Laune

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Laune on kaupunginosa eteläisessä Lahdessa. Alue on kuulunut Hollolaan, josta se liitettiin 1933 Lahteen.

Nimensä alue on saanut tunnetusta Launeen lähteestä. Launeen lähteen ympäristöön alkoi asutus tihentyä 1920-luvulla. Nimen Laune taustalla saattaa olla muinaissaksalainen, kelttiläinen tai gootinkielinen sana, joka merkitsee iloista [1]. Launeen lähteen lähellä oleva kumpu oli suosittu virkistyspaikka muun muassa juhannusjuhlille. Lähde peitettiin 1909, ja sen paikalle rakennettiin vesipumppuasema, jonka ympäristö on Lahden kulttuurihistoriallinen suojelukohde.

Asukkaita Launeella on noin 5 900 henkeä. Kaupunginosan ydinalueen muodostaa 1940- ja 1950-luvuilla rakennettu omakotialue. Alueella on seuraavia palveluja: terveysasema, kirkko, päiväkoteja, neuvola ja kirjasto. Lisäksi Laune on tuttu lahtelaisille kuluttajille kauppakeskittymästään.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lahden Laune[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luvulla Mallasjuoma mainosti kivennäisvettä, jonka raakavesi oli soraharjun suodattamaa pohjavettä. Tästä kivennäisvedestä, Lahden Launeesta, tuli valtakunnallinen käsite.lähde?

Uskonnolliset yhteisöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Launeella on esikoislestadiolaisten suuri linnamainen rukoushuone ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Launeen seurakunnan kirkko sen itäpuolella.

Tilastoalue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laune on yksi Lahden kaupungin suunnittelualueiden suuralueista. Launeen suuralueella on mm. Ali-Juhakkalan tilastoalue.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [1]

Koordinaatit: 60°57′48″N, 25°39′07″E

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.