Frodo Reppuli

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Joe Sofranko Frodon roolissa Taru sormusten herrasta -musikaalissa Cincinnatissa.

Frodo Reppuli on fiktiivinen hahmo J. R. R. Tolkienin kirjassa Taru sormusten herrasta.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Frodo Reppuli oli hobitti (tai puolituinen), joka syntyi Drogo Reppulille ja Esikko Rankkibukille syyskuun 22. päivä vuonna 2968 Kolmatta Aikaa.

Vuonna 2980 Kolmatta Aikaa (K.A.), Frodo menetti vanhempansa heidän hukkuessa Rankkivuohon. Frodon ollessa 12-vuotias hänen äidinpuoleinen sukunsa (Rankkibukit) ottivat hänet huostaansa Rankkihoviin. Vuonna 2989 Frodosta tuli Bilbo Reppulin holhouksen alainen. Frodo oli 21-vuotias silloin, eli vielä hiukan aikuistumisesta, joka on 33 vuotta. Lapseton Bilbo valitsi Frodon perijäkseen ja toi hänet Repunpäähän.

Bilbolla ja Frodolla oli yhteiset syntymäpäivät syyskuun 22. mutta Bilbo oli 78 vuotta Frodoa vanhempi. Taru sormusten herrasta -kirjan alussa Frodo ja Bilbo juhlivat heidän 33. ja 111. syntymäpäiväänsä, vuonna 3001 K.A. Bilbon löytämä taikasormus annetaan Frodolle. Bilbo lähti Rivendelliin juhlan jälkeen. Gandalf varoitti Frodoa koskaan käyttämästä Sormusta ja käski pitää sen piilossa. (Silloin hän ei ollut varma oliko se Suurin Sormus.) Frodo piti Sormusta piilossa 17 vuotta, kunnes vuonna 3018 K.A. Gandalf palasi varmistettuaan että tuo sormus on Valtasormus. Gandalf lähetti hänet matkaan ja myös Samvais Gamgin (Sam), joka oli Frodon puutarhuri ja paras ystävä, joka oli puolivahingossa salakuunnellut heidän keskusteluaan.

Yhdessä Peregrin Tukin (Pippin) ja Meriadoc Rankkibukin (Merri), myöhemmin myös Aragornin (Konkari), kanssa he matkasivat Rivendelliin. Siellä Elrondin neuvostossa päätettiin että Sormus tuhottaisiin heittämällä Tuomiorotkoon. Sormuksen Saattue perustettiin suojelemaan Frodoa, Sormuksen viejää. Hänen matkansa tuhoamaan Sormusta on yksi kirjan pääjuonista.

Frodolla oli mukanaan haltiatikari (hobitille se oli kuin miekka) nimeltään Piikki ja hän käytti kääpiöiden tekemää mithril-paitaa vaatteidensa alla, ja ne molemmat Bilbo oli antanut hänelle Rivendellissä. Lothlórienissa Valtiatar Galadriel antoi hänelle haltiaviitan ja mukaan Eärendil-tähden valon sisältämän taikalasin.

Kaksi vuotta sen jälkeen, kun Sormus oli tuhottu, Angmarin Noitakuninkaalta saatu haava tuotti Frodolle yhä tuskaa. Frodo ja Bilbo saivat Sormuksen viejinä oikeuden matkustaa Valinoriin, missä, pysyen kuolevaisina, he saisivat levätä ja parantua yhdessä Gandalfin, Elrondin ja Galadrielin kanssa. He nousivat laivaan Harmaista Satamista ja ylittivät meren syyskuun 29. 3021 K.A. Lapsettomana Frodo jätti omaisuutensa Samille, joka seurasi Frodoa meren yli 61 vuotta myöhemmin, sitten kun hänen vaimonsa, Ruusa Tölli, oli kuollut.

Frodo Reppuli on käännetty englanninkielisestä nimestä Frodo Baggins, joka on westroniksi Maura Labingi. Frodon nimi on sindariksi Iorhael (vanha-viisas). Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiassa Frodoa esittää yhdysvaltalainen näyttelijä Elijah Wood. BBC:n radiokuunnelmassa Frodon äänenä toimii brittinäyttelijä Ian Holm, joka otti Frodon sedän, Bilbon roolin elokuvassa. Suomalaisessa Hobitit-televisiosarjassa (1993) häntä esitti Taneli Mäkelä.

Edeltäjä:
Bilbo Reppuli
Valtasormuksen haltija
3001 - 3019 Kolmatta Aikaa
Seuraaja:
Samvais Gamgi
Edeltäjä:
Samvais Gamgi
Valtasormuksen haltija
3019 Kolmatta Aikaa
Seuraaja:
Klonkku
Sormuksen Saattue
Frodo Reppuli · Samvais Gamgi · Meriadoc Rankkibuk · Peregrin Tuk · Gandalf · Aragorn · Legolas · Gimli · Boromir