ANTI – Contemporary Art Festival

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
ANTI – Contemporary Art Festivalin logo

ANTI – Contemporary Art Festival on nykytaiteen festivaali, joka järjestetään joka vuosi Kuopiossa. Yleisölle maksuton ANTI keskittyy julkisiin tiloihin tehtyihin paikkasidonnaisiin teoksiin. Pääajatuksena on tuoda taide perinteisistä esityspaikoista keskelle ihmisten arkea: kaduille, toreille, kauppakeskuksiin, virastoihin.

Vuodesta 2002 lähtien ANTI-festivaalilla on esitetty sekä suomalaisten että kansainvälisten taiteilijoiden live-artselvennä -, ääni- ja kuvapohjaista sekä tekstiin perustuvaa taidetta. Festivaalin yhteydessä järjestetään myös seminaareja.

Festivaalin järjestää ANTI – Contemporary Art Festival yhdistys ry ja festivaalin taiteellisina johtajina toimivat Johanna Tuukkanen ja Gregg Whelan. Festivaali on myös EU:n A Space for Live Art -hankkeen jäsen.

ANTI-festivaalin ohjelmistoon valitaan teokset avoimen teoshaun kautta saapuneista ehdotuksista. Festivaalilla esiintyy myös kutsuttuja taiteilijavieraita.

ANTI-festivaali on saanut tunnustusta toiminnastaan jo useampana vuonna. Vuonna 2006 festivaali sai Valtion taidepalkinnon ja vuonna 2007 Kuopion kaupungin esimerkillisesti toimivan ryhmän kunniakirjan. Vuonna 2009 festivaalin taiteellisena johtajana ja vastaavana tuottajana toimivalle Johanna Tuukkaselle myönnettiin Pohjois-Savon taidetoimikunnan taidepalkinto.

Teemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2003

Esityksiä järjestettiin muun muassa parturissa, huoltoasemalla ja vanhainkodissa. Päävieraita olivat butoh-taiteilija Saga Kobayashi Japanista sekä live art -taiteilijat Eve Dent ja Kira O'Reilly Englannista. [1]

2004

Festivaaliesityksiä varten saapui taiteilijoita, kuraattoreita ja tutkijoita muun muassa Isosta-Britanniasta, Kanadasta, Yhdysvalloista, Saksasta, Japanista ja Alankomaista. Esityksiä järjestettiin neljän päivän aikana 17. Esityksistä mediassa mainittiin Kanadalainen taiteilija Will Kwan, piti Kuopion yliopistoalueella performatiivisen luennon ja yhdysvaltalainen Jennifer Nelson ja kanadalainen Glen Redpath jotka järjestivät Prismassa kisan, jossa juoksukilpailutapahtuma sekoittui perjantai-iltapäivän hypermarkettikulutushuumaan. [2]

2005

Tänä vuonna keskityttiin aikaan. Kaupunkikulttuurin ja luovan talouden teoreetikko Charles Landry kiteytti ajatuksen vieraillessaan Kuopiossa keväällä 2005: ”Tärkeää on, ettei kaupunki pyyhi pois muistiaan”.

2006

Vuonna 2006 tapahtumapaikkoina olivat Kuopion kaupungintalo, Vainölänniemen tenniskenttä, Nuorisokeskus 44, Hotelli Puijonsarvi, Huuhanmäen tähtitorni, Elokuvateatteri Maxim, tyhjä tontti Tasavallankadulla, Carlsonin tavaratalon parveke, Kuopion lentokenttä, Savonia ammattikorkeakoulun terveysalan Kuopion yksikkö, Huoneistokeskuksen välittämä asunto ja Reijo Kelan toimisto. Suurimman huomion saavutti esitys, jossa Kuopion kaupungintalon parvelta julistettiin sanomaa, joka oli koostettu vuosien varrelta Savon Sanomissa yleisöpalstan kuumalla linjalla julkaistuista jutuista. Performanssi yllätti osan ohikulkijoista ja pisti arvailemaan mitä on kyseessä. Usea sanomalehtien haastattelemista katsojista osasi kuitenkin yhdistää performanssin meneillä olevaan tapahtumaan.

2007

Esitysksiä järjestettiin muun muassa lukiossa, rullalautailupaikalla, sanomalehdessä ja grillijonossa. Yhden hengen taiteilijaryhmä the vacuum cleanerin pankin eteen kadulle levittämä 100 000:sta yhden sentin kolikosta koostunut kasa kerättiin yleisön taskuihin alle puolessa tunnissa. Rahateoksen ohella myös lehtipuhaltimen avulla tuulipalloa kaduilla puhaltanut Claire Blundell Jones sai runsaasti mediahuomiota.[3]

2008

Teemana olivat yksityisissä kodeissa esitettävät teokset, vesiaiheet ja urheilu.[4]

2009

Vuoden 2009 ANTI-festivaalin teema on käveleminen. Esimerkkeinä teoksista mainitaan kanadalainen Vincent Chevalier, joka kävelee paikasta toiseen siirtämällä kahden metrin pituista punaista mattoa ja englantilainen Tim Knowles, joka siirtyy paikasta toiseen tuulikypäränsä ohjaamana.[5]

2010

ANTI-festivaali keskittyi teoksiin, joiden lähestymistapa on tekstuaalinen, kirjoitettu tai kieleen pohjautuva. Mediahuomiota sai muun muassa bostonilaistaiteilija Heather Kapplow. Ainoat sanat, joita hän on käytti Suomen maaperällä, olivat "I'm sorry.". ANTI-kymppi runojuoksu jossa maalintulojärjestys luo runon sai myös huomiota.[6]

2011

Vuosi 2011 oli ANTIlle juhlavuosi sen juhliessa kymmenettä festivaaliaan. Kuopioon saapui taiteilijoita kotimaan lisäksi Isosta-Britanniasta, Yhdysvalloista, Kanadasta, Belgiasta ja Ranskasta. Ohjelmistosta löytyi mm. Rider Spoke, kekseliäs piiloleikki kaupungilla pyöräillen, Heidi Fastin ohjaama kuopiolaisista muodostettu kuoro sekä Gaëtan Rusquetin ilmapalloteos. Festivaali huipentui kanadalaisen Mammalian Diving Reflexin suorapuheiseen palkintoseremoniaan, jossa vain lasten mielipiteillä oli väliä: ryhmä lapsia kiersi tutustumassa festivaalitapahtumiin esittäen nasevia ja näsäviisaita mielipiteitä ja lopuksi he jakoivat lasten valinta-palkintoja mm. matalimmasta äänestä.

2012

Vuoden 2012 ANTI-festivaali yhdisti live artin luontoretkeilyyn. Kuopion Karhonsaari tarjosi ympäristön taiteen nauttimiseen ja kokemiseen. Luonnon ANTI esitteli kuusi tilausteosta ihmisen ja luonnon suhteesta. Teokset tuotettiin EU-rahoitteisessa Up to Nature –hankkeessa, ja ne esitettiin vuonna 2012 myös Wienissä, Bristolissa ja Oslossa. Muut ANTI-festivaalin teokset tarjoilivat mm. ajan säilöntää australialaisen Makeshift-ryhmän johdolla sekä useita lasten ANTI-tapahtumia. Vuonna 2012 festivaaleilla nähtiin myös erikoiset häät. Yhdysvaltalainen taiteilijapariskunta Annie Sprinkle ja Beth Stephens avioituivat Kallaveden kanssaselvennä. He kutsuivat festivaalikävijät osallistumaan sinisiin häihin joko vieraina tai järjestäjinä hääristeilyn ja työpajojen kautta.

2013

Vuoden 2013 ANTI-festivaalin ajankohta on 24.-29.9. Teemana festivaaleilla on lämpö. Luvassa on mm. taidekruisailua ympäri kaupunkia, tunnettujen Kuopiolaisten rakennusten pinkistämistä sekä luonnon ANTI-teos. Islantilainen Ísleifsdóttir tarjoaa kuopiolaisille mahdollisuuden äänestää rakennusta, jonka he haluavat festivaaliviikolla nähdä ilmiliekeissä. Festivaali huipentuu Satu Herralan saunaluentoihin Rauhalahden Jätkänkämpän savusaunassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Kaj Chydenius, Katariina Lillqvist sekä Erkki Soininen ja Johanna Tuukkanen saivat taiteen valtionpalkinnot". Opetusministeriö, 16.11.2006. (luettu 25.6.2007)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]