Tvärbanan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tvärbanan
Årstaberg 2009e.jpg
Tvärbananin A32-raitiovaunu
Perustiedot
Reitti  Alvik – Sickla udde
Avattu  tammikuu 2000 (Gullmarsplan – Liljeholmen)
2000 (Liljeholmen – Alvik)
2002 (Gullmarsplan – Sickla udde)
2013 (Alvik – Solna centrum)
2014 (Solna centrum – Solna station)
kesäkuu 2017 (Sickla udde – Sickla station)
Liikenne
Operaattori(t)  Veolia Transport (2000–2012)
Arriva Sverige AB (2012–)
pikaraitiotie
Tekniset tiedot
Pituus  11,5 km
Raiteiden lkm  2
Raideleveys  1 435 mm
Sähköistys  kyllä
Sallittu nopeus  80 km/h
Liikenteenohjaus
Kulunvalvonta  ATC

Tvärbanan on Tukholmassa liikennöivä pikaraitiotie. Nimensä mukaan, poikkirata, rata yhdistää Tukholman metron (tunnelbana), Tukholman paikallisjunaliikenteen (pendeltåg), ja linja-autoliikenteen eri kohdista. Tvärbanan liikennöi välillä Solna station – Alvik – Sickla udde.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teknisesti Tvärbanan on erittäin korkeatasoinen pikaraitiotie. Se on pääosin eristetty muusta maaliikenteestä omille reiteilleen, joten junat voivat käyttää suurempia nopeuksia kuin muun tieliikenteen seassa ajavat raitiovaunut. Tvärbananin turvalaitteet ovat myös korkeatasoisia. Kaikki junayksiköt on varustettu automaattisella kulunvalvonnalla, opastimina käytetään ruotsalaisia rautatien opastimia, ja liikenteenohjaus on keskitetty yhteen pisteeseen. Tvärbananin liikennettä hoidetaan käytännössä rautatien liikenteenhoitoperiaatteiden mukaan.

Historia ja tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikenne Tvärbananillla alkoi vuonna 2000 ensin Gullmarsplanin ja Liljeholmenin välillä, ja myöhemmin samana vuonna myös Liljeholmenin ja Alvikin välillä. Vuonna 2002 raitiotie jatkui itään Gullmarsplanilta Sickla uddeen.

Tvärbananin 6,7 kilometrin pituista jatkoa Alvikista pohjoiseen Solnaan aloitettiin rakentamaan vuonna 2009. Osuus avataan liikenteelle vuonna 2013. Keskustelua käydään Tvärbananin jatkamisesta pohjoiseen Kistaan, ja itään Nackaan ja Slussenille. Nämä jatkot johtaisivat lisävaihtomahdollisuuksiin metron sinisen linjan sekä myös Saltsjöbananin kanssa.

Tvärbananin reitti

Linjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tvärbananilla on yksi linja seitsemällätoista asemalla, lähtien Sickla uddesta ja kulkien Tukholman keskikaupungin eteläpuolelta Gullmarsplanin, Årstan, Liljeholmenin, Gröndalin, sekä Stora Essingenin kautta Alvikiin, keskikaupungin länsipuolelle.

Linja Osuudet Pituus Asemia
22 Sickla udde – Alvik 11,5 km 17
22 Alvik – Solna station 6 km 8

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]