Yrjö Ikonen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yrjö Ikonen (18. toukokuuta 1902 Turku24. marraskuuta 1981 Helsinki) oli suomalainen oopperalaulaja, äänialaltaan basso. Lisäksi hän on esiintynyt suomalaisissa elokuvissa pienehköissä sivurooleissa.

Yrjö Ikonen valmistui aluksi voimistelunopettajaksi ja toimi opettajana Helsingin eri kouluissa vuosina 1928-1943. Hän opiskeli laulua kotimaassa Väinö Lehtisen johdolla sekä Keski-Euroopassa ja Italiassa. Ikonen piti ensikonserttinsa vuonna 1930 ja sai vuonna 1934 kiinnityksen Suomalaiseen Oopperaan, jossa hän esiintyi vuoteen 1961 saakka. Hänellä oli huomattavia bassorooleja mm. Mozartin, Rossinin ja Wagnerin oopperoissa. Hän teki konserttimatkoja Skandinavian maihin ja Neuvostoliittoon.

Hänet palkittiin vuonna 1952 Pro Finlandia -mitalilla.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yrjö Ikonen oli naimisissa voimistelunopettaja Märtha Ikosen o.s. Ryselin kanssa, ja heidän lapsensa olivat Jussi ja Liisa (Uusitalo). Yrjö Ikosen vanhemmat olivat yli-insinööri Gustaf Werner R. ja Emma von Schantz. [1]

Yrjö Ikonen oli näyttelijä Kim Ikosen isoisä. Lisäksi hän oli näyttelijän ja operettilaulajan Gerda Ryselinin lanko.[2] Yrjö Ikosen lapsenlapsenlapsi on näyttelijä-tanssija-laulaja Diana Anttila.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 276 (Kuka kukin on (Aikalaiskirja) : Who's who in Finland / 1978) runeberg.org. Viitattu 17.5.2016.
  2. Yrjö Ikonen IMDb. Viitattu 2.10.2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]