Tukholman keskustan rautatieasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo maanalaisesta Tukholman paikallisjuna-asemasta. Maanpäällisestä, kaukoliikenteen käytössä olevasta keskusrautatieasemasta ja maanalaisesta metroasemasta on oma artikkeli.
Tukholman keskusta
Stockholm City
Raiteiden 1−2 laiturihalli
Raiteiden 1−2 laiturihalli
Perustiedot
Lyhenne Sci
Sijainti 59°19′52″N, 18°03′34″E
Kunta Tukholma
Valtio  Ruotsi
Avattu 10. heinäkuuta 2017
Liikenne
Liikennöitsijä(t) MTR Corporation
Lähijunat 40−45
Vaihtoyhteydet Stockholm metro symbol.svg Metro, kaukojunat
Matkustajalaituri(t)
Lyhin ja pisin pituus 255 m
Infonäytöt kyllä
Asemarakennus
Tyyppi tunneliasema
Rakennettu 2009−2017
Lipunmyynti lippuluukku ja -automaatti, SL-palvelupiste
Liukuportaita 44
Hissejä 17
Ratapiha
Raiteisto 4
Liukuportaat asemalle Hotelli Continentalin rakennuksessa vuonna 2016.

Tukholman keskusta eli Tukholman keskustan rautatieasema (ruots. Stockholm City) on Tukholman paikallisjunaliikenteen käytössä oleva maanalainen rautatieasema. Se on rakennettu osana Keskustarata-hanketta, ja se sijaitsee T-Centralenin metroaseman alapuolella Tukholman ydinkeskustassa. Asema on rakennettu Norrströmintunneliin, joka on kalliotunneli Riddarholmenin ja Kungsgatanin alueen välillä. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 2008, ja se otetaan liikennekäyttöön 10. heinäkuuta 2017.[1]

Asema koostuu kahdesta laiturihallista, joilla kummallakin on kaksi raidetta. Laiturihallien yläpuolella on kaksi erillistä välitasannetta: pohjoinen ja eteläinen, joista jälkimmäinen on kaksitasoinen ja jaetaan vielä keski- ja etelävälitasanteeseen. Lippuhalleja on kolme: Sergelin torilla, Vasagatanin ja Bryggargatanin alla ja keskusrautatieaseman alla. Suorimmat kulkureitit paikallisjuna-asemalle ovat Vasagatanin ja keskusrautatieaseman lippuhalleista; Sergelin torilta yhteys kulkee sinisen metrolinjan laiturihallin kautta.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hanke[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asema korvaa paikallisjunaliikenteen osalta Tukholman keskusrautatieaseman kahdella kahden raideparillisen asemalaiturilla, joilta on uloskäynti Hotelli Continentalin kautta Centralplanille ja toinen keskusrautatieasemalla.[2] Noin 255 metrin pituiset laiturit sijaitsevat seitsemän kerrosta katutason alapuolella 40−44 metrin syvyydessä, noin 12 metriä metron sinisen linjan aseman alapuolella.[3] Asemalla on yhteensä kilometrin pituiset lasiset laituriseinät ja -ovet, 44 liukuporrasta, 17 hissiä ja lukuisia portaita.

Rakennustyöt edellyttivät suoraan aseman yläpuolella olevan metron sinisen linjan liikenteen keskeyttämisen Raatihuoneen ja Kungsträdgårdenin välillä kolmesti vuosina 2009, 2011 ja 2012. Jokainen liikennekatkos kesti noin kolme kuukautta. Rakennustöiden yhteydessä sinisen linjan raiteita laskettiin hieman alemmas, jolloin laiturikorkeus nousi ja metrojunien esteettömyyttä voitiin parantaa. Katkosten aikana myös peruskorjattiin asemalaitureita, mukaan lukien niillä sijaitsevat Per Olov Ultvedtin seinämaalaukset.[4]

Aseman, tunnelien ja sisäänkäyntien urakoitsija oli NCC, ja urakan toimeksianto oli 1 600 miljoonaa kruunua.[5]

Kuvia rakennusajalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennustöiden aikaisia kuvia asemalta kuvattuna lehdistötilaisuudessa 19. lokakuuta 2012.

Aseman nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aseman nimestä keskusteltiin laajalti suunnittelu- ja rakennusvaiheen aikana. Ruotsin liikennevirasto on käyttänyt alusta asti nimeä Stockholm City, jota myös Storstockholms Lokaltrafik tulee asemasta käyttämään. Esimerkiksi kaupungin kulttuurijohto ja kaupunkikuvatoimikunta kannattivat aseman nimeksi Klaraa tai Stockholm Klaraa[6] aseman sijaitessa Klaran kaupunginosan ja kirkon välittömässä läheisyydessä. Myös nimeä T-Centralen ehdotettiin, sillä metron ja paikallisjunien asemat ovat kytköksissä toisiinsa ja niillä on yhteiset sisäänkäynnit, mutta kulkumuodot haluttiin pitää selvästi toisistaan erillään ja ehdotus hylättiin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tukholman keskustan rautatieasema.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Citybanan i Stockholm öppnar den 10 juli 2017
  2. Station Stockholm City 20.1.2017. Liikennevirasto. Viitattu 24.8.2017. (ruotsiksi)
  3. Malline:Rapportref
  4. Trafikverkets informationsblad vid pressvisningen den 19 oktober 2012
  5. Vi bygger Norrströmstunneln, en del av Citybanan.
  6. Eklund, Jonas & Hannä, Maria: "Namnet på Citybanans station i hjärtat av Stockholm, Klara eller Stockholm Klara” (PDF) (valtuustoaloite) insynsverige.se. Viitattu 12.1.2017. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]