Ero sivun ”Alexander Rybak” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
yhdys sana
Rivi 24: Rivi 24:


=== Ura ===
=== Ura ===
Rybak on opiskellut ''Barratt Due Institute of Music'' -koulussa Oslossa 10-vuotiaasta lähtien. Euroviisu menestyksensä takia Alexander on ottanut pienen tauon opiskeluistaan instituutissa. Vuonna 2004 Alexander sai [[Anders Jahre -palkinto|Anders Jahren kulttuuripalkinnon]] ja vuonna 2005 hän osallistui Norjan Idols-kilpailuun päästen semifinaaliin asti. Vuonna 2006 Alexander voitti Kjempesjansen-kilpailun omalla kappaleellaan ''"Foolin'"''. Alexander on tehnyt yhteistyötä mm. laulaja [[Morten Harket]]in ja Arve Tellefsenin kanssa. Vuonna 2007 Alexander esitti viulistia ''Oslo Nye Teater''in näytelmässä ''Fiddler on the Roof'' ja voitti roolistaan ''Hedda''-palkinnon. Alexander näyttelee Levi-nimistä henkilöa Grete Salomonsenin elokuvassa ''Yohan''.
Rybak on opiskellut ''Barratt Due Institute of Music'' -koulussa Oslossa 10-vuotiaasta lähtien. Euroviisumenestyksensä takia Alexander on ottanut pienen tauon opiskeluistaan instituutissa. Vuonna 2004 Alexander sai [[Anders Jahre -palkinto|Anders Jahren kulttuuripalkinnon]] ja vuonna 2005 hän osallistui Norjan Idols-kilpailuun päästen semifinaaliin asti. Vuonna 2006 Alexander voitti Kjempesjansen-kilpailun omalla kappaleellaan ''"Foolin'"''. Alexander on tehnyt yhteistyötä mm. laulaja [[Morten Harket]]in ja Arve Tellefsenin kanssa. Vuonna 2007 Alexander esitti viulistia ''Oslo Nye Teater''in näytelmässä ''Fiddler on the Roof'' ja voitti roolistaan ''Hedda''-palkinnon. Alexander näyttelee Levi-nimistä henkilöa Grete Salomonsenin elokuvassa ''Yohan''.



=== Vuoden 2009 Eurovision laulukilpailu ===
=== Vuoden 2009 Eurovision laulukilpailu ===

Versio 30. joulukuuta 2009 kello 04.02

Alexander Rybak
Алекса́ндр И́горевич Рыба́к
[[Tiedosto:|250px|Alexander vuoden 2009 Euroviisujen lehdistötilaisuudessa.]]
Alexander vuoden 2009 Euroviisujen lehdistötilaisuudessa.
Henkilötiedot
SyntynytMinsk, Valko-Venäjän SNT,
Neuvostoliitto 13. toukokuuta 1986 (ikä 37)
Ammatti laulaja, näyttelijä, viulisti, säveltäjä, pianisti
Muusikko
Taiteilijanimi Alexander RybakView and modify data on Wikidata
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1991
Tyylilajit pop, folk, klassinen
Soittimet laulu, viulu, piano
Levy-yhtiöt Universal Music GroupView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
www.alexanderrybak.com

Alexander Rybak (valkoven. Аляксандр Ігаравіч Рыбак, Aljaksandr Iharavitš Rybak, ven. Алекса́ндр И́горевич Рыба́к, Aleksandr Igorevitš Rybak, s. 13. toukokuuta 1986 Minsk, Valko-Venäjän SNT, Neuvostoliitto) on norjalainen, valkovenäläissyntyinen viulisti, laulaja, säveltäjä ja näyttelijä. Hän puhuu norjaa, valkovenäjää, englantia, venäjää, ranskaa ja ruotsialähde?.

Biografia

Nuoruus

Alexander syntyi Valko-Venäjällä. Ollessaan neljävuotias Alexander muutti perheineen Norjaan. Saman ikäisenä Rybak alkoi soittaa pianoa ja viulua. Alexander on sanonut viulua lempisoittimekseen; "Se on viulu, joka on tehnyt 20 vuodesta niin jännittävää." Alexanderin vanhemmat ovat klassinen pianisti Natallia Valiantsinauna Rybak ja Ihar Aliaksandravich Rybak, joka on hyvin tunnettu klassinen viulisti, joka on esiintynyt mm. Pinchas Zukermanin kanssa. Alexander sanoi "Olen aina pitänyt viihdyttämisestä ja jollain tavalla, tämä on minun kutsumukseni". Nykyisin Alexander asuu Nesoddenissa Norjan pääkaupungin Oslon lähellä.

Ura

Rybak on opiskellut Barratt Due Institute of Music -koulussa Oslossa 10-vuotiaasta lähtien. Euroviisumenestyksensä takia Alexander on ottanut pienen tauon opiskeluistaan instituutissa. Vuonna 2004 Alexander sai Anders Jahren kulttuuripalkinnon ja vuonna 2005 hän osallistui Norjan Idols-kilpailuun päästen semifinaaliin asti. Vuonna 2006 Alexander voitti Kjempesjansen-kilpailun omalla kappaleellaan "Foolin'". Alexander on tehnyt yhteistyötä mm. laulaja Morten Harketin ja Arve Tellefsenin kanssa. Vuonna 2007 Alexander esitti viulistia Oslo Nye Teaterin näytelmässä Fiddler on the Roof ja voitti roolistaan Hedda-palkinnon. Alexander näyttelee Levi-nimistä henkilöa Grete Salomonsenin elokuvassa Yohan.

Vuoden 2009 Eurovision laulukilpailu

Alexander Rybak juhlimassa Euroviisuvoittoa.

Alexander voitti 54. Eurovision-laulukilpailun Moskovassa, Venäjällä saatuaan yhteensä 387 pistettä, folk-henkisellä kappaleellaan "Fairytale". Alexander rikkoi Lordin ennätyksen saatuaan ensimmäisenä yli 300 pistettä. Alexander kirjoitti ja sävelsi kappaleen itse ja esitti sen yhdessä modernin folk-tanssiryhmä Frikarin kanssa.

Alexander voitti Norjan karsinnan ylivoimaisesti: hän sai parhaat pisteet kaikilta yhdeksältä äänestysalueelta saaden ääniä yhteensä 747 888, kun toiseksi tullut Tone Damli Aaberge sai vain 121 856 ääntä.

Alexanderia pidettiin yhtenä kilpailun ennakkosuosikeista Turkin Hadisen ja Kreikan Sakis Rouvasin ohella. "Fairytale" on yksi Rybakin esikoisalbumin, Fairytales, kappaleista.

Alexanderin musiikki on folkin, klassisen musiikin ja popin sekoitusta. Hänen instrumenttejaan ovat viulu ja piano.

Alexander Rybak tuli Suomeen 12.7.2009 MTV3:n Pitkä kuuma kesä -ohjelmaan laulamaan kappaleen "Fairytale". Ohjelma kuvattiin Tampereen Särkänniemessä. [1] Rybak esiintyi Suomessa toisen kerran 9.9.2009 Elämä lapselle -konsertissa, joka järjestettiin Pasilan Hartwall-areenalla. Alexander esitti ensimmäiset täyspitkät konserttinsa Suomessa 5. joulukuuta Helsingin kulttuuritalolla sekä 6. joulukuuta Tampere-talolla.

Vuonna 2010 ensimmäinen Suomen vierailu tapahtuu Suomen euroviisukarsintojen finaalissa 30. tammikuuta, jolloin Rybak esiintyy karsinnan väliajalla.

Alexanderin musiikkityylit ovat folk, pop sekä klassinen.

Diskografia

Albumit

Vuosi Albumi Listasija Myynti
GBR IRE NOR SWE GER RUS NLD SWI AUT FIN DEN BEL (Wallonia) BEL (Flanders)
2009 Fairytales - - 1 2 16 1 29 65 46 17 38 65 23
  • NOR: 80,000
  • SWE: 20,000
  • Maailmanlaajuisesti: TBA

Singlet

Vuosi Single Listasijoitus Albumi
UK IRE NOR SWE FIN GRE DEN NL RUS SPA AUT AUS LAT GER SLO World EU Belgian Flanders Belgian Wallonia
2009 "Fairytale" 10 2 1 1 1 1 1 2 74 35 12 67 11 4 90 39 3 1 4 Fairytales
2009 "Funny Little World" 1
2009 "Roll With the Wind" 16
2006 "Foolin`" -

Lähteet

Viitteet

Aiheesta muualla