Kuljetin

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kuljetin on materiaalin siirtoon tarkoitettu kone. Kuljetin on yleensä vaakatasossa tai jollakin sellaisella kaltevuudella, että siirrettävä aine vielä pysyy kyydissä. Pystysuoraan nostavat laitteet luokitellaan useimmiten hisseiksi. Hissejä koskevat tiukemmat turvamääräykset kuin kuljettimia, minkä vuoksi erottelu on oleellista. Myös ihmisiä siirtävät kuljettimet, kuten liukuportaat ja liikkuvat jalkakäytävät (liukukäytävät) joudutaan tarkastamaan turvallisuuden suhteen tarkemmin kuin tavalliset kuljettimet. Kuljettimen voiman lähteenä on sähkömoottori ja, jos kuljettimen nopeus on säädettävissä, niin tähän käytetään taajuusmuuttajaa.

Kuljettimien historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuljettimien käyttö teollisuudessa, kaivostoiminnassa ja varastoissa on ollut sidoksissa sähkömoottorin käytön alkamiseen 1900-luvun alussa. Sähkömoottori antaa heti riittävän vääntömomentin kuljettimen saamiseksi liikkeelle. Vuonna 1901 Sandvik kehitti teräksistä nauhaa käyttävän kuljettimen ja aloitti sen valmistuksen. Kuljettimen ääreen organisoitua teollista valmistusmenetelmää kutsutaan liukuhihnatuotannoksi. Jo hyvin varhain on käytetty joko ihmis- tai kotieläinvetoisia pumppuja peltojen kasteluun ja koska teknisesti joillakin näistä ratkaisuista on voinut siirtää myös hiekkaa ja viljaa, keksintönä kuljetinta voidaan pitää vanhana.

Kuljetintyyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nämä kuljettimet satamassa siirtävät materiaalia junanvaunuista varastokasoihin ja kasoista laivoihin. Vastaavia kuljetinjärjestelyjä on myös sellutehtailla sahanpurun siirrossa.
 • Hihnakuljetin on yleisimpiä kuljettimia. Siinä hihna pyörii kahden rullan välissä, joista toinen on vetävä. Vetomoottori voidaan rakentaa vetävän rullan sisään. Hihna joko liukuu sileää pintaa vasten tai sen alla on vapaasti pyöriviä tukirullia. Kun siirretään irtomateriaalia kuten viljaa tai hiekkaa, niin hihna voidaan ohjata sivuilta ylös kourumaiseksi, jotta materiaali ei valu pois. Jos siirrettävä materiaali on tahmeaa, niin kuljetin voidaan täryttää materiaalin kiinnittymisen estämiseksi. Kuljetinhihnaan voidaan lisätä esteitä määrävälein estämään nousevissa kuljettimissa materiaalin liukumista taaksepäin. Elevaattori on hihnakuljettimen muunnos jossa hihnassa on kiinni kupit, jotka täyttyvät kuljetettavalla tavaralla. Näin saadaan kuljetettua tavaraa ylöspäin.
 • Rullakuljetin toimii siten, että vetävä ketju on kuljettimen reunalla ja pyörittää kuorman alla olevia rullia. Raskailla kuormilla jokaisella rullalla saattaa olla oma käyttö. Varastoautomaatiossa rullakuljettimilla siirretään kuormalavoja silloin, kun lavan jalakset ovat kulkusuunnassa.
 • Ketjukuljettimessa on hihnan sijasta kaksi tai kolme ketjua, joiden päällä kuorma makaa. Ketjukuljetinta käytetään kuormalavojen siirtoon, kun kuormalavan jalakset ovat poikittain siirtosuuntaan. Ketjukuljetin voidaan rakentaa rullakuljettimen kanssa risteäväksi. Tällöin kuormalava siirtyessä rullakuljettimella tiettyyn pisteeseen, se pysäytetään ja sen alla oleva ketjukuljetinta nostetaan muutama sentti, jolloin lava irtoaa rullista ja nyt lavaa voidaan siirtää sivulle. Tällaisia varastokuljetinjärjestelmiä käytetään varastoissa kuorma-autojen lastien kokoamiseen ja purettujen lavojen ohjaamiseen oikeaan varastopaikkaan.
 • Rullaketjukuljetinta käytetään akkumulointiin. Sen toiminta perustuu liike- ja lepokitkojen eroon. Rullaketjukuljettimessa ketjuun on kiinnitetty vapaasti pyöriviä rullia. Kuljettimen päällä oleva tavara liikkuu, jos mikään fyysinen este ei pysäytä liikettä. Jos liike pysähtyy esimerkkisi tavaran törmätessä edellä kulkevaan, alkavat vapaat rullat pyöriä ja kuljetin ei riko tavaroita painamalla niitä voimalla päin estettä, vaan tavarat varastoituvat eli akkumuloituvat. Esteen poistuttua tavara lähtee kulkemaan eteenpäin ja vapaat rullat pysähtyvät.
 • Lamellikuljettimia käytetään esimerkiksi lentoasemilla matkalaukkujen palautuksessa. Lamellikuljettimessa on liikkuvaan ketjuun kiinnitetty lamelleiksi sanottuja levyjä, joiden päällä siirrettävä tavara kulkee. Lamellien avulla voidaan tehdä käännös vaakatasossa. Lamellikuljettimesta on olemassa erilaisia muunnelmia, esimerkiksi satulakuljettimia, joissa siirrettävälle esineelle on määrätty paikka, "satula". Liukuporras on teknisesti myös lamellikuljetin.
 • Pallettikuljetin on lamellikuljettimen versio, jossa lamelli voidaan irrottaa vetävästä ketjusta useimmiten nostamalla sitä paineilmasylinterillä hieman ylöspäin. Näitä käytetään pienehköjen laitteiden kokoonpanolinjoissa siten, että varastosta osat siirretään palletille, joka ohjataan kokoonpanoa tekevällä työntekijälle tai robotille. Kun laite on koottu, niin sama palletti vie valmiin tuotteen varastoon. Palletit tunnistetaan saattomuistien avulla.
 • Kattokuljetin on siirrettävän tavaran yläpuolelle sijoitettu ketjukuljetin, jossa siirrettävät tavarat roikkuvat ketjunivelissä olevissa koukuissa. Ketju kulkee C-palkissa, joissa avoimesta C-muodon raosta koukku pääsee ulos. Kattokuljettimessa on olemassa myös akkumuloiva versio, jossa koukut ovat vaunuissa kiinni ja vaunuja vedetään ketjulla. Kun vaunu törmää esteeseen vipumekanismi irrottaa vaunun vetävästä ketjusta. Tällainen kuljetin voi haarautua ja tavaroita voidaan ohjata haluttuihin asemiin. Autotehtaiden "liukuhihna" on usein akkumuloiva kattokuljetin tai ketju- ja rullakuljettimien yhdistelmä.
Ruuvikuljettimen toimintaperiaate.
 • Ruuvikuljetin toimii siten, että kourussa tai putkessa oleva ruuvi pyörii ja siirtää irtotavaraa eteenpäin. Näitä käytetään siilojen täyttämiseen, esimerkiksi viljaruuvi. Siilojen alla ruuvikuljettimesta annostelijana on se etu, että ruuvin pysäyttäminen estää tavaran ulostulon.
 • Kolakuljetin on samantyylinen kuin ruuvikuljetin, mutta ruuvin sijaan tavaraa kuljettaa ketjussa kiinni olevat kolat.
 • Tärykuljetin saa siirtovoimansa tärytyksen epäsymmetriasta. Täryttämällä voidaan myös järjestää siirrettäviä kappaleita haluttuun asemaan ja tiheyteen.
 • Putkiposti on kuljetin, jossa kapseli ja siihen laitettu tavara siirtyy putkissa kapselin taakse muodostuvan ilmanpaineen avulla. Näitä käytetään kauppojen kassoilla rahojen siirtoon.
 • Askelpalkkikuljettimia käytetään uuneissa tai hyvin kuumilla esineillä. Näissä on kiinteä palkisto, jonka päällä esineet makaavat. Siirto tapahtuu siten, että epäkeskoon kiinnitetty toinen palkisto nousee kiinteiden palkkien välistä, nostaa tavaroita ja siirtää niitä askeleen eteenpäin ennen kuin painuu kiinteiden palkkien väliin. Kuumaa pintaa vasten palkistossa on grafiittilevyt.

Edellä mainitut kuljetin tyypit ovat sellaisia, joille löytyy useampia valmistajia ja ne ovat siten standardiratkaisuja. Erikoistarkoituksiin valmistetaan muillakin periaatteilla toimivia kuljettimia.

Pisimmät kuljettimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsi-Saharassa sijaitseva 100 kilometrin mittainen kaivannaisten kuljetinjärjestelmä on maailman pisin. Sitä käytetään fosfaattikaivannaisten siirtoon Bu Craan kaivoksesta rannikolle El-Aaiun satamaan.

Pisin yhtenäinen kuljetinhihna kulkee Intian Meghalayasta Bangladeshin Sylhetiin. Järjestelmän pituus on 17 kilometriä ja sillä kuljetetaan kalkki- ja liuskekiveä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]