Käyttäjä:Mr. MasterBastard

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aloitin urani Wikipediassa kirjoittamalla seksuaalissävytteisen kommentin maamme presidentistä.

Nykyään ajattelen Wikipediaa ihmiskunnan yhteisenä suurhankkeena, suoranaisena maailmanihmeenä, ja tähän prosessiin osallistuminen kohottaa minut ylemmälle tasolle samalla kun maailman kansat.

Paitsi tiedon levityksessä, Wikipedia auttaa myös henkisessä kasvussa. Kelvottoman yhteiskuntajärjestyksen kouluttamina eräät Wikipedian kriitikot ovat niin laitostuneita, etteivät he ole ymmärtäneet sitä uuden maailmanjärjestyksen piirrettä, että vastedes puutteen voi itse korjata ja tämä on myöskin tapa, jolla puute todennäköisimmin korjautuu.

Wikipedia voisi korvata sanomalehdet. Lehdistön uutiskriteerit ovat haitaksi edistykselle. Se vaatii hieman kehitystä – minulta ja sinulta.


Mitä vikaa on Wikipediassa?

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia ei ole avoin tietosanakirja, vaan tietosanakirja, joka pyrkii tietoisesti haittaamaan Mediawikin yksityiskohdista tietämätöntä ihmiskunnan enemmistöä ja äärimmillään sulkemaan heidät ulkopuolelleen. Näin päädytään tiedon vinoutumiseen: siihen, että tieto ei ole kattavaa, ja siihen, että suositusta tietosanakirjasta tulee yhden pienen joukon ideologian mukaisen poliittisen propagandan väline. Ks. Wikipedian obskurantismista Em. artikkelin keskustelussa jotkut väittävät, että vaikeakäyttöisyys on hyvästä – pitäähän se rupusakin kaukana... Varsin patologista!

Aaron Swartz väittää, että Wikipediassa ulkopuoliset tuottavat kaiken sisällön, jonka sisäpiiriläiset viilaavat kuntoon, joten "[Wikipedian] kasvattaminen edellyttää, että satunnaisesta lisäämisestä tehdään helpompaa ja palkitsevampaa." Olen samaa mieltä. Tällainen Design for All palkitsee lopulta myös teknikot helpommalla elämällä.

Ikävä kyllä John Gruber uskoo, että käytettävyys maksaa.

Ohjelmistoa kehittävät käytettävyysasiantuntijat ja käytettävyysvisionäärit tulisi siis palkata vakinaisiin hommiin.

Heidän palkkaansa löytyy kyllä rahoitusta: Koska Wikipedia on erittäin suosittu ja siinä on valmista sisältöä, on luontevaa hankkia kehitystyölle rahoitusta myymällä mainoksia. Mutta tämä saattaa olla ideologisesti tavoittamattomissa.

→ Ehdotankin, että joku tekee forkin: ottaa pankista lainan, Wikipediasta tiedot ja niiden kanssa hatkat. Hän lataa tiedot käyttökelpoisempaan suljettuun ohjelmistoon ja virittää niiden viereen mainoksia, joiden tuotolla edellämainitun ohjelmiston kehitystyö rahoitetaan. Tämä nerokas kaappari voisi kerätä kriittisen massan PledgeBankin avulla ("Lupaan tulla mukaan, mutta vain jos muutkin tulevat, eikä kukaan ota riskiä") ja alkurahoituksen Fundablen avulla ("Maksan tuotteesta etukäteen mutta ilman riskiä siitä, että tuote ei valmistukaan").


Wikipedian tulevaisuus: nämähetimullenyt

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siihen asti kunnes joku saa minut vakuuttumaan muusta, olen seuraavaa mieltä Wikipedian tulevista kehityssuunnista:

Oikea ympäristö keskustelulle: Inhoan sitä, että Wikipedian artikkeleista käytävä keskustelu ei tapahdu sitä varten suunnitellussa, käytännön standardiksi muodostuneessa keskusteluohjelmassa, vaan kaikki sotkevat samaa sivua. Näin kirjoittajan on huolehdittava paitsi asiasta itsestään niin myös sen muotoilusta, mikä on vaivalloista. Rakenteen puute saattaisi olla toisissa yhteyksissä vapauttavaa, mutta muiden ihmisten sanojen vääristely ei kuulu hyviin tapoihin. Keskusteluohjelma on standardi, eikä Wikipedian pidä poiketa siitä huonompaan suuntaan.

On saatava oikea editori.

  1. Ihanteellista olisi, jos muokattava aines ja muokkausten lopputulos vastaisivat toisiaan. Esimerkiksi Mozile toimii näin. Samoin FCKeditor vaikuttaa jo aivan toimivalta. Mutta saattaahan olla, että WYSIWYG-editointi tuottaa loppujen lopuksi enemmän sotkua kuin hyötyä. Se saattaa olla lopulta pelkkä täsmällisyyden illuusio, joka ei palvele ketään.
  2. Jollei edes Wikipediaa varten rajoitettu WYSIWYG, niin sitten WYSIWYM, tähän tapaan: WMD Siis käytännössä toimivaksi osoitettu – mitä vielä odotamme?
  3. Vähimmäisvaatimukseni on luettavuuden parantaminen. Koodin väritys on yksinkertainen tapa parantaa sen luettavuutta. Jos vaaditaan lähdeviitteitä, niiden käyttäjiä ei pidä rangaista tekemällä tekstistä lukukelvotonta teknisen vajavaisuuden vuoksi. Puhun tässä kaikkien käyttäjien lähtökohdan parantamisesta, enkä kaipaa vinkkejä siitä, miten voin lisätä javakoodia omiin asetustiedostoihini. → Ratkaisu: wikEd asennettakoon kaikkien oletusarvoksi.

Mahan täydeltä magiaa! En lepää, ennen kuin Wikipediaan on saatu Macin SubEthaEditin kyvyt. SubEthaEdit antaa kaikkien kirjoittaa artikkelia samaan aikaan. Samalla toisten kirjoittama teksti ilmestyy muiden ruuduille kirjain kerrallaan. Seksikästä! Wikipedia on magiaa ja sen pitää näyttää asiaankuuluvan maagiselta. Puhumattakaan siitä, että tämä on käytettävyysmielessä intuitiivisesti ymmärrettävää, toisin kuin vaikkapa sivujen lukitseminen.

Tiedon hierarkia näkyville. Yleistajuisessa tietosanakirjassa ei pitäisi olla tietoa, jonka ymmärtäminen vaatii huomattavaa perehtymistä muihin aineistoihin. Artikkeleihin pitäisi merkitä, mitä sen ymmärtäminen vaatii, ja tämän tiedon on löydyttävä Wikipediasta.

Kantani on: Tieto kantoihin. Esimerkiksi elokuva-artikkeleissa tekijäjoukko on tallennettu mahdollisimman hankalaan taulukkoon. Tietokantatieto pitäisi siirtää pois sotkemasta tekstiä kokonaan toisille palvelimille: Freebasen kaltaisiin tietokantoihin, joista se voidaan ladata takaisin Wikipedian sivulle yksinkertaisia tageja käyttämällä. Näin Wikipedia positioidaan puhtaasti tekstin ja kuvien yleistajuiseksi tietosanakirjaksi ja päästään eroon nykyisestä tietokonedataa tekstimuodossa kaikkien kiusaksi tallentavasta äpärämuodosta.

Ei Semantic Mediawikille! Tämä ohjelma saattaa vaikka muuttua Wikipedian pohjaksi, jollei siitä nosteta meteliä. Vastustan Semantic MediaWikiä seuraavista syistä:

  • SMW:n idea on saada käyttäjät haaskaamaan aikaansa syöttämällä sellaista nippelitietoa, joka on parasta syöttää suurina erinä tai kytkemällä eri tietokantoja yhteen. Tätä varten on jo olemassa Freebase, jonka kautta sama tieto saataneen käyttöön näppärämmin.
  • Semantic Mediawiki ei ymmärrä ihmiskieltä (mitä voisi kyllä jo edistyneeltä tekniikalta odottaa) vaan tieto olisi syötettävä yksitellen uudella koodikielellä.
  • Uusien koodimerkintöjen käyttöönotto tekee artikkeleiden tekstistä entistäkin käsittämättömämpää.


Kasvot esiin. Sosiaalipsykologiasta tiedetään, että nimettömyys johtaa hullutuksiin esimerkiksi silloin kun mielenosoittajat naamioituvat tai teekkarit menevät ruotsinlaivalle. Samaan tapaan suuri osa wikipediankin hullutuksista johtuu siitä, että nimettömänä ihmiset tekevät toisin kuin tavallisesti uskaltaisivat. Sukkanukkienkaan tarvetta tiedon tuottamiselle ei ole perusteltu. Nähdäkseni olisi parasta vahvistaa jokaisen tunnuksen omistajan henkilöllisyys ja ehkä jopa siirtyä käyttämään kasteessa annettuja nimiä. Arkaluontoiset aiheet voitaneen rajata nykyisen käytännön alueeksi tai niille voidaan valita kustannustoimittaja, joka valvoo nimettömien tekemiä lisäyksiä. Esimerkkiä näyttääkseni minun on keksittävä, miten voin vaihtaa nimimerkkini.

Liikaa wikipedioita. Onko tarpeen aloittaa joka kielen artikkeli tyhjästä? Miksi yhdellä kielellä tehty tiedon lisäys ei hyödytä muita kieliä? Kannatan ajatusta, että wikipedioita yhdistetään. En kuitenkaan yhdeksi ainoaksi, vaan diversiteetin nimissä esimerkiksi yksi per kulttuurinen alue tai bioregioni olisi sopivampaa. Lisäykset lähetettäisiin pääkielellä ja käännettäisiin alkuteoksesta muille kielille. Ennen käännöstä tekstin tulisi näkyä pääkielellä.

WikiHow sisältää kätevänoloisen systeemin, jossa artikkeli kirjoitetaan valmiin kaavan mukaan. Pysyisikö Wikipedian teksti paremmin järjestyksessä jos se olisi kaavamaisempaa? Periaatteessa Wikipediaan voisi syöttää lyhyitä päälauseita lähteiden kera; sivut koostettaisiin väitteitä järjestelemällä ja niiden mukaan ottamisesta äänestämällä. Paikalliset 'pediat voitaisiin kääntää yhdestä alkutekstistä...

Myöhemmin siirryttäisiin sivuista johonkin toisenlaiseen rakenteeseen. Voisimme esimerkiksi mallintaa tietoa oksina virtuaaliavaruudessa, kuten Compendium-ohjelma mallintaa keskusteluita kaksiulotteisessa tilassa.

Voisimme kenties tehdä sivuja GPS-koordinaateista. Vai tarvitaanko siihen toinen paikka?


Olen aloittanut ainakin nämä artikkelit: Olen mainittavasti säätänyt ainakin näitä artikkeleita:

Ekokylä, meidän kaikkien tuleva asuinpaikka muodossa tai toisessa – or else!

Passiivitalo, tyrmäävä ratkaisu energiankulutuksen ongelmaan. Artikkeli kehittyi minun jälkeeni hienosti, kiitos kaikille osallistujille!

Mika Taanila

Amory Lovins

Leea Klemola, rokkaava mimmi

Timo Harakka, keskustelija-idolini

Raapekartonki, mitään en asiasta tiedä, mutta keräilin sivulle joitakin löytämiäni väitteitä

Hannes Heikura, valokuvaaja-idolini. Artikkeli kehittymässä esittelykelpoisempaan suuntaan.

Pritzker-palkinto

Valokuvalukeminen. Aika kiva artikkeli mielestäni.

Kolmannen asteen yhteys, yksi elämäni merkittävistä elokuvakokemuksista

Rocky Mountain Institute, kirjoittamani teksti muljahti toiselle sivulle ja muodostaa sen sisällön

Yhdistelmäliikenne, tyrmäävä ratkaisu liikenneongelmaan.

Taivas ja helvetti, vaatimaton alku sensein filmistä kertovalle jutulle

Naoto Fukasawa, minimalistinen disaineri

Matti Hagelberg

Raoul Grünstein

Demos Helsinki tyypit ajattelevat poliitikkojen puolesta, hyvä että edes joku tekee sen

Kultaranta VII

Cosmobile (kaverin bändi...)

Tuja-malli, TM:n jutusta saaduista tiedoista syntyi mainio artikkeli. Oikein näppärästi toimittu mielestäni.

Yue Yuen

Play Fair

Wired, entinen suosikkilehteni. Huono wikipedia-artikkeli, joka pitää kirjoittaa uudelleen.

Vari, nykyään Wikisanakirjassa os. [1]

Passiivitalojutun kopsasin George Monbiotilta, Tuja-mallin Tekniikan Maailmasta, Yhdistelmäliikenteen luultavasti Hesarista. En häpeä ollenkaan!



Tee

Boikotti

Ilmalaiva

Sähköauto

Kananmuna

Blade Runner

Juha Leiviskä, arkkitehti-idolini.

Energiansäästö

Teknologinen singulariteetti

Diplomaattinen koskemattomuus

Kauhajoen koulusurmat

Onnellisten aika

Kultaranta VIII

Maataloustuki

Veroparatiisi

Näppäimistö

Aaltovoima

Kiintolevy

Vakoilu


"For relaxing times, make it Suntory time."

  • Tämän skriptin muokattua versiota, joka on saatavana täältä. Se lisää ensimmäisestä kappaleesta puuttuvan Muokkaa-linkin.
  • wikEd Värjää koodin selkeäksi ja sisältää mm. hakutoimintoja.