Tavarajuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sähköveturivetoinen konttijuna Englannissa.
Dieselveturivetoinen konttijuna Chicagon lähistöllä.
Dieselvetoinen malmirikastejuna Kostamuksesta Raaheen

Tavarajuna eli rahtijuna on juna, joka on muodostettu tavaravaunuista ja niitä vetävästä yhdestä tai useammasta veturista. Suurin osa maailman maitse kuljetettavasta tavaraliikenteestä kuljetetaan tavarajunilla.

Tietyissä oloissa rahdin kuljettaminen rautateitse on kustannustehokas kuljetusmuoto, ja usein tieliikenteeseen verrattuna myös energiatehokkaampi kuljetusmuoto. Rautatiekuljetus on kustannustehokkain silloin, kun suuria määriä rahtia kuljetetaan pitkiä matkoja kerrallaan. Lyhyillä matkoilla ja pienillä rahtimäärillä tavarajunaliikenne ei ole kannattavaa. Kuitenkin lyhyetkin kuljetusmatkat ovat kannattavia, kun kuljetettavaa tavaraa on paljon.

Raideliikenteen huonona puolena pidetään joustavuuden puutetta, sillä junakuljetukset ovat sidottuja rautatien olemassaoloon. Koska kaikkialle ei johda pistoraiteita, ovat rautatiet menettäneet asiakkaita tieliikenneoperaattoreille. Useiden maiden hallitukset kuitenkin pyrkivät kasvattamaan raideliikenteen suosiota ympäristöllisten etujen vuoksi.

Junalajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavarajunatyyppejä, tavaravaunuja ja rahtia on useita eri tyyppejä.

Konttijuna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin konttiliikenne on yleistymässä myös rautatieliikenteessä, sillä kontin siirtokuormaaminen laivasta junanvaunuun ja päinvastoin on nopeaa, eikä vaadi kontissa olevan rahdin suoraa käsittelyä. Konttiliikenne on kasvussa sen joustavuuden vuoksi, sillä niiden käsittely on nopeaa, ja kontteja voidaan kuljettaa helposti niin junissa, laivoissa kuin kuorma-autoillakin. Konttijunat ovat suurelta osin syrjäyttäneet perinteisen umpinaisen tavaravaunun, joka oli kuormattava ja purettava käsin.

Rekkajuna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joissain maissaselvennä rekkajunat ovat suosittuja. Ne muodostuvat tarkoitukseen suunnitelluista avotavaravaunuista, joille ajoneuvoyhdistelmät ajetaan lastausasemalla kuormineen päivineen. Määränpäässä ajoneuvot ajetaan pois junasta, ja rahdin matka jatkuu tietä pitkin. Rekkajunia liikennöi muun muassa Kanaalitunnelissa Englannin ja Ranskan välillä sekä Keski-Euroopan maissa. Suomessa VR kuljetti rekkoja vuosina 1991–2014. Toiminta päättyi 5.1.2014.[1] Yhdysvalloissa rekkajunia vastaavissa junissa kuljetetaan pääsääntöisesti pelkkiä puoliperävaunuja, kun muualla kuljetetaan kokonaisia ajoneuvoyhdistelmiä.

Kiitotavarajuna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiitotavarajunat ovat pääasiassa suurten risteysasemien välillä tai suurten asiakkaiden eri toimipisteiden välillä kulkevia tavarajunia. Junien kokoonpanossa on tällöin kalusto-, pituus- ja painorajoituksia. Rajoituksien tarkoitus on mahdollistaa junan nopea kulku turvallisuudesta tinkimättä. Kiitotavarajunien paino pyritään pitämään kohtuullisena, jotta varmistetaan junan suuri keskinopeus.

Kokojuna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokojunat (kokojunaliikenne) muodostuvat pääasiassa vain yhdenlaisista tavaravaunuista, ja niillä kuljetetaan vain yhdentyyppistä rahtia yleensä yhdeltä kuormauspaikalta yhteen määränpäähän. Esimerkkejä kokojunakuljetuksista ovat säiliö-, raakapuu-, malmi- ja teräskelajunat. Junan kokoonpano ei yleensä muutu sen lähtöaseman ja määräaseman välillä. Yleisimmät kokojunakuljetukset ovat bulkkimateriaalin kuten öljyn, kivihiilen, viljan, erityyppisten malmien ja muiden kaivannaisten kuljetukset. Tällaisissa kuljetuksissa vaunut kuormataan yhdellä liikennepaikalla, ja juna kulkee kokonaisena määränpäähän saakka, jossa kaikki vaunut puretaan. Tämän jälkeen juna joko palaa tyhjänä takaisin, tai kuormataan paluusuuntaan menevällä rahdilla.

Jakelu- ja keräilyjuna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakelu- ja keräilyjunat (JK-junat) ovat suurten tavaraliikenneasemien välillä tai niiden lähiasemilla kulkevia junia, joiden tehtävänä on hoitaa pienten asemien vaihtotyöt. JK-junilla jaetaan risteysasemille saapuneet vaunut määränpäähänsä niissä tapauksissa, kun pienen aseman tavaraliikenteen määrät eivät ole huomattavia. Nykyisin monien pienten asemien tavaraliikenne on lakkautettu.

1960-luvulle asti junatyyppi oli nimeltään järjestelyjuna.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rekkojen kuljetus junissa päättyy (VR Groupin uutisia) 1.11.2013. Helsinki: VR-Yhtymä Oy. Arkistoitu 21.2.2015. Viitattu 21.2.2015. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]