George Martin

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo The Beatles -yhtyeen tuottajasta. Tietoa yhdysvaltalaisesta scifi- ja fantasiakirjailijasta on artikkelissa George R. R. Martin.
George Martin

Sir George Martin, CBE (s. 3. tammikuuta 1926, Highbury, Lontoo, Englanti) on brittiläinen levytuottaja, säveltäjä ja sovittaja, jota kutsutaan joskus "viidenneksi beatleksi", koska hän toimi lähes kaikkien The Beatles -yhtyeen albumien tuottajana. Martin opiskeli Guildhallin musiikkikoulussa ja valmistuttuaan hän työskenteli ensin BBC:n klassisen musiikin osastolla, ja siirtyi sieltä levy-yhtiö EMIin vuonna 1950.

Martin kuunteli ensimmäisen kerran The Beatlesiä koesoitossa vuonna 1962, kun yhtyettä ei ensin huolittu Decca-levy-yhtiöön, eikä muihinkaan suuriin brittiläisiin levy-yhtiöihin. Vaikka Martin ei aluksi pitänyt Beatlesin musiikkia kovinkaan ihmeellisenä, hän teki yhtyeen kanssa sen ensimmäisen levytyssopimuksen. Tästä alkoi pitkä työsuhde, jonka aikana Martin auttoi The Beatlesiä käyttämään ainutlaatuista mutta hiomatonta lahjakkuuttaan sellaisen äänimaisemaan aikaansaamiseksi kuin nämä halusivat. Martin teki useimmille The Beatles -albumeille orkesterisovitukset.

Vanhemmiten Martinista on tullut kuulovammainen.

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.