Wikipedia:AutoWikiBrowser

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

AutoWikiBrowser korjaamassa artikkelin oikeinkirjoitusta.

AutoWikiBrowser (AWB) on Wikipedian muokkaustyökalu, joka soveltuu täysin manuaaliseen, puoliautomaattiseen sekä jossain määrin myös automaattiseen muokkaamiseen.

AutoWikiBrowser toimii Windows Vistalla tai uudemmalla versiolla. Se käyttää .NET Frameworkia. AutoWikiBrowser saattaa toimia MacOS:lla tai Linuxilla Winen alla. AWB:stä on tehty selaimessa toimiva versio Javascript Wiki Browser (JWB) joka toimii kaikilla alustoilla. JWB:n käyttö rinnastuu suomenkielissä Wikipediassa AWB:n käyttöön ja nämä ohjeet koskevat myös sitä.

Suomenkielisessä Wikipediassa AWB:tä ja JWB:tä varten täytyy rekisteröidä ja hyväksyttää oma tunnus.

Käytänteet

[muokkaa wikitekstiä]

AWB:llä muokkaaminen ei käytänteiden osalta poikkea selaimella muokkaamisesta. Käyttäjän on tarkistettava kaikki muutokset ennen muokkauksen tallennusta. Siitä huolimatta AWB on luokiteltu botiksi, jonka pitää noudattaa myös bottikäytäntöä, varsinkin jos käyttäjä tekee usein puoliautomaattisesti muokkauksia tahdilla useita muokkauksia minuutissa.

Erityisesti tulee huomioida seuraavat kaikkia muokkauksia koskevat käytänteet:

Vältä pelkkiä vähämerkityksellisiä muutoksia sisältävien muokkausten tekemistä kuten välilyöntien tai tyhjien rivien lisäämistä ja poistoa, tynkämerkinnän siirtoa, HTML:n muuntamista Unicode-muotoon, alaviivojen poistoa toimivista linkeistä tai muita vastaavia. Näin säästät palvelimen resursseja etkä täytä muutoksillasi tarkkailu- ja historialistoja. Triviaalit muutokset voi kuitenkin tehdä yhdessä oleellisempien muutosten kanssa. Älä myöskään tee AWB:llä mitään mahdollisesti kiistanalaisia useita sivuja koskevia muutoksia, joista ei ole keskusteltu tai päästy yhteisymmärrykseen. Tällaisia ovat muiden muassa isot luokittelumuutokset.

AWB-tunnus on bottitunnus, jota käytetään lähinnä vain AWB:n mahdollistamiin muokkauksiin, mutta se ei muuten eroa millään tavalla muista bottitunnuksista. Kuten muillakaan bottitunnuksilla, AWB-tunnuksilla ei tule tehdä suuria muutoksia artikkelin tietosisältöön.

Tyypillinen AutoWikiBrowserin toiminto on kirjoitusvirheiden etsintä ja korjaaminen. Sillä voidaan myös siistiä ja järjestää artikkelissa olevaa ulospäin näkymätöntä wikikoodia. Ylipäätään AWB:llä voidaan tehdä mekaanisia muokkauksia, jonkin ennalta määrätyn ohjeen mukaisesti.

Valitsemalla toiminnon Enable RegexTypoFix välilehdeltä Options lataa ohjelma säännölliset lausekkeet sivulta Wikipedia:AutoWikiBrowser/Typos, joiden mukaan se etsii ja korvaa kirjoitusvirheitä.

AutoWikiBrowserilla voi myös substata substattavia mallineita. Mallineet löytää sivulta Wikipedia:Substaus/AWB.

Suositeltavat asetukset suomenkielissä Wikipediassa

[muokkaa wikitekstiä]

AWB on ohjelmoitu englanninkielistä Wikipediaa varten, joten tietyt ominaisuudet on suositeltavaa pitää pois päältä suomenkielisessä Wikipediassa:

  • Options, Restrict {{DEFAULTSORT}} change/addition voi aiheuttaa virheellistä lajittelua ääkkösten suhteen. Tämän voi välttää laittamalla toiminto päällä, eli niin että kyseinen toiminto rajoitetaan.
  • Jos käytössä on 'Apply general fixes' -toiminto, AWB järjestelee lähdeviitteet niin että viitteiden numerot ovat numerojärjestyksessä, mikä ei ole aina toivottavaa (keskustelu). Kyseisen toiminnon saa pois päältä (jättäen muut 'general fixit' käyttöön) lisäämällä Custom modules -lisäosan.
  • Tämä lista tarvitsee vielä laajennusta...

Javascript Wiki Browser JWB

[muokkaa wikitekstiä]
Javascript Wiki Browserin muokkauskäyttöliittymä

Javascript Wiki Browser on AWB:n kaltainen työkalu joka toimii selaimessa.

Käyttöönotto

JWB:n voi ottaa käyttöön lisäämällä alla olevan latauskoodin omalle javascript-sivullesi Special:MyPage/common.js. Varoitus, tämä lataa javascript-koodia englanninkielisestä wikipediasta.

mw.loader.load('//en.wikipedia.org/w/index.php?title=User:Joeytje50/JWB.js/load.js&action=raw&ctype=text/javascript');
Tiedostot

Aiheesta muualla

[muokkaa wikitekstiä]