Roslagsbanan

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roslagsbanan
Roslagsbanan.svg
Perustiedot
Reitti  Stockholms östra–Kårsta
  Stockholms östra–Österskär
  Stockholms östra–Näsbypark
Avattu  1885
Omistaja  SL
Liikenne
Operaattori(t)  SL
Käyttäjiä (ark.)  n. 50 000[1]
Tekniset tiedot
Pituus  65 km
Asemia  39
Raideleveys  891 mm
Sallittu nopeus  80 km/h
Sähköistys  1500 V
X10p-juna Viggbyholmissa.
Juna Roslagsbananilla Stockholms östran asemalla.

Roslagsbanan on kapearaiteinen 891 mm raideleveydelle rakennettu esikaupunkijunajärjestelmä Tukholman läänissä, Ruotsissa. Järjestelmä koostuu 65 kilometrin pituisesta radasta, jonka varrella on yhteensä 39 asemaa. Se alkaa Tukholman Stockholms östra (Östra station) -asemalta jatkaen kohti pohjoista ja haarautuen kolmeen linjaan, päättyen Näsbyparkiin, Österskäriin ja Kårstaan.

Roslagsbananin suuren kapearaiteisen rautatieverkoston ensimmäiset osat avattiin vuonna 1876, kun Uppsala-Lenna -rautatie valmistui. Suurimmillaan Roslagsbanan kattoi suuria osia Roslagenista, mistä se myös on saanut nimensä. Suuria osia verkostosta on vuosikymmenten kuluessa hylätty ja purettu. Ainoastaan nykyinen Roslagsbanan on siitä jäljellä varsinaisessa käytössä.

Roslagsbananin omistaa Tukholman läänin paikallisliikennettä hoitava AB Storstockholms Lokaltrafik. Liikennettä harjoittaa Roslagståg-yhtiö, jonka omistavat Tanskan valtiollinen rautatieliikenneyhtiö DSB (60 %) ja Svenska Tågkompaniet AB (40 %).

Läänin maakäräjät on tehnyt periaatteellisen päätöksen osuuden KårstaRimbo uudelleenrakentamisesta, mutta radan pidennys ei toistaiseksi ole käytännössä edennyt.

Linjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roslagsbananilla on kolme linjaa. Stockholms östra -asemalla voi vaihtaa Tukholman metron punaisen linjan 14 asemalla Tekniska högskolan. Roslagsbananin haarojen välillä voi vaihtaa asemilla Djursholms Ösby linjojen 27/28 ja 29 välillä, ja Roslags Näsbyssä linjojen 27 ja 28 välillä. Mörbyn asemalta on neljänsadan metrin kävelymatka metron punaisen linjan 14 asemalle Danderyds sjukhus.

Linja Osuudet Pituus Asemia
27 Stockholms östraKårsta 41,5 km 23
28 Stockholms östraÖsterskär 29,5 km 20
29 Stockholms östraNäsbypark 11,5 km 12
Kaikkiaan 100,5 km 39

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Roslagsbanan Stockholms läns landsting. Viitattu 12.3.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]