Yhdystie 2440

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ulvila–Kokemäki-tie
Kokemäenjoen pohjoispuolen vanha tie
Yhdystie 2440 Anolassa, Nakkilassa.
Yhdystie 2440 Anolassa, Nakkilassa.
Tieluokka yhdystie
Pituus 35 km
Alkupiste Valtatie 11, Ulvila
Reitti Vanhakylä
Ravani
Anola
Viikkala
Satalinna
Pirkkala
Vinnari
Kuurola
Päätepiste Vuoltee, Kokemäki (35 km)
Päällyste asfaltti
Kaistaluku 2

Yhdystie 2440, jota kutsutaan yleisesti myös Kokemäenjoen pohjoispuolen vanhaksi tieksi, on Satakunnassa kulkeva yhdystie. Se alkaa Ulvilan Kirkonseudulta Valtatie 11:n risteyksestä ja kulkee Kokemäenjoen pohjoispuolta Nakkilan ja Harjavallan kautta Kokemäelle. Tie on yhdystieksi melko pitkä, sillä sen pituus on 35 kilometriä, josta noin puolet taajama-alueella. Yhdystie 2440 tunnetaan eri kuntien alueella useilla nimillä. Ulvilassa se on Kirkkotie ja Ravanintie, Nakkilassa Anolantie ja Viikkalantie, Harjavallassa Pohjoisrannantie sekä Kokemäellä Kuurolantie.

Tie kulkee ikivanhan Kokemäenjoen kulttuuri- ja viljelysmaiseman halki. Sen varrella tai välittömässä läheisyydessä sijaitsee useita merkittäviä kulttuurihistoriallisia kohteita, kuten Ulvilan keskiaikainen kirkko ja Saaren kartano, Liikistön muinaismuistoalue, Ravanin kasarmi, Anolan kartano, Satalinnan sairaala, Harjavallan vesivoimalaitos ja Lammaistenlahden kulttuurimaisema sekä Vuolteen kartano. Luontokohteita yhdystien 2440 tuntumassa edustavat muun muassa Ruskilan- ja Arantilankosket sekä Paratiisin luontopolku Lammaistenlahdella.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdystie 2440 alkaa Ulvilan kirkonseudun pohjoispuolelta Valtatie 11:n risteyksestä, josta lähtee myös Harjunpäähän vievä yhdystie 2553. Ulvilan kirkolta tie jatkuu kohti Vanhankylän kaupunginosaa, jossa siitä risteävät Ulvilan keskustaajamaan Friitalaan johtava Siltatie eli yhdystie 2442 sekä Kaasmarkkuun kulkeva tie. Vanhakylästä tie jatkuu kohti Ravanin kylää, jonka jälkeen se saapuu Nakkilan kunnan puolella sijaitsevaan Anolan kylään. Anolan kartanon kohdalta risteää toinen Ulvilan Kaasmarkkuun johtava maantie.

Anolan laajan peltoaukean ohitettuaan yhdystie 2440 tulee Nakkilan keskustaajaman kohdalla joen pohjoispuolella sijaitsevaan Viikkalaan, josta johtaa Ulvilan tapaan Siltatie-niminen katu eli yhdystie 2170 joen eteläpuolelle. Viikkalasta tie jatkaa kohti Harjavaltaa ja Pirilän aluetta, jossa sijaitsee muun muassa Satalinnan sairaala. Runsaan kilometrin päässä puolestaan ovat Harjavallan voimalaitos ja entinen Lammaistenkoski. Pirkkalan kaupunginosan jälkeen tie saapuu Suomenkylään ja Vinnariin, jossa siitä risteävät Kullaalle johtava yhdystie 2460 ja Harjavallan keskustaan vievä yhdystie 2461, joka Ulvilan ja Nakkilan tavoin tunnetaan Siltatienä.

Vinnarista tie jatkuu kohti Kokemäkeä, kulkien koko matkan Kokemäenjoen rantaan asti ulottuvan laajan peltoaukean halki. Harjavallan ja Kokemäen puolivälissä sijaitsee Kuurolan kylä, jonka jälkeen tulevat vielä Köömilän ja Pelholan kylät sekä peltoaukean laidalla nousevalle Orjapaaden kalliolle vievä Porolanmaantie, ennen kuin tie saapuu päätepisteeseensä Kokemäen Vuolteeseen, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustaajaman Tulkkilan tuntumassa. Vuolteessa siitä risteää Kauvatsalle johtava yhdystie 2470.

Historialliset tiet ja matkailutie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdystie 2440:n alkupää Ulvilan kirkolta Ravaniin on alun perin ollut osa keskiaikaista Huovintietä. Joen ylitys tapahtui Ravanin ja Haistilan väliä kulkeneella lautalla. Haistilan lauttarannasta Huovintie jatkoi joen eteläpuolella kohti Harjavallan Torttilan kylää.[1]

Tien osuus Ulvilan Vanhakylästa valtatielle 11 on osa vuonna 2010 perustetun Pohjanlahden rantatien matkailutien reittiä.[2] Pohjanmaan rantatie historiallisena tienä oli myöhäiskeskiajalla perustettu Turun ja Tukholman välinen maantie sekä myöhempi postireitti. Se kulki Kokemäenjoen eteläpuolta Nakkilasta Ulvilan Friitalaan, jossa tapahtui joen ylitys Vanhakylän puolelle. Matkailutien reitti noudattelee historiallisen tien reittiä osittain, mutta kulkee osittain muita, uudempia tai suurempia teitä.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdystien 2440 kautta ajetaan Nakkilan Viikkalan ja Harjavallan Vinnarin välillä arkisin kouluvuoden aikana viisi edestakaista Porin ja Kokemäen välistä linja-autovuoroa. Tämän lisäksi koulujen kesälomien aikana ajetaan arkisin yksi päivittäinen linja-autovuoro molempiin suuntiin. Vuoroja liikennöivät Lyttylän Liikenne ja Sundell. Bussilinjan numero on 70. Lisäksi kouluvuoden aikana kulussaoleva linja 70Y ajaa Harjavallan Vinnarista Kokemäen Vuolteelle kulkevan osuuden tiestä kerran molempiin suuntiin.[3] Ulvilassa ajetaan puolestaan Porin Linjojen liikennöimää linjaa 80A arkisin välillä Vanhakylä-Antinkartano.[3] Taajama-alueilla yhdystien rinnalla kulkee myös kevyen liikenteen väylä, jollainen yhdistää lisäksi Harjavallan ja Nakkilan.

Kokemäenjoen ylittäminen on mahdollista viiden sillan kautta; Friitalan silta Ulvilassa, Arantilan silta Nakkilassa, Harjavallan voimalaitoksen patosilta sekä Harjavallan silta Harjavallassa ja Vuolteen silta Kokemäellä. Joen eteläpuolella kulkee pohjoispuolen tavoin maantie. Sen muodostavat Ulvilan ja Nakkilan välinen Haistilantie/Porintie, Nakkilan ja Harjavallan välinen yhdystie 2453 sekä Harjavallan ja Kokemäen välinen yhdystie 2463.

Kuvia tien varrelta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Museovirasto – Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt Suomessa Viitattu 29.8.2013.
  2. Reittikartat. Satakunta Rantatie. Pohjanlahden rantatien matkailutietoimikunta. Arkistoitu 5.12.2013. Viitattu 28.8.2013.
  3. a b Porin Linjat: Aikataulut & linjakartat porinlinjat.fi. Arkistoitu 22.2.2020. Viitattu 22.2.2020.