Tämä on hyvä artikkeli.

Xak: The Art of Visual Stage

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Xak: The Art of Visual Stage
Xak Opening.PNG
Kehittäjä Micro Cabin
Julkaisija Micro Cabin[a]
Telenet Japan[b]
Sunsoft[c]
Bandai[d]
Säveltäjä Ryūji Sasai
Pelisarja Xak
Julkaistu 1989,[e] 1990,[f] 1992,[b] 1993,[c] 2001,[g] 2002,[h] 2004,[d] 2005,[i] 2007,[j] 2008[k]
Lajityyppi toimintaroolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Alusta NEC PC-8801, NEC PC-9801, MSX 2, Sharp X68000, PC Engine, Super Famicom, matkapuhelin, Windows
Jakelumuoto levyke,[a] pelimoduuli,[c]
CD-ROM[b]
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

 1. a b PC-88, PC-98, MSX 2 ja X68000
 2. a b c Xak I & II (PC Engine)
 3. a b c Super Famicom
 4. a b Matkapuhelin
 5. PC-88, PC-98 ja MSX 2
 6. Sharp X68000
 7. PC-käännös PC-88-versiosta
 8. PC-käännös MSX 2 -versiosta
 9. PC-käännös X68000-versiosta
 10. PC-käännös MSX 2 -versiosta (engl.)
 11. PC-käännös PC-98-versiosta

Xak: The Art of Visual Stage (jap. サーク) on Micro Cabin Corporationin kehittämä tietokoneroolipeli, joka on ensimmäinen osa yhtiön luomasta Xak-sarjasta. Peli julkaistiin ensimmäistä kertaa vuonna 1989 NEC PC-8801:lle, ja sittemmin se on ilmestynyt usealle muulle alustalle. X68000:lle, Super Famicomille, PC Enginelle ja japanilaisille matkapuhelimille kehitetyt alustakäännökset ovat muokattuja versioita pelin alkuperäisjulkaisusta.[1]

Japani oli Xak: The Art of Visual Stagen ainoa markkina-alue lähes 18 vuoden ajan. Helmikuussa 2007 vanhoihin peleihin keskittynyt WOOMB-verkkokauppa julkisti pelistä oman englanniksi käännetyn versionsa.[2] Vuotta myöhemmin WOOMB kuitenkin suljettiin liian alhaisen myynnin seurauksena.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Prologi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muinaisen myytin mukaan maailmaa hallitsevat hyväntahtoiset jumalat alkoivat heiketä. Näiden valtaa hamuavat demonit hyödynsivät tilaisuutta ja kävivät jumalien kanssa suuren konfliktin. Vaikka jumalat selvisivät voittajina, he menettivät samalla kuolemattomuutensa. Varmistaakseen, etteivät demonit enää pääsisi toteuttamaan sotaisia suunnitelmiaan, jumalat päättivät jakaa maailman kolmeen osaan, joita olivat ihmisten maailma "Xak", keijuille omistettu "Oceanity" sekä demonien asuttama "Zekisis".[4]

Vaikka Zekisis olikin vahvasti suljettu muilta maailmoilta, eräät demonit keksivät keinon päästä Xakiin. Ihmisten keskuudessa eli myös muita demoneja, jotka olivat jumalten epähuomiossa jääneet Zekisiksen ulkopuolelle. Eräs Xakissa asuvista demoneista oli Badu, joka magiansa avulla pakotti ihmisiä toteuttamaan omia käskyjään. Sodan jumala Duel asettautui Badua vastaan, ja päästyään vihollisestaan voitolle Duel sulki tämän jäävuoren sisään 250 vuodeksi. Loppuelämänsä Duel vietti kylässä nimeltä ”Fearless” (suom. peloton), joka oli varta vasten nimetty hänen urheutensa kunniaksi.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuningas Wavis lähettää Pixien Dork Kartin luo

Pelin alkaessa Badun vankila on murrettu, ja hänen elvyttämänsä demonit ovat taas alkaneet koetella Xakin rauhaa. Waviksen valtakunnan kuninkaalle työskentelevä Pixie-keiju toimittaa kirjeen kuuluisan soturin Dork Kartin luo, joka toivon mukaan toisi taas järjestyksen ihmisten maailmaan. Fearlessissä asuva Dork on kuitenkin kadonnut mystisesti, ja hänen sijastaan viesti annetaan hänen teini-ikäiselle pojalleen Latok Kartille, joka kirjettä lukiessaan saa tietää Badun paluusta ja tämän aikeista vallata Wavis hirviösotilaidensa avulla. Viestissä mainitaan myös, että Latok ja hänen isänsä ovat Duel-jumalan jälkeläisiä ja siksi varteenotettavimpia Badun haastajia. Latok suhtautuu väitteeseen hyvin epäluuloisesti, mutta päättää silti vastaanottaa alun perin isälleen tarkoitetun tehtävän.

Latok Duelin patsaan edessä

Pixie ilmoittaa Latokin ensimmäiseksi määränpääksi Molumin linnakkeen, joka on ensimmäinen Waviksen kuninkaallisen palatsin puolustuslinjoista. Saavuttuaan demonien valtaamalle linnoitukselle Latok löytää Duelia esittävän rikkoontuneen patsaan, jonka kautta hän kuulee esi-isänsä äänen. Duel kertoo, että voittaakseen Badun Latokin on saatava haltuunsa kolme eriväristä kiveä, jotka symboloivat Xak-maailman voimaa. Keskustelun päätteeksi Latok saa kivistä ensimmäisen, ja ottaa seuraavaksi kohteekseen Waviksen palatsin. Molumin ja palatsin välisen maasillan on kuitenkin tuhonnut komentaja Bell Well, joka selittää tekoaan sillä, etteivät demonit olisi päässeet etenemään linnakkeelta suoraan kuninkaan luo. Bell neuvoo Latokia käyttämään Normanan kylän läheisyydessä olevaa maanalaista kulkutietä.

Kulkiessaan tätä salaista reittiä Latok kohtaa niin ikään Duelin jälkeläisiin kuuluvan ja Badun peittoamista tavoittelevan Rune Greedin, jonka mielestä Latokin tulisi häntä itseään kokemattomampana ja huonommin aseistettuna luopua tehtävästään. Kritiikin kuunneltuaan Latok astuu epäkuolleiden täyttämään Zeglardin torniin, jonka ylimmässä kerroksessa häntä odottaa tummaan kaapuun pukeutunut mies. Salaperäinen henkilö paljastaa itsensä voimakkaimpia demoneja palvelevaksi Henkien manaajaksi, joka Latokia testatakseen usuttaa zombiapulaisiaan tämän kimppuun. Vakuuttuuneena Latokin taidoista Henkien manaaja pyytää tätä liittymään demoneihin, mutta katoaa paikalta saatuaan kieltävän vastauksen. Latok jatkaa maanalaista matkaansa Liekin linnakkeeseen, josta hän löytää punaisen Xak-kiven. Samalla hän kutsuu luokseen Waviksen kuningashuoneen sinisen lohikäärmeen, jonka kyyditsemänä hän saavuttaa kuninkaan palatsin.

Taistelu Badua vastaan

Kun Latok pääsee vihdoin perille, hän kohtaa haavoittuneen ja tehtävässään epäonnistuneen Runen. Saatuaan tältä tehokkaan miekan ja viimeisen kolmesta Xak-jalokivestä Latok kuulee toisen kerran Duelin telepaattisen äänen, jonka kehottamana hän liittää Xak-kivet varusteisiinsa. Latok löytää myös Badun kontrolloiman Pixien, jota demoni käyttää äänitorvenaan paljastaakseen, miten hän manipuloi Latokin isää vapauttaakseen itsensä ja miten teostaan järkyttynyt Dork pakeni jälkiä jättämättä. Tiedosta raivostunut Latok hyökkää Badun kimppuun, kun tämä on fyysisesti läsnä. Xak-voiman ansiosta Latok voittaa taistelun ja Badu tuhoutuu lopullisesti. Latok palaa kotikyläänsä juhlittuna sankarina ja saa osakseen kyläläisten onnitteluja. Uusi uhka on jo tosin muodostumassa, kun demonikomentaja Zamu Gospel väittää Henkien manaajalle, että on vain ajan kysymys milloin Duelin jälkeläisestä päästään eroon.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vasemmalta oikealle: Elise, Pixie, Latok ja Fray

Latok Kart on Xak-pelisarjan pääprotagonisti ja Xak: The Art of Visual Stagen ainoa ohjattavissa oleva hahmo. Hänen lisäkseen merkittäviä ovat myös seuraavat henkilöt:

 • Lou "Pixie" Miri, Oceanityn maailmasta kotoisin oleva keiju ja Latokin neuvonantaja.
 • Elise, Fearlessin pormestarin lapsenlapsi, joka on Latokin läheinen lapsuuden ystävä. Latokin poistuessa kylästä Elise huolehtii hänen äidistään.
 • Freya "Fray" Jerbain, sinihiuksinen tyttö, jonka Latok pelastaa vaarallisilta metsänhirviöiltä matkallaan Molumin linnakkeeseen. Latokia kohtaan tuntemastaan kiitollisuudesta ja ihastuksesta hän antaa tälle suojelevan sormuksen. Fray esiintyy päähenkilönä yhdessä Xak-sarjan spin-off-pelissä, Fray in Magical Adventuressä.
 • Rune Greed, Latokin tavoin Duelista polveutuva soturi, joka pyrkii lyömään Badun omine voimineen.
 • Saria, Latokin sokea äiti, josta tämä on pitänyt huolta isänsä häviämisestä lähtien. Äitinsä huolehtivaisen luonteen takia Latok päättää olla kertomatta tälle vaarallisesta tehtävästään.
 • Duel, voimakkaan Badu-hirviön vanginnut sodan jumala, joka elää yhä ruumiittomana henkiolentona.
 • Henkien manaaja, kuolleiden voimaa hyödyntävä demoni, joka on yksi Xak-sarjan vakiovihollisista.
 • Zemu Badu, legendaarisen demonikuningas Zekishiksen seuraaja, joka Duelille hävittyään kärsi 250 vuoden vankeuden. Kun Badu murtautuu jäisestä vankilastaan, Latokista tulee hänen seuraava haastajansa.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taistelemista pelin Super Famicom
-versiossa. Näytön alaikkunassa olevat elämäpalkit havainnollistavat Latokin ja vihollisen osumapisteitä.

The Art of Visual Stage on tyypillinen esimerkki luolastopainotteisesta roolipelistä. Pelaaja ohjaa päähenkilö Latokia, ja pelissä edetäkseen hänen on selvitettävä tiensä sokkeloisten ympäristöjen läpi ja taisteltava niissä hyökännyttä päävastusta vastaan. Päästäkseen seuraavaan luolastoon pelaajan on usein myös käytettävä jotain esinettä (kuten avainta) tai puhuttava tietylle NPC-hahmolle.

Pelin taistelu on reaaliaikaista, ja pelaaja voi mielensä mukaan joko hyökätä luolastoissa olevia hirvöitä kohti tai karttaa näitä. Latokin taistellessa hänen puolustuskykynsä määräytyy sen perusteella, miten hän käyttää miekkaansa: kun aseella lyödään toimintanäppäintä painamalla, Latok altistuu vastapuolen hyökkäyksille herkimmin; miekan ollessa huotrassa hän voi taas käyttää kilpeä ja suojautua paremmin vastapuolen iskuilta. Kohdattu vastus voitetaan, kun tämän osumapisteet on miekan iskujen tai loitsujen myötä kulutettu loppuun. Peli vastaavasti päättyy, mikäli Latok menettää omat pisteensä.

Latokin pärjäämisen määräävät varsin tavanomaiset roolipeleissä käytetyt hahmo-ominaisuudet. Näitä ovat osumapisteiden ohella vahvuus ja kestävyys, jotka paranevat sitä mukaa, kun hahmon taso kohoaa. Tason korottaminen taas vaatii kokemuspisteitä, joita saadaan vihollisia päihittämällä. Latokia voidaan vahvistaa myös entistä paremmilla miekoilla ja suojilla, joita on mahdollista ostaa eri paikkakunnilla sijaitsevista liikkeistä. Pelissä käytetty valuutta on nimeltään "Gold". Rahan lisäksi uusien varusteiden hankkiminen edellyttää myös sitä, että Latok on saavuttanut kyseessä olevan varusteen vaatiman kehitystason. Muuta taisteluissa auttavaa esineistöä ovat parantavat rohdot ja taikoja sisältävät kääröt.

Ympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Waviksen valtakunta

Pelin tapahtumat sijoittuvat Waviksen pyhään kuningaskuntaan 753 vuotta jälkeen "hengellisen aikakauden" eli ajan, jolloin maailma jaettiin kolmeen osaan.[5] Vaikka huomattava ala Waviksesta on päätynyt demonien reviiriksi, osa valtakunnan paikkakunnista on edelleen ihmisten hallussa, kuten Fearless, Normanan kylä sekä hobittien asuinsija Nemnu. Sen sijaan luolastoissa ja teillä kohdataan pelkästään hirviöitä, jotka ovat vallanneet myös pari aiemmin ihmisille kuulunutta rakennusta: Molumin ja Liekin linnakkeet. Muita hirviöiden täyttämiä alueita ovat Zeglardin torni sekä Tulen maa, joka rajoittuu Zeglardin ja Liekin linnakkeen väliseen alueeseen.

Kehitys ja historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MSX 2 -julkaisun kansikuva

Ensijulkaisunsa Xak: The Art of Visual Stage sai kesäkuussa 1989 alustoinaan NEC PC-8801 sekä PC-9801.[6] Saman vuoden marraskuussa julkaistiin pelin MSX 2 -sovitus, joka on hyvin samanlainen kahden edellisen julkaisun kanssa, sillä versioiden välillä on vain pieniä graafisia eroja.[1]

Seuraaviin The Art of Visual Stage -toisintoihin tehdyt uudistukset olivat kuitenkin huomattavampia. Vuonna 1990 ilmestyneen X68000-käännöksen grafiikka, äänenlaatu ja spritet olivat aiempaa terävämpiä; myös hahmojen ulkonäköä muokattiin. Vastaavat muutokset olivat läsnä myös Super Famicomille ilmestyneessä The Art of Visual Stagessa sekä PC Enginen ääninäyteltyjä animaatiokohtauksia sisältävässä Xak I & II -kokoelmassa. Pelin parannelluista julkaisuista uusimpia on vuoden 2004 matkapuhelinversio, jonka Bandai julkaisi viimeksi kymmenen vuotta sitten ilmestyneen Xak-pelin eli Xak III: The Eternal Recurrencen kunniaksi.[1]

2000-luvulla Xak: The Art of Visual Stagen PC-8801-, PC-9801-, MSX- ja X68000-julkaisut lisättiin ladattavina versioina Windowsille Project EGG -verkkokauppaan.[7][8][9][10] Windowsilla pelattava MSX-versio ilmestyi myös englannin kielellä WOOMB-sivustolla.[2] Alhaisen myynnin takia WOOMB suljettiin vuonna 2008, mutta verkkokaupassa myytyjen MSX-käännöksien on tarkoitus tulla saataville EGG:n helmikuussa 2009 avatuille englanninkielisille sivuille.[3] Alankomaalainen MSX-peleihin erikoistunut Delta Soft -ryhmä laati The Art of Visual Stagesta myös epävirallisen englanninkielisen käännöksen, joka säilytettiin MSX:n levykkeellä. Delta Soft myi itse paketoimaansa Xak-versiotaan ensimmäistä kertaa vuonna 2002 pidetyssä Tilburgin vuosittaisessa MSX-kokouksessa[11] ja jatkoi tuotteensa myymistä vuosien 2003 ja 2004 Tilburg-messuilla.[12][13]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen vuotta 1989 julkaistut Micro Cabinin pelit olivat varsin pieniä projekteja, joten Xak: The Art of Visual Stage oli ilmestyessään yhtiön siihen astisista peleistä selvästi laajimpia. Kehittäjälleen peli oli merkittävä siksi, että se vakuutti yleisön Micro Cabinin taidosta suunnitella roolipelejä. Lisäksi se oli alkuunpanija kolmiosaiselle Xak-sarjalle, joka lukeutuu Micro Cabinin arvostetuimpiin.[14]

Universo PC-Engine -sivusto myönsi The Art of Visual Stagen ja sen jatko-osan Xak II: The Rising of the Red Moonin sisältävälle Xak I & II:lle kokonaisarvosanan 92 %. Tunnustusta annettiin muun muassa pelattavuudelle, hahmoille ja arvoituksellisille tehtäville. Ainoaksi heikkoudeksi mainittiin pomovastukset, jotka eivät tarjonneet riittävää haastetta.[15]

Oheistuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelimuusikot Ryūji Sasai ja Tadahiro Nitta[16] sävelsivät The Art of Visual Stageen 42 kappaletta,[17] jotka julkaistiin vuonna 1989 All Sounds of Xak: The Art of Visual Stage -albumissa.[18] Toinen pelin musiikkia sisältävä kokoelma on Xak I & II PC-Engine Soundtrack, joka perustuu PC Enginelle kehitettyyn Xak I & II -yhteisjulkaisuun. Ensimmäisen Xak-osan ohella levyyn lukeutuu musiikkia pelin seuraajasta.[17] Musiikkialbumien lisäksi pelistä on julkaistu myös kirjallisia oheistuotteita, joita ovat vuoden 1990 datakokoelmaopas sekä kolme vuotta myöhemmin ilmestynyt Super Famicom -version erikoisopas.[18]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Xak Series Games and Translation Progress Xyz. Arkistoitu 3.8.2012. Viitattu 9.7.2007. (englanniksi)
 2. a b Xak - The Art of Visual Stage in WOOMB.net 28.2.2007. MSX Resource Center. Arkistoitu 29.11.2007. Viitattu 24.9.2008. (englanniksi)
 3. a b Announcement 2008. Bazix. Viitattu 24.9.2008. (englanniksi)
 4. Xak Prologue Xyz. Arkistoitu 27.9.2007. Viitattu 6.8.2007. (englanniksi)
 5. Xak Series Timeline Xyz. Arkistoitu 27.9.2007. Viitattu 9.9.2007. (englanniksi)
 6. 作品リスト 1985 - 1991 [コンシューマソフトウェア] Micro Cabin. Arkistoitu 16.4.2008. Viitattu 5.3.2008. (japaniksi)
 7. レトロゲーム総合配信サイト プロジェクトEGG / Xak PC-9801 Project EGG. Viitattu 14.4.2008. (japaniksi)
 8. レトロゲーム総合配信サイト プロジェクトEGG / Xak X68000 Project EGG. Viitattu 14.4.2008. (japaniksi)
 9. レトロゲーム総合配信サイト プロジェクトEGG / Xak ~The Art of Visual Stage~ MSX2 Project EGG. Viitattu 14.4.2008. (japaniksi)
 10. レトロゲーム総合配信サイト プロジェクトEGG / Xak PC-8801 Project EGG. Viitattu 14.4.2008. (japaniksi)
 11. West-Friesland Nieuwsbrief 2002. MSXClub West-Friesland. Arkistoitu 13.10.2007. Viitattu 2.8.2007. (hollanniksi)
 12. Tilburg 2003 2003. MSX Resource Center. Arkistoitu 27.9.2007. Viitattu 2.8.2007. (englanniksi)
 13. Tilburg 2004 2004. MSX Resource Center. Arkistoitu 27.9.2007. Viitattu 2.8.2007. (englanniksi)
 14. Micro Cabin WOOMB. Arkistoitu 27.9.2007. Viitattu 3.11.2007. (englanniksi) (poistettu 2008)
 15. Marcelo Reis: Xak I & II Universo PC-Engine. Viitattu 3.11.2007. (englanniksi)
 16. Xak Insert Xyz. Arkistoitu 27.9.2007. Viitattu 9.7.2007. (englanniksi)
 17. a b The Music of Xak Xyz. Arkistoitu 27.9.2007. Viitattu 9.7.2007. (englanniksi)
 18. a b Xak Collectibles and Merchandise Xyz. Arkistoitu 27.9.2007. Viitattu 19.7.2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]