Hötorget

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hötorget pohjoisesta katsottuna.

Hötorget (suom. ”Heinätori”) on aukio Ruotsin pääkaupungin Tukholman keskusta-alueella, Norrmalmin kaupunginosassa. Se sijaitsee Kungsgatanin varrella, Drottninggatanin ja Sveavägenin välissä. Päiväsaikaan aukio on tunnettu hedelmien ja vihannesten markkinapaikkana[1].

Hötorgetin itäpäädyssä sijaitsee Tukholman konserttitalo, eteläpäädyssä Filmstaden Sergel (yksi Tukholman keskustan suurimmista elokuvateattereista) sekä kauppahalli Hötorgshallen[2], ja länsipäädyssä entisen tavaratalo PUB:in tiloihin rakennettu Scandic-hotelli. Aukiosta kaakkoon sijaitsee Hötorgsskraporna, viiden tornitalon muodosta rykelmä.

Hötorgetilla sijaitsee myös Tukholman metron vihreän linjan samanniminen asema, joka avattiin vuonna 1952. Se on koristeltu vaaleansinisillä tiilillä.

Alue vilahtaa Madonnan kappaleen Ray of Light musiikkivideolla, jonka on ohjannut ruotsalainen Jonas Åkerlund.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Salonen, Eeva: Helsingin ruoka on kalliimpaa. (Hintavertailu Tukholman ja Helsingin keskustakauppojen välillä.) Helsingin Sanomat, 21.4.1983, s. 21. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  2. Hautamäki, Jaakko: Sitkeä tulipalo Tukholman keskustassa. Helsingin Sanomat, 28.9.1990, s. 33. Näköislehden aukeama (tilaajille).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]