Faramir

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fanitaiteilijan piirtämä tulkinta Faramirista

Faramir on J. R. R. Tolkienin kirjassa Taru sormusten herrasta esiintyvä hahmo. Hän on Gondorin valtakunnan käskynhaltijan Denethorin poika ja Sormuksen saattueen Boromirin veli.

Toinen Denethorin kahdesta pojasta, Faramir oli Gondorin Käskynhaltija isänsä kuoleman jälkeen. Kun oikea kuningas, Aragorn, palasi, Faramir luovutti Käskynhaltijan virkansa, mutta Elessar nimitti hänet uudelleen tähän toimeen ja kuninkaan neuvonantajaksi. Faramirista tuli myös Ithilienin Prinssi.

Rooli Sormuksen Sodassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Faramirilla, Gondorin kapteenilla ja Boromirin veljellä, oli ennusuni, joka ohjasi hänet näkemään Murtuneen Miekan Imladrisissa, mitä haltiat kutsuivat nimellä Rivendell. Hänen vanhempi veljensä Boromir näki saman unen (vaikkakin vain kerran ja Faramir useasti) ja vaati oikeutta lähteä ja matkusti lähes neljä kuukautta Rivendelliin, saapuen juuri Elrondin neuvostoon missä hän kertoi unestaan ja sen ennusviestistä. Aragorn, Samoojien johtaja, oli viestin aihe – Murtunut Miekka oli hänen sukunsa perintökalleus, nimeltään Narsil, Elendilin miekka. Viesti tästä tapahtumasta tuli Faramirille myöhään, sen jälkeen kun Boromir oli jo ennenaikaisesti kuollut. Faramir jatkoi miestensä johtamista epätoivoisessa taistelussa Mordorin joukkoja vastaan – he olivat Ithilienin Samoojia, vastustaen Sauronin hänen muuriensa ulkopuolella. Taistelussa Faramir huomasi kaksi hobittia, Frodon ja Samin, jotka olivat tekemässä suurta tehtävää: Valtasormuksen tuhoamista. Hobitit toivat uutiset Isildurin perijästä, mutteivät tienneet Boromirin kuolleen. Faramir kyseli heidän väleistään ja kysymysten takia hän arvasi heidän kantavan jotain suurta asetta. Tässä kohtaa hän näytti täysin erilaisia piirteitä kuin ylpeä veljensä: ”En ottaisi sitä, vaikka se makaisi maantien varressa,” hän julisti. Myöhemmin, kun selvisi että tämä ase oli Valtasormus, hän toisti tämän saman. Hän vapautti hobitit, helpottaen heidän tehtäväänsä tuhota Sormus. Frodo antoi Faramirille luvan vangita heidän oppaansa, Klonkku, kuulusteluja Sormuksen ja Sauronin takia (Sauron vangitsi entisen Sormuksenviejän, Klonkun.) Vihoissaan tästä Klonkku myöhemmin petti Frodon ja Samin jättiläishämähäkki Lukitarille. Faramirin palattua Gondoriin hän joutui Pelennorin Kenttien Taisteluun Minas Tirithin edustalla, missä hän loukkaantui vakavasti. Kun hän oli Parannuksen Tarhassa, vahingoittuneena Sauronin Mustasta Hengityksestä, Aragorn paransi hänet. Siellä Faramir tapasi Rohanin Neidon, Éowynin, joka oli tappanut Angmarin Noitakuninkaan. Hänen sydämensä hypähti säälistä ja he rakastuivat ja menivät myöhemmin naimisiin. Heidän pojanpoikansa oli Barahir. Aragornin kruunajaisissa, Faramir – joka oli hyvin vähän aikaa palvellut Hallitsevana Käskynhaltiana – ilomielin antoi Gondorin johdon oikeudenmukaiselle kuninkaalle. Hänestä tuli kuningas Elessarin neuvonantaja, ja täytti Käskynhaltian paikan. Hänet nimitettiin ensimmäiseksi Ithilienin Prinssiksi.

Rooli elokuvassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiassa Faramir ei aluksi laske Frodoa, Samia ja Klonkkua menemään, vaan päättää viedä Sormuksen Gondoriin. Hän vie heidät Osgiliathiin, Anduin-joen ylityspaikalle, eikä ennen Sormusvarjojen hyökkäystä vapauta heitä. Yksi syy, miksi tätä oli muokattu, oli se että Faramirin täytyi käydä jonkinlainen kamppailu päätöksestä. Faramiria ei voinut jättää koettelematta, kun kaikkia muita koeteltiin, koska se jättäisi Faramirin immuuniksi Sormuksen vaikutukselle. Faramiria esittää elokuvassa David Wenham. Faramirin hiusten väri on muuttunut kirjasta elokuvaan, tummista hiuksista vaaleisiin.

  Edeltäjä:
Denethor II
Gondorin käskynhaltija
3019 –
Seuraaja:
ei kukaan