Jokimaan ravirata

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Jokimaan ravikeskus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jokimaan päärakennus
Jokimaan päärakennus
Jokimaan ravikeskus
Osoite Jokimaankatu 6, 15700 Lahti
Maa Suomi
Perustettu 1981
Toimitusjohtaja Ville Holopainen
Päätapahtuma Suur-Hollola-ajot
Kuninkuusravit 1987, 2003, 2019[1]
Omistaja Lahden Hevosystäväinseura ry
Kotisivut www.jokimaanravit.fi

Jokimaan ravikeskus on vuonna 1981 valmistunut, Lahden Jokimaalla toimiva raviurheilukeskus, johon kuuluvat raviradan lisäksi muun muassa totohalli, katsomo ja ravintolatilat. Vuonna 2011 aloitettiin uuden aition rakennustyöt. Jokimaan ravikeskuksessa järjestetään ravien lisäksi myös muuta toimintaa, kuten messuja ja urheilutapahtumia. Sen omistaa Lahden Hevosystäväinseura ry, joka perustettiin vuonna 1908. Ennen Jokimaan valmistumista ravikilpailuja järjestettiin Lahden vanhalla raviradalla. Vuonna 2010 Jokimaan ravikeskuksen liikevaihto oli noin 3,5 miljoonaa euroa. Keskuksen sisätiloihin mahtuu 2 500 ihmistä ja ulkotiloihin noin 20 000 ihmistä.

Historia ja arkkitehtuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lahden ja Hollolan seudulla on järjestetty raveja jo kauppalan aikaan, mm. vuonna 1908 perustetun Lahden Hevosystäväin Seuran toimesta. Samana vuonna perustettiin myös Lahden vanha ravirata kaupungin länsipuolelle Kärpäseen. Tämän radan käytyä ahtaaksi ryhdyttiin suunnittelemaan Jokimaalle uutta ravikeskusta, jonka rakennukset suunnitteli lahtelaisarkkitehti Jorma Teerenmaa. Suurin osa rakennusten piirustuksista valmistui vuosina 1980-1981; näihin lukeutuvat katsomo, valmennustalli, huoltorakennus, valjastusrakennus, myyntikatos ja lipunmyyntikoju. Näitä täydennettiin myöhemmin hevostallilla 1983, uudella valjastuskatoksella 1987 sekä lounaskahviolla ja totohallilla 1990. Rakennuksista näkyvimmät katsomo ja kahvio rakennettiin tiilestä, pienemmät rakennukset taas puusta.[2]

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ravien aikana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokimaalla järjestettäviä ravipäiviä on vuodessa 38. Näihin luetaan ”perusravit” sekä muutamat isommat ravitapahtumat, kuten lämmin- ja kylmäveristen Suur-Hollola-ajot ja pikkujouluravit. Näiden lisäksi keskuksessa järjestetään myös harjoitusraveja lähes viikoittain. Ravien yhteydessä järjestetään totopelejä, ja ravien aikana keskuksen ravintolat ja pub ovat auki. Raveja voi seurata aitiosta tai istumakatsomosta.

Ravien ulkopuolella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itse ravien lisäksi Jokimaan ravikeskuksella järjestetään myös muunlaisia tapahtumia. Keskus vuokraa sisä- ja ulkotilojaan, pysäköintialueitaan, sauna- ja kokoustilojaan, ravintoloitaan ja kabinettiaan niin yksityishenkilöiden kuin yritystenkin käyttöön. Esimerkiksi nuorisolentopalloturnaus Power Cup sekä Neste Oil Rally järjestettiin Jokimaalla.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hevosurheilu
  2. Niskanen, Riitta: Selvitys Lahden kulttuurihistoriallisesti arvokkaista kohteista, s. 168. Lahden kaupunginmuseo, 2000. ISBN 951-849-521-1.
  3. Jokimaan ravikeskus (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]