Sicilia (provinssi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sicilia
Provincia Sicilia
Rooman provinssi
Sicilian provinssin alue vuonna 125.
Sicilian provinssin alue vuonna 125.
Valtio Rooman valtakunta
Länsi-Rooman valtakunta
Prefektuuri Italia, Illyricum et Africa
Italia et Africa
Diokeesi Italia (n. 293–395)
Italia suburbicaria (n. 395–)
Nykyinen valtio/alue Italia (Sisilia, Liparisaaret, Egadisaaret)
Perustettu 241 eaa.
Hallinto
 – hallinnon tyyppi senaatin provinssi
 – hallinnollinen keskus Syrakusa (Syracusa)

Sicilia (lat. Provincia Sicilia) oli Rooman valtakunnan provinssi, joka käsitti Sisilian saaren nykyisessä Italiassa. Se oli Rooman ensimmäinen provinssi, ja perustettiin vuonna 241 eaa.[1][2] [3]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös: Antiikin Sisilia

Sicilian provinssi käsitti koko sille nimen antaneen Sisilian (lat. Sicilia) saaren sekä sen pienempiä lähisaaria, kuten Aioliset saaret (Aeoliae insulae, nyk. Liparisaaret) ja Aigataisaaret (Aegates insulae, nyk. Egadisaaret) sekä Melite (Melita, nyk. Malta) ja Gaulos (nyk. Gozo). Sisilia oli itäosaltaan kreikkalaiskaupunkien aluetta, ja muulta osiltaan hellenistisoituneita karthagolaiskaupunkeja tai saaren alkuperäisten heimojen kaupunkeja. Roomalaisella kaudella kuten aiemminkin Sisilian saaren tärkeimmät kaupungit sijaitsivat kaikki rannikolla. Sisämaan vuorenhuipuille rakennetut linnoitetut asutukset taantuivat, sillä niille ei ollut Pax Romanan vallitessa samanlaista tarvetta kuin aiemmin.[4] Provinssin hallinnollinen keskus oli Syrakusa (lat. Syracusa).

Kaupunkeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sicilian provinssin roomalaisaikaisia kaupunkeja olivat muun muassa (suluissa latinankielinen nimi, mikäli eri):

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roomalaiset valtasivat Sisilian ensimmäisen puunilaissodan lopulla vuonna 241 eaa. Sicilian provinssi perustettiin tämän jälkeen, ja oli tuolloin koko Rooman valtakunnan ensimmäinen provinssi. Saaren merkittävin kaupunki Syrakusa ei kuitenkaan alun perin kuulunut provinssiin, vaan säilyi itsenäisenä toiseen puunilaissotaan ja vuoteen 211 eaa. saakka.[2][5]

Augustuksen ajan provinssien jaossa Sicilia luettiin senaatin provinsseihin. Provinssi säilyi olemassa Rooman koko myöhemmän historian ajan, ja oli näin olemassa myös muun muassa keisari Trajanuksen kauden lopussa vuonna 117 Rooman ollessa laajimmillaan.[1][3]

Noin vuosina 293–395 provinssi kuului Italian diokeesiin.[2] 300-luvulla se kuului välillä Italia, Illyricum et African prefektuuriin ja välillä Italia et African prefektuuriin. Rooman valtakunnan jaon jälkeen vuodesta 395 provinssi oli osa Länsi-Roomaa ja kuului Italia et African prefektuuriin ja Italia suburbicarian diokeesiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Castrén, Paavo & Pietilä-Castrén, Leena: ”Provincia”, Antiikin käsikirja, s. 464–466. Helsinki: Otava, 2000. ISBN 951-1-12387-4.
  2. a b c Adkins, Lesley & Adkins, Roy A.: Handbook to Life in Ancient Rome, s. 113–117, 129. Updated Edition. Facts on File Library of World History. Infobase Publishing, 2004. ISBN 978-0-8160-5026-0.
  3. a b Peck, Harry Thurston: Harper's dictionary of classical literature and antiquities. Harper & brothers: New York, 1896. Teoksen verkkoversio. Teoksen verkkoversio (Perseus)
  4. Wilson, R. J. A.: Map 47 Sicilia Barrington Atlas of the Greek and Roman World. 1997. Viitattu 1.3.2021.
  5. Silberman, Neil Asher et al. (toim.): The Oxford Companion to Archaeology, s. 646. Oxford University Press, 2012. ISBN 9780195076189. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]