Hirvi (veistos)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hirvi
Nimi Hirvi
Tekijä Jussi Mäntynen
Valmistumisvuosi 1928
Taiteenlaji veistos
Sijainti Torkkelinpuisto
Paikkakunta Viipuri
Koordinaatit 60°42′35″N, 028°44′51″E

Hirvi on kuvanveistäjä Jussi Mäntysen veistos vuodelta 1923. Sen pronssivalokset on pystytetty Viipuriin vuonna 1928, Lahteen vuonna 1955, Turkuun vuonna 1969 ja Helsinkiin vuonna 1972.

Mäntynen teki Hirvi-veistoksensa, lähes nelimetrisen realistisesti kuvatun uroshirven, alkuaan kipsisenä Helsingin pohjoismaiseen metsästysnäyttelyyn vuonna 1923. Patsaan innoittajana on taiteilijan mukaan ollut Kalevalan Hiiden hirvi. Alkuperäisen kipsimallin kuvanveistäjä lahjoitti Helsingin yliopiston Eläinmuseolle. Veistoksen valosta ehdotettiin sijoitettavaksi Helsingin Kaivopuistoon, mutta tämä idea ei toteutunut. Veistoksen ensimmäinen pronssiin valettu versio paljastettiin 1928 Viipurin Torkkelinpuistossa.[1] Se sijaitsee myöhemmin valmistuneen kirjastotalon vieressä.[2] Viipurin Hirvi säilyi vahingoitta toisesta maailmansodasta ja on edelleen alkuperäisellä paikallaan.

Hirven alkuperäisestä kipsimallista tehty uusi pronssivalos paljastettiin vuonna 1955 Lahden Erkonpuistossa. Merkittävä osa Viipurin evakoista oli sotien jälkeen asettunut asumaan Lahteen, ja patsaan lahjoittivat 50-vuotiaalle Lahden kaupungille paikalliset karjalaisseurat. Samassa puistossa on valos myös toisesta Viipurissa olleesta veistoksesta, Emil Wikströmin veistämästä Mikael Agricolan patsaasta. Lahdessa Helsingin yliopiston ympäristöekologian laitoksen opiskelijat ja Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat vuodesta 2004 alkaen lakittaneet vappuna Erkonpuiston Hirven. Helsingin yliopiston biologian opiskelijat lakittavat perinteisesti Helsingin patsaan.

Hirven kolmas pronssivalos paljastettiin marraskuussa 1969 Turun Kupittaanpuistossa. Se oli lahjoitus kuvanveistäjä Mäntyseltä itseltään.[3] Neljäs kappale pystytettiin vuonna 1972 Helsingin luonnontieteellisen museon eteen.[1] Lisäksi patsaasta on tehty puisia, parinkymmenen sentin korkuisia kopioita sisustus- ja muistoesineiksi.

Valokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b [1] (Arkistoitu – Internet Archive) Julkiset veistokset -tietokanta. Helsingin taidemuseo HAM. Viitattu 21.9.2018.
  2. Hirvi-patsas Viipurin Torkkelinpuistossa Viitattu 29.9.2012.
  3. Jussi Mäntynen (1886-1978) Hirvi 21.9.2018. Turun kaupunki, Ulkoveistokset.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]