Storstockholms Lokaltrafik

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
AB Storstockholms Lokaltrafik

Storstockholms Lokaltrafikin logo.svg

Yritysmuoto osakeyhtiö
Kotipaikka Tukholma, Ruotsi
Toiminta-alue Tukholman lääni
Toimiala linja-auto-, raitio-, metro- ja paikallisjunaliikenne
Kotisivu www.sl.se

AB Storstockholms Lokaltrafik eli SL (suom. Suur-Tukholman paikallisliikenne) on Tukholman läänin julkisen liikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta vastaava yhtiö, jonka omistaa Tukholman läänin maakäräjät. Lisäksi se ylläpitää lippu- ja tiedotusjärjestelmää. SL perustettiin vuonna 1967, kun Tukholman metroa, paikallisjunia ja busseja hoitavat yhtiöt yhdistettiin. Siihen asti liikennöinnistä vastasi hajanainen joukko useita eri yhtiöitä, yksityisiä ja yleisiä.

Joka päivä noin 600 000 henkilöä matkustaa SL:n kulkuneuvoilla.

Vuodesta 2009 lähtien MTR Corporation on toiminut Tukholman metron ja paikallisjunaverkoston liikenteenharjoittajana.[1]

Lippujärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SL:llä on pääasiassa kahdenlaisia lippuja. Kumpikin järjestelmä sallii rajattoman matkustamisen SL:n julkisella liikenteellä koko Tukholman läänissä lipun voimassaolon aikana.

  • Kausilipuilla voi matkustaa rajoituksetta kortin voimassaoloajan, joka on vuorokaudesta vuoteen kortista riippuen.
  • Kertalippu on voimassa 75 minuutin ajan matkan alusta alkaen.

Kertalipuilla matkustaessa voi vaihtaa toiseen SL:n kulkuneuvoon ostamatta uutta lippua. Paperille tulostettavien lippujen voimassaolo alkaa tulostushetkestä ja matkakortille tai matkailijakortille ladatuilla lipuilla leimaushetkestä.

Matkakorttijärjestelmän, kuten myös itse matkakortin, nimi on SL Access. Tekniikaltaan HSL:n matkakorttia vastaavalle voi ladata kausilipun (ruots. periodbiljett) ja matkakassaa (ruots. reskassa). Korttia ei hankkimishetkellä yksilöidä käyttäjäänsä, mutta rekisteröimällä kortin verkossa kortille ladatun matkustusoikeuden voi saada takaisin kortin hukkuessa.[2] Kortin voi hankkia SL:n omien palvelupisteiden lisäksi suurimmasta osasta Suur-Tukholman kioskeja ja kauppoja. Lisäksi sen voi tilata ja nykyisin myös ladata Internetissä, mutta lataus tallentuu kortille vasta seuraavan leimauksen yhteydessä. Kaikilla asemilla ja tärkeimmillä pysäkeillä on myös latausautomaatteja.

Valtaosa lipuista on jaettu kahteen hintaryhmään: aikuiset sekä opiskelijat, nuoret ja eläkeläiset. Jäljempänä mainittuun, alennettuun hintaan voivat matkustaa alle 20-vuotiaat, yli 65-vuotiaat ja opiskelijat. Lisäksi alle 20-vuotiaille on erityishintaisia koulu- ja vapaa-ajan lipputuotteita.[3]

Matkustaessa Tukholman läänin rajan yli paikallisjunalla Uppsalaan tai Knivstaan, täytyy ostaa ylimääräinen kertalippu Uppsalan alueen paikallisliikenteeseen. Lääniraja ylitetään myös Gnestaan ja Bålstaan matkustaessa, mutta näillä matkoilla ei ole peritty tammikuusta 2017 lähtien lisämaksua. Lisäksi SL:n paikallisjunalla matkustattaessa Arlandan lentoasemalle tai sieltä pois matkustajilta peritään 120 kruunun suuruinen läpikulkumaksu, kun kuljetaan juna-aseman ja lentoaseman välisen portin läpi. Maksua ei kuitenkaan peritä alle 18-vuotiailta.[4]

Vanhemmat "liuskat" (ruots. förköpsremsa) kymmenellä tai kahdellakymmenellä esimaksetulla kupongilla ovat poistuneet käytöstä syyskuussa 2013.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anders Sundström: MTR tar över Stockholms tunnelbana Dagens Nyheter. 20.1.2009. Viitattu 5.1.2016.
  2. SL: SL Access (ruotsiksi) Viitattu 28.7.2013.
  3. SL: Reducerat pris och rabatter (ruotsiksi) Viitattu 28.7.2013.
  4. http://sl.se/sv/Resenar/Valja-biljett/Vara-biljetter/For-Arlandaresan/

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä joukkoliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.