Storstockholms Lokaltrafik

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Storstockholms Lokaltrafik
Tyyppi linja-auto-, raitio-, metro- ja paikallisjunaliikenne
Sijainti Tukholma,  Ruotsi
Omistaja Tukholman läänin maakäräjät
Matkoja päivässä 600 000
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut

Suur-Tukholman liikenne, ruotsiksi Stor-Stockholms Lokaltrafik ja useimmiten pelkällä lyhenteellä SL on markkinointinimitys Tukholman läänin julkiselle liikenteelle, jota suunnittelee, organisoi ja tilaa Tukholman seudun liikennehallinto (ruots. Trafikförvaltningen). SL-liikenne koostuu linja-autoista, metrosta, paikallisjunasta, lautoista (ruots. pendelbåt), esikaupunkiradoista (ruots. lokalbana) ja raitioteistä. Liikennehallinnolla on noin 600 työntekijää, jotka työskentelevät Tukholman Stadshagenissa. Lisäksi se ylläpitää lippu- ja informaatiojärjestelmää, joka toimii kaikissa kulkuvälineissä koko läänissä. Joka päivä noin 700 000 henkilöä matkustaa SL:n kulkuneuvoilla.[1]

Vuoteen 2012 asti SL oli itsessään maakaräjien omistama yritys AB Storstockholms Lokaltrafik, jolloin järjestely oli kutakuinkin vastaava kuin HSL Suomen pääkaupunkiseudulla. Tuolloin liikenteenjärjestämistapaa muutettiin, ja SL:n hallinnon työntekijät siirtyivät maakäräjien liikennehallinnon palkkalistoille. Itse yritys on edelleen yritysrekisterissä, ja sen nimissä on edelleen yksittäisiä vanhenevia liikennöintisopimuksia. Työntekijöitä yhtiöllä ei kuitenkaan enää ole. Se perustettiin vuonna 1967, kun Tukholman metroa, paikallisjunia ja busseja hoitavat yhtiöt yhdistettiin. Siihen asti liikennöinnistä vastasi hajanainen joukko useita eri yhtiöitä, yksityisiä ja julkisia. 

SL suunnittelee reitit ja palvelut sekä kilpailuttaa liikenteen- ja palveluntuottajat. Vuodesta 2009 lähtien MTR Corporation on toiminut Tukholman metron ja vuodesta 2015 paikallisjunaverkoston liikennöitsijänä.[2]

Lippujärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raitiotiepysäkin odotusalueella oleva matkakorttien leimaustolppa.
SL-matkakortin leimauspiste Poikittaisradalla, jolla on käytössä SL-liikenteessä poikkeuksellinen avorahastus.

SL:n lipputuotteet jaetaan kahteen ryhmään. Kumpikin lipputyyppi mahdollistaa rajattoman matkustamisen SL-liikenteessä koko Tukholman läänissä lipun voimassaolon aikana.

 • Kausilipuilla voi matkustaa rajoituksetta lipun voimassaoloajan, joka on vuorokaudesta vuoteen.
 • Kertalippu on voimassa 75 minuutin ajan matkan alusta alkaen.

Kertalipuilla matkustaessa voi vaihtaa toiseen SL:n kulkuneuvoon ostamatta uutta lippua. Paperille tulostettavien lippujen voimassaolo alkaa tulostushetkestä ja SL Access -matkakortin, pahvikortin tai mobiililipuilla ensimmäisestä leimaushetkestä.

Matkakorttijärjestelmän, kuten myös itse matkakortin, nimi on SL Access. RFID-tekniikkaan perustuvalle voi ladata kausilipun (ruots. periodbiljett) ja matkakassaa (ruots. reskassa). Kortille voi ladata yhtäaikaisesti enintään kaksi kausilippua; esimerkiksi odottamaan voimassa olevan päättymistä. Korttia ei hankkimishetkellä yksilöidä käyttäjäänsä, mutta rekisteröimällä kortin verkossa kortille ladatun matkustusoikeuden voi saada takaisin kortin hukkuessa.[3] Kortin voi hankkia SL:n omien palvelupisteiden lisäksi suurimmasta osasta Suur-Tukholman kioskeja ja kauppoja. Lisäksi sen voi tilata ja nykyisin myös ladata Internetissä, mutta lataus tallentuu kortille vasta seuraavan leimauksen yhteydessä. Kaikilla asemilla ja tärkeimmillä pysäkeillä on myös latausautomaatteja.

Valtaosa lipuista on jaettu kahteen hintaryhmään: aikuiset sekä opiskelijat, nuoret ja eläkeläiset. Jäljempänä mainittuun, alennettuun hintaan voivat matkustaa alle 20-vuotiaat, yli 65-vuotiaat ja opiskelijat. Lisäksi alle 20-vuotiaille on erityishintaisia koulu- ja vapaa-ajan lipputuotteita.[4]

Matkustaessa Tukholman läänin rajan yli paikallisjunalla Uppsalaan tai Knivstaan täytyy ostaa ylimääräinen kertalippu Uppsalan alueen paikallisliikenteeseen. Lääniraja ylitetään myös Gnestaan ja Bålstaan matkustaessa, mutta näillä matkoilla ei ole peritty tammikuusta 2017 lähtien lisämaksua. Lisäksi SL:n paikallisjunalla matkustattaessa Arlandan lentoasemalle tai sieltä pois matkustajilta peritään 120 kruunun suuruinen läpikulkumaksu, kun kuljetaan juna-aseman ja lentoaseman välisen portin läpi. Maksua ei kuitenkaan peritä alle 18-vuotiailta.[5]

Vanhemmat "liuskat" (ruots. förköpsremsa) kymmenellä tai kahdellakymmenellä esimaksetulla kupongilla ovat poistuneet käytöstä syyskuussa 2013.

Asiakaspalvelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SL palvelee asiakkaitaan puhelimitse, verkossa, postitse, sosiaalisessa mediassa ja SL-palvelupisteissä. Puhelinpalveluista turvakeskus (ruots. trygghetscentralen) on tarkoitettu turvallisuusuhista ja vandalismista ilmoittamiseen, kun taas neuvontaa saa asiakaspalvelunumerosta. Molemmat numerot, kuten myös Internetissä toimiva pikaviestimuotoinen asiakaspalvelu on avoinna vuorokauden ympäri.

Tukholman alueella on neljä SL:n palvelupistettä (ruots. SL Center): keskusrautatieasemalla, Sergelin torilla, Fridhemsplanilla ja Teknillisellä korkeakoululla. Palvelupisteissä on saatavilla aikataulukirjoja ja neuvontaa, niistä voi ostaa kaikkia lipputuotteita sekä tehdä reklamaatioita.[6] 2010-luvulla on suljettu Slussenin ja Gullmarsplanin palvelupisteet, lisäksi Teknillisen korkeakoulun ja Fridhemsplanin palvelupisteet on esitetty lakkautettaviksi. Sergelin torin palvelupiste remontoitiin keväällä 2014, jolloin palvelupisteen konseptia muutettiin lipunmyyntipisteestä neuvontapainotteisemmaksi.[7]

Metro- ja paikallisjuna-asemilla on miehitetyt lippuluukut kaikilla sisäänkäynneillä niiden aukioloaikoina, mutta hiljaisina aikoina asemilla on yleensä avoinna vain yksi sisäänkäynti. Lippuluukulla voi ostaa kaikkia lipputuotteita sekä Access-matkakortin sekä saada neuvontaa. Vilkkaimmilla asemilla on keltaisiin liiveihin pukeutuneita oppaita.

Palveluntuottajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikennehallinto tilaa suunnittelemansa palvelut kilpailutuksen perusteella.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulkumuoto Linja Liikennöitsijä Alkamisajankohta Sopimus päättyy
Metro Punainen, sininen ja vihreä MTR Corporation
Paikallisjuna Koko liikenne MTR Corporation
Esikaupunkirata Saltsjön rata VR Sverige AB
Esikaupunkirata Roslagin rata Transdev Sverige AB
Raitiotie Poikittaisrata VR Sverige AB
Raitiotie Lidingönrata Stockholms spårvägar AB
Raitiotie Nockebyn rata VR Sverige AB
Raitiotie Keskustaraitiotie Stockholms spårvägar AB
Linja-autot Useita ympäri kaupunkia VR Sverige AB
Linja-autot Useita ympäri kaupunkia Keolis Sverige
Linja-autot Useita ympäri kaupunkia Nobina

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palvelutyyppi Palveluntuottaja Alkamisajankohta Sopimus päättyy
Asiakaspalvelu ja SL-palvelupisteet[8] Releasy Customer Management 1.10.2015
Lipuntarkastus[9][10] ISS Facility Services AB 1.1.2013 1.1.2021
Asemien henkilökunta MTR Corporation

Graafinen ilme[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SL:n uusi, harmaaseen pohjautuva graafinen ilme otettiin käyttöön vuonna 2015.[11] Uusi muotokieli palkittiin Guldägget-palkinnolla onnistuneesta identiteettiviestinnästä.[12]

Liikennemuotojen logoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Maakäräjät esittäytyy (Joukkoliikenne) Tukholman läänin maakäräjät. Arkistoitu 15.3.2018. Viitattu 14.3.2018.
 2. Anders Sundström: MTR tar över Stockholms tunnelbana Dagens Nyheter. 20.1.2009. Viitattu 5.1.2016.
 3. SL: SL Access (Arkistoitu – Internet Archive) (ruotsiksi) Viitattu 28.7.2013.
 4. SL: Reducerat pris och rabatter (Arkistoitu – Internet Archive) (ruotsiksi) Viitattu 28.7.2013.
 5. http://sl.se/sv/Resenar/Valja-biljett/Vara-biljetter/For-Arlandaresan/ (Arkistoitu – Internet Archive)
 6. SL Center Tukholman läänin maakäräjät. Arkistoitu 1.12.2017. Viitattu 23.11.2017. (ruotsiksi)
 7. Engbom, Lotten: Förslaget: Alla SL-center ska bort StockholmDirekt. 13.3.2018. Viitattu 13.3.2018. (ruotsiksi)
 8. Numera svarar vi när du ringer SL 15.12.2015. Releasy Customer Management. Arkistoitu 27.11.2017. Viitattu 21.11.2017.
 9. ISS tilldelas biljettkontrollavtalet 1.6.2017. Tukholman läänin maakäräjät. Arkistoitu 1.12.2017. Viitattu 21.11.2017. (ruotsiksi)
 10. ISS tar hand om SL:s biljettkontroll Mynewsdesk. 19.10.2012. ISS Facility Services AB. Arkistoitu 1.12.2017. Viitattu 21.11.2017. (ruotsiksi)
 11. SL – Visuell Identitet och trafikinformation FamiljenPangea. Arkistoitu 20.11.2017. Viitattu 21.11.2017. (ruotsiksi)
 12. SL:s nya grafiska profil vann Guldägget 21.4.2016. Tukholman läänin maakäräjät. Arkistoitu 1.12.2017. Viitattu 21.11.2017. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Storstockholms Lokaltrafik.