Xak

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Xak
Kehittäjä MicroCabin
Julkaisija MicroCabin
Lajityyppi tietokoneroolipeli
Ensijulkaisu Xak: The Art of Visual Stage (1989)
Aiheesta muualla
MobyGames
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Xak (jap. サーク) on ohjelmistoyritys MicroCabinin luoma tietokoneroolipelisarja, joka sai alkunsa vuonna 1989, kun Xak: The Art of Visual Stage julkaistiin. Ykkösosaa on sittemmin seurannut kolme jatko-osaa sekä pari spin-off-peliä. Xak-pelien ympäristölle ovat tyypillisiä high fantasy -ainekset sekä ihmisrodun kansoittamaa Xak-maailmaa uhkaavat demonit, jotka Latok – pelisarjan päähenkilö – on ottanut voitettavakseen.

Xak-pelejä ei ole virallisesti julkaistu muualla kuin Japanissa yhtä ladattavaa henkilökohtaisille tietokoneille julkaistua versiota lukuun ottamatta. Retropelejä myyneen WOOMB-verkkokaupan kokoelmaan lisättiin sarjan ensimmäinen osa helmikuussa 2007 englanniksi käännettynä,[1] mutta vuodesta 2008 lähtien sivusto on pysynyt suljettuna.[2] Xak-pelit ovat saaneet myös eri faniyhteisöjen tekemiä käännöksiä.[3][4]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Xak-sarjan pelimekaniikka on pääpiirteissään sama kaikissa osissa. Pelaajan ohjaaman Latokin liikkuma-alueita ovat luolastot ja kaupungit. Pelin tapahtumat etenevät pelaajan voittaessa matkallaan kohtaamiaan päävastuksia ja keskustellessa tiettyjen NPC-hahmojen kanssa. Pelien PC Engine -julkaisuissa juonen keskeisimmät kohtaukset esitetään anime-tyylisten animaatioiden muodossa ääninäytellyin dialogein.

Kuten muissa perinteisissä roolipeleissä, hahmoa kehitetään tasopohjaisella järjestelmällä. Voittaessaan luolastoalueilla esiintyviä vihollisia Latok saa tasoaan korottavia kokemuspisteitä, joiden määrä on sitä suurempi, mitä haastavampi vastustaja on. Tasonnoston ansiosta hahmon osumapisteet, vahvuus ja puolustuskyky paranevat. Tarinan lisäksi Xak-pelit ovat suoraa jatkoa toisilleen myös siinä määrin, että seuraava peli alkaa suunnilleen siitä tasoarvosta, mihin edellisosassa jäätiin. Tasoja voidaan hankkia kutakin peliä kohden enintään 25, poikkeuksena tosin Xak: The Tower of Gazzel: pelin aloitustaso on 50, mutta koska The Tower of Gazzelissa ei jaeta kokemuspisteitä, tätä tasolukua ei voida myöskään korottaa.

Alustat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokainen Xak-pääsarjan peli on aina aluksi julkaistu jollekin NEC:n valmistamalle koneelle. Näitä ovat olleet NEC PC-8801, NEC PC-9801 sekä PC Engine. Ottamatta huomioon Xak III: The Eternal Recurrencea kaikki Xak-pelit ovat saaneet myös MSX 2 -version. Edellä mainittujen lisäksi pelisarjan alustoina ovat olleet Sharp X68000, Super Famicom ja FM Towns. 2000-luvulla pelien alkuperäisjulkaisuja käännettiin muille alustoille.[5]tarvitaan parempi lähde

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mangapiirtäjä Seta Noriyasun kuvittama ja käsikirjoittama [Another] Xak -sarjakuva julkaistiin vuonna 1992 ilmestyneessä Comic PC World/Comic Saga -aikakauslehden numerossa. Sarjakuva sijoittuu juonellisesti suunnilleen Xak III: The Eternal Recurrencen aikoihin. Se kertoo Latokin ja hänen tovereidensa matkasta vuosisatojen takaiseen menneisyyteen, jossa he tapaavat monia pelisarjassa esiintymättömiä henkilöitä sekä Latokille sukua olevan Duel-jumalan ruumiillisessa hahmossa. Cliffhangeriin päättynyttä tarinaa ei voitu kuitenkaan jatkaa, vaikka sarjakuva oli aluksi suunniteltu kaksiosaiseksi; syynä oli Comic PC Worldille koitunut konkurssi.

Yleisön toivomuksesta [Another] Xak julkaistiin uudestaan vuonna 1995 fanitekoisena dōjinshi-versiona. Seta Noriyasua pyydettiin silti jatkamaan luomaansa 130-sivuista sarjakuvaa 60 sivulla, jotta se olisi saanut jatkoa ja ylittänyt halvempaan taskukirjajulkaisuun vaaditun 200 sivun rajan. Vedoten moneen muuhun työn alla olevaan hankkeeseen ja siihen, ettei hän laskenut kyseistä sarjakuvaa parhaimpiin töihinsä, Noriyasu päätti olla pidentämättä [Another] Xakia.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Xak - The Art of Visual Stage in WOOMB.net 28.2.2007. MSX Resource Center. Arkistoitu 29.11.2007. Viitattu 24.9.2008. (englanniksi)
  2. Announcement 2008. Bazix. Viitattu 24.9.2008. (englanniksi)
  3. Generation MSX - Translations (Japanese → English) Generation MSX. Arkistoitu 10.8.2007. Viitattu 1.8.2007. (englanniksi)
  4. NightWolve’s Xak III: The Eternal Recurrence NightWolve. Viitattu 1.8.2007. (englanniksi)
  5. Xak Series Games and Translation Progress Xyz. Arkistoitu 3.8.2012. Viitattu 1.8.2007. (englanniksi)
  6. Xak Manga Xyz. Arkistoitu 27.9.2007. Viitattu 11.7.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]