Liukuportaat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kierreliukuportaat Jokohamassa.

Liukuportaat eli rullaportaat on kuljetin, jossa kuljetinketjuun kiinnitetyt askelmat muodostavat mekaaniset, sähkömoottorin avulla liikkuvat portaat. Liukuportaat voivat olla nousevat tai laskevat. Joissakin tapauksissa liukuportaat ovat hihnakuljettimia, joissa ei ole lainkaan askelmia. Lentokentillä tämä malli on yleinen.

Liukuportaita käytetään esimerkiksi kauppakeskuksissa, korkeissa tavarataloissa ja metroasemilla.

Suomen pisimmät liukuportaat sijaitsevat Kampin metroasemalla, Helsingissä. Kaksista liukuportaista vanhemmat ovat 65 metriä pitkät, ja niissä on 334 askelta. Ensimmäisenä liukuportaat otettiin käyttöön Suomessa Turun Affärscentrumissa vuonna 1926,[1] toisena Helsingin keskustan Stockmann-tavaratalossa 1930-luvulla.

Liukuportaiden käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa, kuten muissakin oikeanpuoleista liikennettä noudattavissa maissa, on tapana seisoa portaiden oikeassa laidassa ja kävellä vasemmalla. Vasemmanpuolisen liikenteen maissa toimitaan päinvastoin. Turvallisuussyistä liukuportaissa ei pidä kulkea paljain jaloin. Pienen lapsen on parempi olla saattajaansa keskemmällä, ja häntä tulee pitää kädestä.

Liukuportaiden suunnittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liukuportaiden suunnittelussa noudatetaan tiettyjä periaatteita. Portaiden nopeus on yleensä noin 0,5 metriä sekunnissa,lähde? jonka on havaittu sopivan hyvin kaikille käyttäjäryhmille lapsista aikuisiin. Suomessa liukuportaiden suurin sallittu nopeus on 2,4 metriä sekunnissa. Portaiden jyrkkyys puolestaan on 27 tai 30 astetta.lähde? Julkisiin tiloihin rakennetaan jyrkempiä portaita vain poikkeustapauksissa.

Liukuportaiden kaiteeseen kuuluva niin sanottu kaidevyö on kumi- tai muovipäällysteinen.

Euroopan unionin jäsenmaat noudattavat keskenään samoja liukuporrasnormeja. Niiden mukaan esimerkiksi liukuportaiden vähimmäisleveys on 80 senttimetriä.lähde?

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Latvakangas, Eva: Kasinomiljonäärin unelmakohde. Turun Sanomat, 1.5.2011, s. 17.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.