Ero sivun ”Basso” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 109.240.35.28 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän 188.238.39.70 tekemään versioon.
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 2: Rivi 2:
{{äänialat}}
{{äänialat}}


'''Basso''' on matalin miesääni. Tyypillisesti bassolaulajan ääniala on välillä [[oktaaviala|E-e]], mutta jotkut bassot pääsevät jopa kontra-B:hen asti.
'''Basso''' on matalin miesääni. Tyypillisesti bassolaulajan ääniala on välillä [[oktaaviala|E-e]], mutta jotkut bassot pääsevät jopa kontra-B:hen asti. Basso on harvinainen miesten äänityyppi ja bassoja on miehistä vain noin viisi prosenttia. Basso on erityisen tarpeellinen äänityyppi kuorossa ja oopperassa, mutta kuorossa [[baritoni]]t laulavat basson äänialan osuuksia sillä bassoja on vaikea löytää. Miesten äänissä on korrelaatio kehon pituuden ja äänen mataluuden välillä, joten bassot ovat todennäköisemmin pitkiä miehiä.


==Bassojen äänityypit==
==Bassojen äänityypit==

Versio 23. tammikuuta 2017 kello 14.28

Tämä artikkeli käsittelee miesääntä. Bassokitarasta on oma artikkelinsa. Sanan muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.

Basso on matalin miesääni. Tyypillisesti bassolaulajan ääniala on välillä E-e, mutta jotkut bassot pääsevät jopa kontra-B:hen asti. Basso on harvinainen miesten äänityyppi ja bassoja on miehistä vain noin viisi prosenttia. Basso on erityisen tarpeellinen äänityyppi kuorossa ja oopperassa, mutta kuorossa baritonit laulavat basson äänialan osuuksia sillä bassoja on vaikea löytää. Miesten äänissä on korrelaatio kehon pituuden ja äänen mataluuden välillä, joten bassot ovat todennäköisemmin pitkiä miehiä.

Bassojen äänityypit

Etenkin oopperamaailmassa käytetään tarkempaa luokitusta äänityypeistä. Myös bassot voidaan luokitella äänenvärin perusteella eri äänityyppeihin.

Basso buffo (Spielbass)

Bassobaritoni (Charakterbass, Basso cantante)

Basso profondo (Seriöser Bass)

Tunnettuja bassolaulajia

Taidemusiikki

Kevyt musiikki / a cappella -yhtyeet

Katso myös

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.