Lidingöbanan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Juna raitiovaunuja Kottlan pysäkillä Lidingöbananilla
Karttamuotoinen kaavio Lidingöbanan reitistä.

Lidingöbanan on pikaraitiotie Tukholmassa ja Lidingössä, Ruotsissa, Ropstenin ja Gåshaga brygganin välillä. Rata kulkee enimmäkseen Lidingön saaren eteläosassa.

Nimellä Lidingöbanan tunnetun radan toiminnan aloitti Stockholm-Södra Lidingöns Järnväg -rautatieyhtiö. Rataosalla henkilökuljetuksiin on aina käytetty raitiovaunuja, mutta Lidingöbananilla on ollut myös tavaraliikennettä. Tavaraliikenne radalla väheni 1970-luvulle tultaessa ja lakkasi kokonaan vuonna 1982 kun radan varressa olleet margariinitehdas ja öljyvarasto purettiin. Tämän lisäksi Lidingössä sijaitseva AGA:n tehdas siirtyi maantiekuljetuksiin. Laajimmillaan Lidingöbananin rataverkko ulottui Tukholman puolella Humlegårdeniin saakka. Lidingöbananilta oli yhteys päärautatieverkostoon Värtabananin kautta. Lidingön puolella oli myös pohjoinen rataosuus, joka päättyi Kyrkvikeniin. Tämä rataosuus suljettiin vuonna 1971.

Lidingöbanan on luonteeltaan lähempänä pikaraitiotietä kuin kaupunkiraitiotietä, koska raidejärjestelmä on tavallisen rautatien kaltainen ja sitä liikennöidään kaupunkiraitiovaunuilla. Tulevaisuuden suunnitelmissa vaunut korvataan Tvärbananilla ja Nockebybananilla käytettävien kaltaisilla nykyaikaisilla pikaraitiovaunuilla.

Lidingöbanan kulkee vanhan Lidingön sillan yli. Terässilta on vuodelta 1925, ja se on huonossa kunnossa. SL ja Lidingön kunta ovat päässeet sopimukseen Lidingöbananin kunnostuksesta. Tulevaisuudessa kyseinen linja on tarkoitus yhdistää Spårväg Cityyn.lähde?

Linjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lidingöbananilla on yksi linja, jolla on neljätoista asemaa alkaen Ropstenista Koillis-Tukholmasta päättyen Gåshaga bryggaan kaakkoiseen Lidingöön. Ropstenissa on vaihtomahdollisuus metron punaiseen linjaan 13, ja Gåshaga bryggalla voi vaihtaa Waxholmsbolagetiin saaristoveneisiin.

Linja Osuudet Pituus Asemia
21 RopstenGåshaga brygga 9,2 km 14

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]