Ero sivun ”Daakia” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p kielenhuoltoa AWB
Bot-Schafter (keskustelu | muokkaukset)
p Suositeltu artikkeli -tähti: it:Dacia (storia)
Rivi 22: Rivi 22:
[[fr:Dacie]]
[[fr:Dacie]]
[[ko:다키아]]
[[ko:다키아]]
[[it:Dacia (storia)]]
[[it:Dacia (storia)]]{{Link FA|it}}
[[he:דאקיה]]
[[he:דאקיה]]
[[la:Dacia]]
[[la:Dacia]]

Versio 11. maaliskuuta 2007 kello 21.10

Daakia

Daakia (Latinaksi Dacia) on muinainen alue Tiszan ja Dnestrin välillä Tonavan pohjoispuolella ja karpaattien eteläpuolella, suunnilleen nykyiset Romania ja Moldova. Sen asukkaat olivat traakialainen kansa, joita kreikaksi nimitettiin getalaisiksi.

Daakialaisilla oli kehittynyt yhteiskunta jo ennen kuin roomalaiset tapasivat heidät. Daakia oli kuningaskunta 200-luvulta eaa. Keisari Augustus alisti daakialaiset, mutta sotajoukot hyökkäsivät silti talvisin jäätyneen Tonavan yli ryöstämään Rooman kaupunkeja Moesiassa.

Keisari Trajanus valloitti Daakian 101106, joka nimitettiin provinssiksi Dacia Traiana. Daakialaisia värvättiin Rooman armeijaan ja daakialaiskohortit taistelivat muun muassa Britanniassa. Daakialaiset hyväksyivät roomalaisten tavat ja kulttuurin, mistä on merkkinä nykyinen romanian kieli, joka on romaaninen.

Rooman valtakunnan ensimmäinen kristitty keisari Konstantinus Suuri on syntynyt Daakkiassa Naissuksessa

Gallienuksen aikana 256 gootit ylittivät Karpaatit ja ajoivat roomalaiset Daakiasta muutamia linnoituksia lukuun ottamatta. Aurelianuksen (270275) aikana viimeisetkin joukot vedettiin Tonavan eteläpuolelle. Ei tiedetä seurasiko paikallinen väestö mukana Tonavan eteläpuolelle Dacia Aurelianaan. Hunnit valloittivat vuorostaan maan gooteilta 376. Madjaarit valloittivat Transilvanian 800-luvulla.

Malline:Link FA