Denalin kansallispuisto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Denalin kansallispuisto
Denalin sijainti Alaskassa
Denalin sijainti Alaskassa
Denalin sijainti Alaskassa
Sijainti Alaska, Yhdysvallat
Lähin kaupunki Healy, Alaska
Koordinaatit 63°20′N, 150°30′W
Pinta-ala 24 585 km²
Perustettu 26. helmikuuta 1917
Kävijämäärä 404 236 (vuonna 2004)
Hallinto National Park Service

Denalin kansallispuisto (engl. Denali National Park and Preserve) on Yhdysvaltain Alaskan osavaltiossa sijaitseva kansallispuisto. Kansallispuisto perustettiin 26. helmikuuta 1917. Denali on yhteensä 24 585 km² laajuinen, ja sitä hallinnoi National Park Service. Puiston kuuluisin nähtävyys on kenties Mount McKinley, Yhdysvaltojen korkein vuori, jonka mukaan puisto alun perin olikin nimetty Mount McKinleyn kansallispuistoksi. McKinley-nimen vuori sai Yhdysvaltain 25. presidentiltä William McKinleyn mukaan jo vuonna 1897 ja Alaskan alkuperäiskansat kutsuvat sitä Denaliksi, josta siis kansallispuiston nimikin juontuu.

Mount McKinley

Mount McKinleyn kansallispuisto perustettiin vuonna 1917 suojelemaan alueen ohutsarvilampaita. Vuosikymmeniä myöhemmin, vuonna 1978, presidentti Jimmy Carter perusti silloisen kansallispuiston lähistölle Denalin suojelumonumentin. Denali on athabascaa ja tarkoittaa korkeaa. Intiaanit viittasivat sillä luultavasti McKinley-vuoreen. Kaksi vuotta Denalin nimittämisen jälkeen se yhdistettiin McKinleyn kansallispuistoon, jolloin puiston nimi myös vaihtui Denaliksi.

Maitohorsmaa

Denalissa tavataan useita eläin- ja lintulajeja. Alueella elää muun muassa suuria nisäkkäitä kuten harmaakarhuja, mustakarhuja, susia ja hirviä sekä lintuja kuten maakotkia, pikkujoutsenia ja tunturihaukkoja. Kansallispuiston vesissä elää yhteensä 10 eri kalalajia, muun muassa lohia, taimenia ja pallaita. Alueen kylmien olosuhteiden takia kalat jäävät usein pienikokoisiksi. Kylmyyden vaikutuksesta alueella on vähän sammakkoeläimiä: alueen ainoa sammakkolaji on pakkasia kestävä metsäsammakko. Vierailijoita kehotetaan pysymään etäällä puiston villieläimistä, eikä heillä ole lupaa ruokkia niitä.

Kansallispuisto sijaitsee tundralla, ja sen tavallisimmat puut ovat kuusi ja paju. Kylmyyden ja mineraalien puutteen takia myös puut jäävät usein kalojen tapaan kitukasvuisiksi. Alueella kasvaa pensasmustikkaa ja kanadanpuhvelinmarjaa. Denalista löytyy lisäksi yli 450 kukkalajia, esimerkiksi maitohorsmaa ja lupiineja. Yhdysvaltain korkein vuori Mount McKinley sijaitsee puiston alueella. Sen korkein huippu yltää 6 194 metriin. McKinley tunnetaan joskus myös alkuperäisellä nimellään Denali.

Puistossa voi harrastaa muun muassa vuorikiipeilyä ja retkeilyä. Talvella puistossa voi harrasteille rajatuilla alueilla hiihtää, lumikelkkailla sekä ajaa koiravaljakolla. Denalissa vierailee vuosittain noin 400 000 ihmistä.[1]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Denali: Majestic McKinley Alaska.com. Viitattu 6.3.2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bell Brian & Sherwonit Bill: Insight Guide: Alaska, s. 215-225. APA Publications Services, 2004. ISBN 981-4137-79-0. (englanniksi)