Liukuportaat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kierreliukuportaita Jokohamasta.

Liukuportaat eli rullaportaat on kuljetin, jossa kuljetinketjuun kiinnitetyt askelmat muodostavat mekaaniset, sähkömoottorin avulla liikkuvat portaat. Liukuportaat voivat olla nousevat tai laskevat. Joissakin tapauksissa liukuportaat ovat hihnakuljettimia, joissa ei ole lainkaan askelmia. Lentokentillä ne ovat yleisiä.

Liukuportaita käytetään esimerkiksi kauppakeskuksissa, korkeissa tavarataloissa ja metroasemilla.

Liukuportaiden suunnittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liukuportaiden suunnittelussa noudatetaan tiettyjä periaatteita. Portaiden nopeus on yleensä noin 0,5 metriä sekunnissa. Sen on havaittu sopivan hyvin kaikille käyttäjäryhmille lapsista aikuisiin. Portaiden jyrkkyys puolestaan on 27 tai 30 astetta. Julkisiin tiloihin jyrkempiä portaita rakennetaan vain poikkeustapauksissa.

Euroopan unionin jäsenmaissa noudatetaan samoja liukuporrasnormeja. Esimerkiksi liukuportaiden vähimmäisleveys on 80 senttimetriä.

Liukuportaiden kaiteen käsijohde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liukuportaiden kaiteeseen kuuluva kumi- tai muovipäällysteinen vyö liikkuu hieman nopeammin kuin askelmat. Nopeusero johtuu määräyksistä: käsijohteen on kuljettava joka samalla nopeudella tai hieman (korkeintaan noin kaksi prosenttia) nopeammin kuin askelman. Jos käsijohde kulkisi hitaammin, riski kaatua olisi huomattavan suuri. Käyttäjä joutuu korjaamaan asentoaan muutaman kerrran matkalla.[1]

Liukuportaat Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa ainakin Helsingissä on tapana seisoa portaiden oikealla puolella ja kävellä vasenta puolta pitkin. Liukuportaissa ei saa kulkea paljain jaloin. Turvallisuussyistä pienen lapsen tulee olla vasemmalla puolella, ja häntä tulee pitää kädestä.

Suomen pisimmät liukuportaat ovat Helsinki-Vantaan lentoaseman rautatieasemalla. Terminaalien puoleisen päädyn liukuportaat ovat 72 metriä pitkät, ja niiden nostokorkeus on 31,5 metriä.[2][3] Tätä ennen Suomen pisimmät liukuportaat sijaitsivat Kampin metroasemalla Helsingissä. Kaksista liukuportaista vanhemmat ovat 65 metriä pitkät, ja niissä on 334 askelta. Ensimmäisenä liukuportaat otettiin käyttöön Suomessa Turun Affärscentrumissa vuonna 1926,[4] toisena Helsingin keskustan Stockmann-tavaratalossa 1930-luvulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Miksi liukuportaissa kädensija (tai siis se musta hihna) kulkee aina nopeammin... Kysy.fi. 9.5.2004. Helsingin kaupunginkirjasto. Viitattu 21.4.2016.
  2. Neljä faktaa Helsinki-Vantaan juna-aseman uusista liukuportaista Uutisarkisto. 18.4.2016. Finavia. Viitattu 18.4.2016.
  3. Jaulimo, Juulia: 360 asteen video: Tässä ovat Suomen pisimmät liukuportaat! Otettiin käyttöön tänään MTV Uutiset. 17.3.2016. Viitattu 18.4.2016.
  4. Latvakangas, Eva: Kasinomiljonäärin unelmakohde. Turun Sanomat, 1.5.2011, s. 17.

Rullaporrasgalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.