Liipola

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo kaupunginosasta Lahdessa. Liipola voi tarkoittaa myös kylää Tl koskella tai kuvanveistäjä Yrjö Liipolaa.

Liipola on Lahden eteläinen kaupunginosa, joka sijaitsee alun perin puutarhuri Onni Liipolalta, kuvanveistäjä Yrjö Liipolan veljeltä, 1967 ostetulla alueella. Se sijaitsee Launeen itäpuolella noin kolmen kilometrin päässä Salpausselän harjun toisella puolella. Alue ostettiin Lahteen suuntautuneen voimakkaan muuttoliikkeen vuoksi, ja tarkoituksena oli rakentaa 5 000 uutta asuntoa. Liipolan pohjoispuolella sijaitsee Saksala ja eteläpuolella Renkomäki ja Venetsia.

Liipolassa on peruskoulun ensimmäisten luokkien koulu, Liipola-Kaikuharjun koulu [1], jonka vieressä on sivukirjasto. Ostoskeskuksessa on elintarvikeliike, ravintola, ja muita palveluja. Liipolan Ostoskadulla sijaitsee myös lemmikkieläin-liike. Ylä-Liipolassa on myös elintarvikeliike ja sen vieressä ravintola.

Ylä-Liipolassa on yksi Liipolan kolmesta päiväkodista, toinen on ala-asteen ja kirjaston vieressä, Ostoskadulla, lähellä paikallista seurakuntakeskusta. Kolmas sijaitsee ala-Liipolassa, Launeen ostoskeskuksen takana.

Liipolasta on lyhyt matka myöhemmin rakennettuihin Launeen automarketteihin. Myös lähin posti sijaitsee siellä. Terveyskeskus on Launeella. Apteekit sijaitsee Prisman ja Citymarketin automarkettien rakennuksessa.

Liikuntareitit toimivat talvisin hiihtolatuina ja kesäisin lenkkipolkuina. Kuusimetsässä on merkittyjä luontopolkuja ja siellä on myös paljon laavuja, joissa voi mm. grillata ja rentoutua.

Bussiyhteydet: Linjat 21 ja 30 kiertävät Liipolan vastapäivään ajaen kauppatorille, josta 21 jatkaa Riihelään ja 30 Mukkulaan.

Liipolassa on enimmäkseen omistusasuntoja, mutta myös Lahden Talot Oy ja VVO vuokraa asuntoja paljon alueelta.

Liipola valittiin 2008 Päijät-Hämeen vuoden kyläksi.

Liipolasta on tehty myös tutkimus vuonna 2011. Tutkimus kulki nimellä Takaisin -liipolaan. Tilastojen mukaan Liipolan suhteellinen asema on 2000-luvulla heikentynyt. Koulutuksella, tuloilla ja työllisyydellä mitaten se on jäänyt entisestään jälkeen muusta kaupungista. Vuonna 2010 alueen työttömyysaste oli yli 30 prosenttia. Myös asukkaiden usko Liipolan tulevaisuuteen on jonkin verran hiipunut. Suotta Liipolan maine ei siis ole aiemmin kehittynyt. Alle 35-vuotiaiden ikäryhmässä muuttoa suunnittelevien osuus on jopa kaksinkertaistunut. Liipolassa on noin 4500 asukasta.

Viite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.edu.lahti.fi/opetusverkko/fi/koulut.html

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta:

Koordinaatit: 60°57′45″N, 25°40′05″E


Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.