Boromir

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fanitaiteilijan piirtämä tulkinta Boromirista.

Boromir on kuvitteellinen henkilö J. R. R. Tolkienin fantasiakirjassa Taru sormusten herrasta.

Boromir kirjassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boromir syntyi vuonna 2978 Auringon Kolmatta Aikaa Gondorin valtakunnassa. Hänen isänsä oli Gondorin Hallitseva Käskynhaltija Denethor II, hänen äitinsä oli Dol Amrothin Finduilas [1]. Hänet nimettiin Boromirin, Gondorin 11. Hallitsevan Käskynhaltijan mukaan. Boromirin pikkuveli Faramir syntyi vuonna 2983. Boromir suojeli Faramiria ja he pitivät toisistaan paljon, vaikka Denethor suosi Boromiria ja halveksui Faramiria. Boromir oli kuin sotilas, mutta Faramir oli myös kiinnostunut musiikista ja taruista. Heidän äitinsä kuoli suruun vuonna 2988.

Boromir kasvoi ja sai arvostusta Gondorin sotilaiden keskuudessa. Hän oli pitkä ja Voimakas, ja hän oli yksi Gondorin suurimmista sotureista. Vuonna 3018 Sauron lähetti Nazgûlien herran gondorilaisten varuskunnan kimppuun Osgiliathissa. Suurin osa gondorilaisista kaatui, ja ainoastaan Boromir, Faramir ja kaksi muuta sotilasta selvisivät hengissä Anduin-joen länsipuolelle. Faramir ja myöhemmin Boromir näkivät omituisen enneunen, johon he kysyivät selitystä isältään. Denethor neuvoi heitä menemään Rivendelliin haltiaruhtinas Elrondin luokse. Faramir olisi halunnut mennä Rivendelliin, mutta Boromir halusi tehtävän itselleen.

Hän ratsasti Rohanin Aukon läpi Rivendelliin, mutta menetti hevosensa Tharbadin kahlaamoilla. Hän saapui kävellen Rivendelliin ja tapasi Elrondin. Hänet kutsuttiin Elrondin Neuvonpitoon, jossa päätettiin Suurimman Sormuksen kohtalosta.

Elrondin Neuvonpidossa hän sai selville unen merkityksen ja liittyi Sormuksen Saattueeseen. Hän olisi halunnut käyttää Sormusta, mutta Elrond kertoi Sormuksen voiman tuhoavan käyttäjänsä.

Saattue joutui Caradhrasin solassa lumimyrskyyn, jolloin Boromir ehdotti vaihtoehtoista reittiä Rohanin Aukon läpi. Gandalf kuitenkin kertoi, että Rohanin Aukko oli petturivelho Saruman Valkoisen hallinnassa. Boromir vastusti ehdotusta, että Saattue matkaisi Morian kääpiökaivosten halki, mutta Sumuvuorten hukat hyökkäsivät heidän kimppuunsa. Hän surmasi monta hukkaa, kunnes Legolas tappoi niiden johtajan ja Gandalf karkotti ne.

Morian länsiportilla Boromir heitti kiviä vesilammikkoon. Lammikossa asuva olento, jota kutsuttiin nimellä Veden Valvoja, heräsi ja hyökkäsi Saattueen kimppuun. Saattue pakeni Morian pimeyteen, mutta huomasi hiisien tappaneen kaikki siellä asuneet kääpiöt. Saattueen kimppuun hyökättiin ja Boromir tappoi paljon örkkejä. Suuri örkkikapteeni kaatoi hänet, mutta Aragorn surmasi örkkikapteenin. Saattue sai kimppuunsa balrogin, mutta Khazad-dûmin sillalla Boromir puhalsi Gondorin torveen. Örkit joutuivat kauhun valtaan ja jopa balrog pysähtyi hetkeksi. Gandalf putosi balrogin kanssa kuiluun ja muut Saattueen jäsenet pakenivat Lothlórienin haltiavaltakuntaan.

Lothlórienissa Galadriel antoi Boromirille lahjaksi puuvyön. Saattue lähti Anduinia pitkin veneillä. Sormus alkoi kiehtoa Boromirin mieltä ja hän alkoi haluta sitä itselleen. Saattue leiriytyi Parth Galenin lähistölle. Frodo meni yksin Amon Henille, mutta Boromir seurasi häntä. Sormuksen mahti alkoi houkutella hänen mieltään ja hän alkoi kuvitella, että hänestä tulisi sen avulla mahtava kuningas. Hän halusi käyttää Sormusten Sormusta aseena Sauronia vastaan, mutta Frodo kieltäytyi antamasta sitä hänelle.

Boromir raivostui ja yritti ottaa Sormuksen Frodolta. Frodo laittoi Sormuksen sormeensa ja muuttui näkymättömäksi. Frodo pakeni ja Boromir ymmärsi, mitä hän oli yrittänyt tehdä. Hän palasi järkyttyneenä muiden Saattueen jäsenien luokse ja tunnusti, että oli yrittänyt ottaa Sormuksen. Aragorn suuttui ja käski hänen vartioida Merriä ja Pippiniä. Merrin ja Pippinin kimppuun hyökkäsi paljon örkkejä, mutta Boromir puolusti heitä. Hän surmasi kymmeniä örkkejä ja puhalsi Gondorin torveen. Aragorn, Legolas ja Gimli kuulivat torvensoiton ja Aragorn saapui apuun. Aragornin saapuessa hobitit oli viety vankeina pois ja Boromir lepäsi mustien nuolien lävistämänä.

Boromir oli vielä hengissä, kun Aragorn löysi hänet. Hänen miekkansa oli kappaleina ja Gondorin torvi oli haljennut. Boromir pyysi Aragornilta anteeksi ja sanoi pettäneensä heidät, mutta Aragorn kertoi Boromirin taistelleen urheasti. Boromir kuoli haavoihinsa ja Aragorn, Legolas ja Gimli laskivat hänen hautajaisveneensä Anduinin vietäväksi. Vene katosi Raurosin vesiputousten kuohuihin Boromirin ruumiin ja hänelle kuuluneiden esineiden mukana.

Faramir löysi Boromirin hautajaisveneen Osgiliathin lähistöltä. Hän ehti vain ottaa Gondorin torven kappaleet ja nähdä kuolleen veljensä, kun virta vei veneen mukanaan. Boromirin veneen kerrotaan laskeutuneen Anduinia pitkin merelle ja kadonneen.

Boromir elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusiseelantilaisen elokuvaohjaaja Peter Jacksonin ohjaamassa Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiassa Boromiria esittää näyttelijä Sean Bean. Sormuksen ritareissa Boromirin tappaa uruk-hai-kapteeni Lurtz. Elokuvissa Boromir esiintyy myös Kahden tornin pidennetyn erikoisversion uudessa kohtauksessa. Kohtaus on takauma, jossa Boromir, Faramir ja Gondorin sotilaat juhlivat voittoaan Osgiliathissa. Kuninkaan paluussa Boromir esiintyy nopeassa takaumassa, jossa Pippin näkee Boromirin kaatuvan Lurtzin nuolesta. Kuninkaan paluun pidennetyssä erikoisversiossa on uusi kohtaus, jossa Denethor näkee Boromirin kuvajaisen Faramirin takana.

Ralph Bakshin ohjaamassa Taru sormusten herrasta -piirroselokuvassa vuodelta 1978 Boromirin ääninäyttelijänä toimi Michael Graham Cox.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tolkien, J. R. R: Taru sormusten herrasta, s. 1128. Helsinki: WSOY, 2007. ISBN 978-951-0-33337-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sormuksen Saattue
Frodo Reppuli · Samvais Gamgi · Meriadoc Rankkibuk · Peregrin Tuk · Gandalf · Aragorn · Legolas · Gimli · Boromir