Berzelii park

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jöns Jacob Berzeliuksen patsas Berzelii parkissa

Berzelii park eli Berzeliuksenpuisto on puisto Tukholmassa Ruotsissa. Se sijaitsee Nybroplanin, Hamngatanin ja Norrmalmstorgin välissä. Sitä rakennettiin maisema-arkkitehti Knut Forsbergin suunnitelmien mukaan vuosina 1852–1858, ja se avattiin 13. heinäkuuta 1858.

Puisto sai nimensä ruotsalaisen kemistin Jöns Jacob Berzeliuksen mukaan, hänelle myös pystytettiin sinne suurikokoinen patsas. Carl G. Qvarnströmin veistämä patsas paljastettiin heinäkuussa 1858. Nybroplanin luona on karhuja esittäviä Carl Millesin veistämiä patsaita. Osa puistoa oli aiemmin Nybrovikeniä, joka täytettiin Kaarle XIV Juhanan aloitteesta vuosina 1838–1848. Puisto vihittiin kello kolme yöllä. Tarkoitus oli estää yleisömassojen tungeksiminen juuri perustettuun puistoon, jolloin istutukset olisivat tallaantuneet.

Kesällä 1951 puisto oli niin sanottujen Berzelii-mellakoiden tapahtumapaikkana, jolloin humaltunut ja joutilas nuoriso kokoontui puistoon. Vähitellen hulinointi puistossa lisääntyi, kunnes tilanne kärjistyi 26. elokuuta 1951, jolloin 3 000 nuorta otti yhteen viidestä eri kaupungista koottujen poliisivoimien kanssa, joukossa myös sotilaspoliiseja.