara: Tampereen kaupunginosat, s. 92–94. Tampereen museoiden julkaisuja 51, 1999, Tampere.
  3. Tampereen kaupunki: Tampereen kaupungin maantieteellinen asema Tampereen kaupunki. Viitattu 13.11.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kaleva (Tampere).

Koordinaatit: 61°29′50″N, 23°48′0″E