Latium et Campania

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Latium et Campania
Regio I Latium et Campania
Italian alue
Regio I Latium et Campanian sijainti Italiassa.
Regio I Latium et Campanian sijainti Italiassa.
Valtio Rooman valtakunta
Nykyinen valtio/alue Italia (Latium ja Campania)
Perustettu n. 7 eaa.
Lakkautettu n. 293 jaa.

Latium et Campania (lat. Regio I Latium et Campania) tai vain Campania (Regio I Campania) oli keisari Augustuksen perustama roomalaisen Italian alue, joka käsitti Latiumin ja Campanian maakunnat, jotka vastasivat suunnilleen nykyisen Italian Latiumin (Lazio) ja Campanian alueita.[1][2]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Latium et Campania käsitti alueen Italian niemimaan keskisissä länsiosissa Tyrrhenanmeren ja Apenniinien välillä. Se käsitti Latiumin laajassa merkityksessä, mukaan lukien herniikkien (Hernici) ja volskien (Volsci) alueet, sekä Campanian ja pikeenien (Piceni) alueen. Näin se ulottui Tiber-joelta Silarus-joelle.[2] Pohjoisrajan muodosti Anio-joki. Latium et Campanian luoteispuolella sijaitsi Etruria (Regio VII), pohjoispuolella Samnium (Regio IV), itäpuolella Apulia et Calabria (Regio II ) ja kaakkoispuolella Lucania et Bruttii (Regio III).

Latium et Campanian pääteitä olivat Roomasta Capuan kautta Apulia et Calabrian puolelle kulkenut Via Appia, samoin Roomasta Capuaan kulkenut Via Latina, sekä lukuisat Roomasta lähteneet pienemmät tiet, kuten Via Tiburtina, joka tuli osaksi Via Valeriaa, ja muun muassa Via Labicana, Via Praenestina ja Via Ostiensis.

Kaupunkeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Latium et Campanian alueen kartta.

Latium et Campanian alueen kaupunkeja olivat muun muassa:

Latiumissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rooma ja Latiumin aluetta sekä muita alueita Tabula Peutingerianassa.
Campaniaa ja nykyistä Napolinlahtea Tabula Peutingerianassa.

Campaniassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Latiumin maakunta oli roomalaisten ja muiden latinalaisten kotiseutua, ja näin Rooman valtakunnan ydinaluetta. Campaniaa asuttivat alun perin campanit. Sen rannikolla oli vanhoja kreikkalaisia siirtokuntia, kuten Cumae eli Kyme ja Neapolis.

Latium et Campanian alue perustettiin noin vuonna 7 eaa., kun keisari Augustus jakoi Italian yhteentoista alueeseen (regio).[3][4] Muiden alueiden tavoin siihen viitattiin alun perin lähinnä numerolla. Ajan kuluessa se sai myös nimen.[2] Alue lakkautettiin keisari Diocletianuksen noin vuonna 293 tekemän uudistuksen aikoihin ja sen alue tuli osaksi Campanian provinssia, joka oli osa Italian diokeesia.

Näin tärkeimmät alueen hallinnossa ajan kuluessa tapahtuneet muutokset olivat:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Italia, Regio I Pleiades. Viitattu 16.1.2023.
  2. a b c Smith, William: ”Italia”, Dictionary of Greek and Roman Geography. Boston: Little, Brown and Company, 1854. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  3. Cooley, Alison E.: A Companion to Roman Italy, s. 205. Blackwell Companions to the Ancient World. John Wiley & Sons, 2016. ISBN 9781118993101. Teoksen verkkoversio.
  4. Plinius vanhempi: Naturalis historia 3.46– (lat.)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]