Thomas Newman

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Thomas Newman
Thomas Newman Classic Brit Awardsissa, toukokuussa 2010.
Thomas Newman Classic Brit Awardsissa, toukokuussa 2010.
Syntymäaika 20. lokakuuta 1955 (ikä 59)
Syntymäpaikka Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat
Aktiivisena 1979–
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Thomas Montgomery Newman (s. 20. lokakuuta 1955 Los Angeles) on yhdysvaltalainen säveltäjä. Hänen kuuluisimpia teoksiaan ovat muun muassa Mullan alla ja Angels in America -sarjojen teemamusiikit sekä elokuvien Hevoskuiskaaja, Nemoa etsimässä, Lemony Snicketin surkeiden sattumuksien sarja, Rautarouva ja 007 Skyfall musiikki. Hän on saanut 11 Oscar-ehdokkuutta, mutta ei ole voittanut kertaakaan. Hän on silti voittanut kaksi Bafta-palkintoa, viisi Grammyä ja Emmy-palkinnon.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Newman syntyi vuonna 1955 Los Angelesissa. Hän kävi kaksi vuotta Etelä-Kalifornian yliopistoa ja suoritti opintonsa loppuun Yalessa. Hän soitti syntetisaattoria usean vuoden ajan yhtyeessä The Innocents.

Valmistuttuaan Newman teki töitä teatterissa ja soitti monissa yhtyeissä. Broadwayn Stephen Soundheim vaikuttui hänen soitostaan ja palkkasi hänet säveltämään musiikin teatteriesitykseen Three Mean Fairy Tales. Newmanin läpimurtoelokuva oli vuonna 1985 ensi-iltansa saanut Missä olet, Susan?.

Tunnettu suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Newmanin isä on yhdeksän Oscaria saanut elokuvasäveltäjä Alfred Newman, eikä isän varjosta nouseminen ollut hänelle helppoa. Newmanin muita tunnettuja sukulaisia ovat Lionel Newman, Emil Newman, Randy Newman, David Newman, Maria Newman ja Joey Newman.

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot ja ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Newman on saanut muun muassa useita Emmy-, Grammy- ja BMI-ehdokkuuksia ja palkintoja muun muassa elokuvista Hevoskuiskaaja, American Beauty, Vihreä maili, Pikku naisia, Lemony Snicketin surkeiden sattumuksien sarja ja Matkalla Perditioniin.