Spårväg City

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Spårväg City
Spårväg Cityn reittikartta
Spårväg Cityn reittikartta
Perustiedot
Reitti T-CentralenWaldemarsudde
Avattu 23. elokuuta 2010
Omistaja Storstockholms Lokaltrafik
Liikenne
Liikennöitsijä(t) AB Stockholms Spårvägar

raitiotie

Tekniset tiedot
Pituus 3,6 km
Raideleveys 1 435 mm
Sähköistys kyllä

Spårväg City eli raitiolinja 7 on Tukholmassa sijaitseva raitiolinja. Linja ulottuu keskustan T-Centralenin metroasemalta Waldemarsuddeen. Spårväg City on Tukholman uusin raitiotie ja tällä hetkellä kaupungin ainoa varsinainen katuraitiotielinja. Linjaliikenne uudella radalla alkoi 23. elokuuta 2010.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Radan ja raitiovaunut omistaa Tukholman läänin paikallisliikenneyhtiö Storstockholms Lokaltrafik (SL). SL on myös liikenteen tilaaja ja suunnittelija. Linja 7 on siis normaali osa kaupungin paikallisliikennettä, joten se noudattaa myös SL:n yleistä lippujärjestelmää.

Spårväg Cityn alkuvaiheessa liikennöitsijänä toimii vuoteen 2013 asti alun perin museovaunuliikennöitsijäksi perustettu AB Stockholms Spårvägar. Vuonna 2013 liikennöinti on tarkoitus kilpailuttaa.

Kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Norrköpingistä kotoisin oleva lainavaunu numero 34 Hamngatanilla.

Linjalla liikennöi kuusi kappaletta kiskokalustovalmistaja Bombardierin Flexity Classic -tyyppisiä raitiovaunuja. Tukholmassa näille vaunuille on annettu tyyppimerkintä A34. Kaikki vaunut ovat matalalattiaisia ja 8-akselisia. Raitiovaunuista kolme on toistaiseksi lainassa Frankfurtin raitioteiltä sekä toiset kolme Norrköpingin raitioteiltä.

Alun perin raitiotiellä suunniteltiin käytettäväksi saman valmistajan Flexity Swift -vaunuja, joita on jo olemassa Tukholman pikaraitioteillä, kuten Tvärbananilla sekä Nockebybananilla tyyppimerkinnällä A32. Lopulta päädyttiin kuitenkin aluksi käyttämään tällä hetkellä liikennöitäviä vaunuja. Tulevaisuudessa linjalla tullaan liikennöimään SL:n tilaamilla, espanjalaisen CAF:n valmistamilla, A35-tyyppimerkinnälle tulevilla raitiovaunuilla.

Raitiovaunujen ulkomuodosta järjestettiin suunnittelukilpailu. Joukosta valittiin lopulta kolme ehdotusta, De nya svarta, Alla ska med ja City on water. Lopulta voittajaksi äänestettiin tummankultaiseen värimaailmaan perustuva De nya svarta.[1]

Linja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tällä hetkellä linjan 7 reitti kattaa yhteensä 3,5 kilometriä rataa. Pysäkkejä sen varrella on 11. Linja lähtee Sergelin torin pysäkiltä, ja ajaa Hamngatanilta Nybroplanin kautta Strandvägenille ja Djurgårdenille. Linjan varrella on tunnettuja rakennuksia ja paikkoja, kuten Skansen, Nordiska museet, Vasamuseet ja Junibacken. Reitin varrella on myös Nordiska Kompaniet -tavaratalo, josta Spårväg City onkin saanut leikkimielisen kutsumanimen NK Express.

Täysin uutta raitiotietä jouduttiin Spårväg Cityä varten rakentamaan Hamngatanille sekä Nybroplanille. Strandvägenin sekä Djurgårdenin rataosuus on jo valmiiksi olemassa ollutta, nykyisen museolinja Djurgårdslinjenin rataa, jota kunnostettiin. Samalla myös Alkärrshallenin varikkoa, jossa aiemmin sijaitsi ainoastaan Djurgårdslinjenin raitiovaunut, jouduttiin remontoimaan uusia vaunuja varten.

Tämä rataosuus on ensimmäinen etappi koko Spårväg Citystä. Ensimmäisen osan rakennuskustannukset olivat noin 230 miljoonaa Ruotsin kruunua, joka oli 60 miljoonaa enemmän kuin alun perin oli laskettu.[2]

Spårväg Cityn rakennustöitä Berzelii parkin edustalla.

Laajennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spårväg Citylle on jo nyt olemassa suunnitelmia laajennuksista molempiin suuntiin. Sergelin torilta linjaa on suunniteltu jatkettavan länteen päin aina Kungsholmeniin saakka. Djurgårdsbronilta itään päin taas on suunnitteilla jatko Frihamnenin ja Värtanin kautta Ropstenille asti, jossa olisi vaihtoyhteys myös Lidingöbananiin.[3] Syyskuussa 2018 otettiin käyttöön linjan 7 pidennys Sergelin torilta uudelle T-Centralenin päätepysäkille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Spårväg City.