Tesoma

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tesoma
Kaupunki Tampere
Suuralue Lounainen suuralue
Osa-alueet Kohmankaari, Käräjätörmä, Länsi-Tesoma, Ristimäkilähde?
Postinumerot 33310

Tesoma (myös Tesomajärvi) on asuinalue Tampereella kahdeksan kilometriä ydinkeskustasta länteen. Alun perin Tesomasta käytettiin nimitystä Tesomajärvi alueella sijaitsevan järven mukaan.

Tesomaa ympäröivät kaupunginosat myötäpäivään etelästä alkaen ovat Rahola, Kalkku, Ikuri, Haukiluoma, Lamminpää ja Tohloppi. Nykyään Ristimäki luetaan Tesomaan kuuluvaksi. Tesoman yleissuunnittelualueen väkiluku 9.5.2012 oli 7703 (Tampere 215 168).[1]

Vuonna 1970 valmistunut sienen muotoinen Tesoman vesitorni sijaitsee alakoulun yläpuoleisessa mäessä, joka on Tampereen neljänneksi korkein paikka. Vesitornin tilavuus on 5 000 m³.

Halkaisijaltaan noin 300-metrisen ja pinta-alaltaan kuuden hehtaarin laajuisen Tesomajärven molemmilla puolilla on kaupungin uimaranta; luontaisesti järven rannat ovat suoperäiset. Järven syvin kohta on kuusi metriä. Myllyoja on lähdepohjaisen järven laskuoja järven koillisrannalla, oja kulkee Myllypuron ja Ikurin kaupunginosien kautta Nokian Vihnusjärveen, sen itäpäähän.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tesoma on enimmäkseen 1960-luvulla rakennettua betonilähiötä, jossa alussa olivat lähinnä vain Voiman kauppa ja baari sekä E-Öljyn huoltoasema Tesomajärvenkadun varrella. Pankkiauto kävi nykyisen Tesoman Kioski Pizza Kebabin kohdalla (Ennen Kymppikioski), ja myöhemmin siinä kääntyi TKL:n bussi numero 4 1960-luvulla. Sittemmin linjaa jatkettiin Ikuriin Virontörmänkadulle eli Tesomajärven länsipuolelle järven ja Ikurin omakotialueen väliin 1970-luvulla rakennetulle kerrostaloalueelle.

Vuosina 196469 Tesoman alueelle valmistui yli 800 kerrostaloasuntoa ja väkiluku yli 3 000 asukkaan. 1980-luvulla se kuitenkin laski alle 2 000:een.

Ensimmäinen K-kauppa, nimeltään Irma, sijaitsi lastentarhan alakerrassa. Myöhemmin aloitettiin kauppakeskus Länsitorin rakentaminen Tesomankadun itäpäähän. Länsitori käsitti alun perin lähinnä K-marketin (kauppiaana ensin Leo Tanskanen, sen jälkeen Simo Lignell, nykyään Ari Ruissalo), joka vuosi vuodelta laajeni nykyisiin mittasuhteisiin kasvattaen ympärilleen laajan liikekeskuksen. Länsitorin nimi muuttui uuden kauppiaan, Ari Ruissalon myötä Länsiportiksi. Syksyllä 2008 Länsiporttia remontoitiin.

Alkuaikoina Tesomalle pääsi junallakin, lättähattu pysähtyi Raholan seisakkeella rautatien tasoristeyksen tuntumassa. Linja-autoliikenteen parantumisen myötä juna lakkasi pysähtymästä, ja tasoristeyskin on aikoja sitten korvattu Vanamonkadulta Raholaan johtavalla alikäytävällä. Raideliikenneyhteys saattaa kuitenkin palata joko lähijunan tai kaupunkiraitiotien muodossa.

Tesoman kirkko vihittiin 1978. Siihen saakka tesomalaiset käyttivät Pispalan kirkkoa. Tesoma kuuluu Harjun seurakuntaan.

Pitkän odottelun jälkeen vuonna 1998 Tesomalle saatiin myös uimahalli ja jäähalli, jotka rakennettiin Tesomajärven koillispuolelle, muutaman sadan metrin päähän. Jäähallia laajennettiin vuonna 2005 yhdellä uudella kentällä.

Nykypäivää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään Tesoma on läntisen Tampereen aluekeskus.

Tesomalle on rakenteilla uusi ostoskeskus. Se tulee sijaitsemaan samalla kohdalla missä nykyisin on Länsikeskus-niminen liikekeskus, jossa sijaitsee Tesoman majatalo, R-kioski ja Länsikirppis. Rakennuksessa ovat aiemmin toimineet Nordea-pankki ja Tiimari. Vanha rakennus puretaan.

3. huhtikuuta 2006 julkaistiin Tesoman kaupunginosakirja, joka on Tampereen kaupunginosat -julkaisusarjan XXIII teos. Kirja käsittää Tesoman neljä vuosikymmentä, ja sen on toimittanut tietokirjailija Raine Raitio.{{Lähde}}

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tesoman yleissuunnitelma, suunnitelmaraportti, luonnos 3.9.2013 Tampereen kaupunki, Kaupunkiympäristön kehittäminen / Maankäytön suunnittelu.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]