Ezkimo

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mikko Mutenia
Syntynyt Ivalo, Inari
Taiteilijanimet Agentti SUMO (2012–)
Ezkimo (2000–2011)
Kotipaikka Helsinki
Aktiivisena 1998 -
Tyylilajit hip hop
Laulukieli suomi
Yhtyeet Muteniaatikot
Guerra Norte
Rockin da North
Royal Family
Levy-yhtiöt GBfam, Playground Music

Ezkimo (oikealta nimeltään Mikko Mutenia,[1] s. Ivalo, Inari)[2] on suomalainen, Lapista lähtöisin oleva, mutta sittemmin helsinkiläistynyt[3] rap-artisti. Ezkimo oli 2000-luvun alussa yksi suomalaisen hip hopin tunnetuimpia edustajia muun muassa Fintelligensin ja Kapasiteettiyksikön ohella.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ezkimo tuli tunnetuksi kappaleella Salainen agentti 998, joka oli myös hänen ensimmäinen singlensä. Siitä julkaistiin CD:n lisäksi myös sadan kappaleen vinyylipainos. Ezkimo lisäsi tunnettavuuttaan Rockin Da North projektissa ja varsinkin sen kappaleessa Operaatio RDN, josta tehtiin myös musiikkivideo.

Ezkimo teki levytyssopimuksen levy-yhtiö BMG:n kanssa, ja keväällä 2002 julkaistiin Ezkimon esikoisalbumi Iso E, jonka tuotannosta vastasi suurimmaksi osaksi Jonny Bro. Levyllä oli myös biittejä Tiedemieheltä, Aksimilta ja Kingston Soundsystemiltä. Vierailijoina levyllä olivat muun muassa silloinen uusi kyky Redrama, Seremoniamestari, Asa (Silloinen Avain) ja Skandaali. Albumilta julkaistiin myös singlet Näin on ja Entinen, joista jälkimmäinen sai paljon radiosoittoa. Molemmista kappaleista tehtiin myös musiikkivideot, ja Näin On -videolla esiintyivät muun muassa pornotähti Mariah sekä Niina Herala. Iso E albumista julkaistiin myöhemmin erikoispainos, joka sisälsi myös muiden artistien kappaleita, joissa Ezkimo oli mukana ja muutaman remix-version.

Vuonna 2004 Ezkimo julkaisi toisen albuminsa nimeltä Vaa ämsee. Albumilla vierailivat muun muassa Guerra Norte ja yhdysvaltalainen Tha Alkaholiks. Levyn hitiksi nousi Ezkimon pikkuveljen Juan Muteniacin (tuolloin Juhozz) tuottama Bla bla bla, joka sai runsaasti radiosoittoa. Kappaleesta kuvattiin myös musiikkivideo.[4]

Ezkimon viimeisin, kolmas studioalbumi Muteniaatikot julkaistiin 9. syyskuuta 2009 Playground Musicin kautta. Levyn nimi tulee samannimisestä yhtyeestä, jonka muodostavat Ezkimo sekä Juan Muteniac, joka myös tuotti kyseisen levyn kokonaisuudessaan. Albumilta on julkaistu yksi single Tottakai. Ezkimo kertoi 4. syyskuuta 2009 YleX:n haastattelussa, että Muteniaatikot saattaa olla viimeinen Ezkimo -nimellä julkaistava levy, sillä se ajateltiin alun perin julkaista Muteniaatikot -nimellä.

2. helmikuuta 2012 Ezkimo lisäsi YouTube-kanavalleen Agentti SUMO-nimellä esitetyn kappaleen Et voi olla SUMO. 5. helmikuuta ilmestyi toinen uusi kappale Lihanuija. [5] 9. helmikuuta 2012 Ezkimo lisäsi Vimeo-kanavalleen kappaleen HETI (ei oo pakko jos on muita kiireitä). 17. helmikuuta 2012 Ezkimo lisäsi jälleen YouTubeen uuden kappaleen, Mä murhasin sen.

Tällä hetkellämilloin? Ezkimo työstää neljättä studioalbumiaan, joka julkaistaan Agentti SUMO -nimellä.[6]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Salainen agentti 998 (2000)
  • "Näin on" (2001)
  • "Entinen" (2002)
  • "Bla bla bla" (2003)
  • "Tytöt moi" (2004)
  • "Tottakai" (2009)

Videot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vierailijana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artisti Kappale Albumilta Muut vierailijat Vuosi
Flegmaatikot "Streittii hip hoppii" Läheltä ja kaukaa 2001
Lord Est "Pohjolan äijä" Aatelinen B.O.W. & Paleface 2002
Pikku G "Räjähdysvaara" Räjähdysvaara YOR123 2003
Flowboysfam "Koita päättää" Opitsä tuntemaan? 2010
Juan Muteniac "Pelle" Koko Suomi 2010
Saurus "Hirviö" Elossa 2011

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]