Tukholman paikallisjuna

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tukholman paikallisjuna
Stockholms pendeltåg
Tukholman paikallisjuna
Uudenmallinen X60-juna
Perustiedot
Junatyyppi  paikallisjuna
Alue  Tukholman lääni
Operaattori  MTR Corporation
Tekniset tiedot
Raideleveys  1 435 mm
Sähköistettu osuus  kyllä
Tukholman paikallisjunaverkoston linjakartta

Tukholman paikallisjuna (ruots. Stockholms pendeltåg) on paikallisjunajärjestelmä Tukholman läänissä, Ruotsissa. Järjestelmään kuuluu 51 asemaa, joista neljä on Tukholman läänin ulkopuolella, Bålsta, Uppsala ja Knivsta Uppsalan läänissä ja Gnesta Södermanlandin läänissä. Liikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta vastaa Storstockholms Lokaltrafik eli SL, ja liikennettä operoi MTR Corporation.

Uusin asema, Årstaberg, avattiin 9. tammikuuta 2006, Älvsjön ja Tukholman eteläisen aseman välissä, mahdollistaen vaihdon Tvärbanan-pikaraitiotien kanssa.

Paikallisjunaverkosto mullistuu heinäkuussa 2017, kun keskustan alittava Keskustarata otetaan käyttöön. Eteläisen aseman ja Tomtebodan välille rakentuvan radan varrelle tulevat uudet maanalaiset asemat Stockholm City ja Stockholm Odenplan korvaavat paikallisjunaliikenteessä sekä nykyiset Tukholman keskusrautatieaseman että Karlbergin aseman. Rakennustyöt oli tarkoitus aloittaa jo 2006, mutta silloinen hallitus kyseenalaisti hankkeen mielekkyyden ja hanketta lykättiin. Lopullisesti rakentaminen aloitettiin 24. tammikuuta 2009, ja hanke valmistuu puoli vuotta etuajassa heinäkuussa 2017.

Linjat ja asemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tukholman paikallisjunaliikenteessä on neljä linjaa: kaksi pitkää koko läänin halki suunnissa lounaasta pohjoiseen (Södertälje-Märsta) ja etelästä luoteeseen (Nynäshamn-Bålsta), Älvsjöstä tai Tumbasta Uppsalaan liikennöivä linja ja lisäksi lyhyempi lounaassa Gnestan ja Södertäljen välillä.

Linja Osuudet Pituus Asemia
35 Bålsta - Nynäshamn - (Nynäshamnin satama) 107 km 28
36 Märsta - Södertäljen keskus 74 km 24
37 Södertäljen keskus - Gnesta 30 km 6
38 Tumba/Älvsjö - Uppsala 30 km 6
Kaikkiaan 211 km 58

Tärkeimmät vaihtoyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaukojuniin voi vaihtaa Tukholman keskusaseman lisäksi Bålstassa, Sundbybergissä, Flemingsbergissä ja Södertäljen eteläisellä asemalla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]