T-Centralen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
T-Centralen
Kuva asemalta
T-Centralen, sininen linja.

Tukholman metro
Perustiedot
Metrolinjat  Vihreä linja
Sininen linja
Punainen linja
Avattu  24. marraskuuta 1957
Vaihtoyhteydet
Junayhteydet  keskusrautatieaseman yhteydet
Rakenne
Tyyppi  molemmat tunneliasemia
Laituriraiteita  6 (ensimmäisellä asemalla 4 ja toisella 2)
Aiheesta muualla
Aiheesta Wikimedia Commonsissa

T-Centralen on yksi Tukholman metron asemista. Se sijaitsee Norrmalmin kaupunginosassa, suurin piirtein Sergelin torin ja Vasagatan-kadun välissä. Asema on Tukholman metron asemista vilkkain. Sitä voidaan myös pitää metroverkoston sydämenä tai pääasemana, sillä se on ainoa asema, joka on kytköksissä kaikkiin kolmeen linjaan.

Vuonna 2013 asemaa käytti arkisin 344 100 matkustajaa päivässä.[1] Jalankulkutunnelin kautta asema on myös yhdistetty Tukholman keskusrautatieasemaan sekä Cityterminalen -linja-autoterminaaliin.

Aseman nimi oli Centralen 27. tammikuuta 1958 asti. Asema koostuu oikeastaan kahdesta erillisestä, yhteen rakennetusta asemasta, joita yhdistää liukukäytävä.

Ensimmäinen asema (metrolinjat 1 ja 2)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen asema avattiin 24. marraskuuta 1957. Se oli 38. Tukholman metroasema. Metrolinja 1 (vihreä linja) vanhastakaupungista Hötorgetille sekä linja 2 (punainen linja) vanhastakaupungista Östermalmstorgille kulkevat aseman läpi. Asema sijaitsee Klara kyrkan ja Åhlénsin tavaratalon alla.

Asemalla on kaksi asemalaituria, jotka sijoittuvat eri tasoille. Ylempi asemalaituri on 8,5 metriä maan alla ja linjat 1 (pohjoiseen) sekä 2 (etelään) palvelevat sitä. Alempi taso sijaitsee 14 metriä maan alla, ja sitä palvelevat linjat 1 (etelään) sekä 2 (pohjoiseen).

Toinen asema (metrolinja 3)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen asema avattiin 31. elokuuta vuonna 1975 Tukholman metroverkoston 79. asemana. Se sijaitsee 700 metrin päässä Kungsträdgårdenista, Åhlénsin tavaratalon ja Pääpostitalon alla. Linja 3 (sininen linja) Kungsträdgårdenista Rådhusetin metroasemalle kulkee aseman läpi.

Istuin T-Centralenissa, suunnitellut Egon Möller-Nielsen (vihreä/punainen linja)
Aseman sisäänkäynti Sergelin torilla


Aseman sisäänkäynti Vasagatanilla
C20-sarjan metrojuna T-Centralenin laiturilla (sininen linja)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fakta om SL och länet 2013 (PDF) 25.9.2014. Storstockholms Lokaltrafik. Viitattu 11.7.2016. (ruotsiksi)