Vanukas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tanskalainen vanukas.

Vanukas on yleensä jälkiruokana nautittava maitopohjainen ruokalaji. Siitä on kaksi versiota: puuromainen ja vaahdotettu. Puuromaisen version aineksina on maidon lisäksi jotakin viljaa esimerkiksi riisiä tai mannasuurimoita, sokeria, kiinteyttävää kananmunaa ja jotakin makua antavaa ainetta kuten kaakaota, kinuskia, rusinoita, sitruunaa tai vanilliinia. Vaahdotetun version perusaineksena on kerma tai maitorahka ja muina ainesosina hapate, kananmuna, sokeri, tärkkelys sekä makua antamassa marjoja tai hedelmiä.[1]

Vanukkaalle saadaan kiinteä, hyytelömäinen rakenne. Erityisen kiinteät vanukkaat voidaan tarjota lautaselle kumottuina. Muilla ainesosilla vanukkaista saadaan eri makuisia: perinteisiä vanukkaita ovat muun muassa paahtovanukas, suklaavanukas, vaniljavanukas ja luumuvanukas. Nykyään vanukkaita myydään elintarvikeliikkeissä valmiissa annoksissa sekä jauheena, johon lisätään maito.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turtia, Kaarina: Gastronomian sanakirja, s. 612. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 2009. ISBN 978-951-1-18546-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Vanukas.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.