Tuja-malli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tuja on kansantalouden mikrosimulointimalli jota käytetään valtiovarainministeriössä ja Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa. Tietokonesimulaatiolla arvioidaan verotukseen ja etuuksiin tehtävien muutosten vaikutuksia kotitalouksien käytettävissä oleviin tuloihin sekä valtion tuloihin ja menoihin. "Ilman tällaista ohjelmaa ei ole mahdollista laskea tarkasti, mitä jonkin sosiaalietuuden poistaminen tulisi valtion kassalle maksamaan", on Kelan erikoistutkija Anita Haataja sanonut.

Tuja on staattinen malli, joka ei huomioi tarkasteltavien muutoksien aiheuttamia käyttäytymisvaikutuksia. Jos tarkasteltava muutos vaikuttaa olennaisesti ihmisten valintoihin, eivät mallin ennusteet ole luotettavia.

Tuja-mallia käytetään VM:n päätöksenteon tukena rutiininomaisesti. Siitä saatuja tuloksia pidetään yleensä luotettavina, koska laskelmat perustuvat hyvään aineistoon. Simulaatio pohjautuu noin 10 000 kotitalouden tulo- ja verotietoihin. Keskeinen tietolähde on Tilastokeskuksen keräämä tulonjakotilasto.

Tuja on toteutettu APL-ohjelmointikielellä.

Hauraus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuja-mallin ylläpitoon ja laskentaohjelmiin kooditasolla on perehtynyt koko maassa ainoastaan kaksi ihmistä: VATT:n projektipäällikkö Heikki Viitamäki ja VM:n Reino Niinivaara, joka oli mukana mallin kehitystyössä 1980-luvun puolivälissä. "Jos nämä ekspertit jäävät rekan alle, ei kukaan enää osaa käyttää ohjelmaa", on Osmo Soininvaara sanonut (TM 20/2007). Tuja-ohjelmaa käyttävät myös jotkut VM:n virkamiehet, mutta ainoastaan rutiinilaskelmien tekoon. Vero- ja etuusjärjestelmiin tehtävien uudistusten simulointi vaatii perehtyneisyyttä ja ohjelmointitaitoa.

Mediahuomiota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entinen peruspalveluministeri Osmo Soininvaara nosti simulaatiomallit esiin valtamediassa. Soininvaara on pyrkinyt edistämään Tujan laajempaa saatavuutta. Tujalla tehtävien väestöpohjaisten tulonsiirto- ja tulonjakoanalyysien tekeminen on Suomessa vähäistä. Heikki Viitamäen mukaan laskelmien tekeminen kansanedustajia varten on rajoitettua resurssien puutteen vuoksi.

Vastaavat ohjelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jutta. Turun yliopisto, Palkansaajien keskusjärjestö ja Kela ovat yhteystyössä kehittäneet vastaavanlaista ohjelmaa, Jutta-mallia, jonka käyttö on yksinkertaisempaa. Juttan tavoite on tehdä kansantaloudellisten laskelmien tekeminen mahdolliseksi laajemmalle käyttäjäkunnalle. Osmo Soininvaaran mukaan Jutta voitaisiin ottaa käyttöön valtiovarainministeriössäkin ja Juttan yhdistäminen Tujaan saattaisi olla mahdollista. Jutta on rakennettu C++-ohjelmointikielellä.
  • Soma. Sosiaali- ja terveysministeriö käyttää Soma-ohjelmaa, joka on periaatteeltaan Tujan kaltainen kansantalouden mikrosimulointimalli.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vähämaa, Miika. 2007. Valtion veroremonttien simulointi kahden miehen käsissä. Tekniikan Maailma 20/2007 s. 132.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]