Ero sivun ”Massiivinen monen pelaajan verkkopeli” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Hinnoittelusta ja lähdettä
Rivi 47: Rivi 47:


[http://www.frozendawn.fi/ Frozen Dawn]
[http://www.frozendawn.fi/ Frozen Dawn]

[http://www.enjin.com/recruitment Enjin pelaajayhteisöhaku]


== Katso myös ==
== Katso myös ==

Versio 31. maaliskuuta 2014 kello 19.26

MMOG eli Massively Multiplayer Online Game (suora suom. massiivinen monen pelaajan verkkopeli), yleisemmin MMO, on internetin välityksellä pelattavaa videopeliä, johon osallistuu samanaikaisesti suuri määrä pelaajia. Pelistä riippuen siinä voi olla mukana satoja tai jopa tuhansia yhtäaikaisia osallistujia. Tyypillisesti tällaista peliä voi pelata vain verkossa, vain moninpelinä jonkin organisaation ylläpitämillä palvelimilla. Joitakin pelejä voi pelata myös mobiililaitteilla (tyypillisesti puhelimella) ja siihen viittaavat termit ”Mobile MMOG”, ”MMMOG” tai ”3MOG”.

MMOG-pelien alatyyppejä ovat muun muassa massiiviset monen pelaajan verkkoroolipelit (MMORPG) ja massiiviset moninpelattavat reaali-aikaiset strategiapelit (MMORTS).

Hinnoittelu

Viime vuosien trendi tietokoneilla pelattavissa MMO-peleissä on ollut kohti ilmaiseksi pelattavia (Free-to-play, F2P) pelejä, joissa itse pelin aloittaminen ei maksa mitään, mutta pelaaja saa pelaamisen aikana käyttää pelissä rahaa erilaisten virtuaalisten tuotteiden ja etuisuuksien hankkimiseen. Aiemmin tietokoneilla pelattavissa MMO-peleistä oli yleensä maksettava sekä pelin ostohinta että kuukausimaksu. Kuitenkin viimeaikojen suuret MMO-julkaisut, joissa tätä mallia käytettiin, eivät enää menestyneet ja ne jouduttiin siirtämään ilmaiseksi pelattaviksi peleiksi, joissa on pelin sisäisiä ostoja eli mikrotransaktioita. Tällaisia kuukausimaksuissa epäonnistuneita suuren budjetin MMO-pelejä ovat olleet esimerkiksi RIFT, Star Wars: The Old Republic sekä The Secret World.[1] Guild Wars 2 julkaistiin ilman kuukausimaksua, mutta peli täytyi ostaa tavallisen pelin hinnalla. War Thunder ja World of Tanks ovat puolestaan esimerkkejä ilmaiseksi pelattavista MMO-peleistä.

Internet-selaimissa toimivissa peleissä ei tyypillisesti ole aloitusmaksuja, vaan niiden liiketoimintamalli perustuu niin ikään mikrotransaktioihin.

MMO-pelejä alustoittain

PC/Mac-tietokoneille

Multiplatform-pelejä

Nämä pelit on julkaistu tai julkaistaan sekä tietokoneille että jollekin/joillekin pelikonsoleille.

Internet-selainpelejä

Vanhoja lakkautettuja MMO-pelejä

Näiden MMO pelien serverit on suljettu ja ylläpito lakkautettu, eikä niitä voi enää pelata.

[[::Luokka:MMOG-pelit|Lisää MMOG-pelejä]]

Suomalaisia MMO pelaajayhteisöjä

Kalevala Syndicate

Frozen Dawn

Enjin pelaajayhteisöhaku

Katso myös

Lähteet

  1. Ars Technica: Good riddance: the death of online gaming’s monthly subscription model. Viitattu 3.2.2014
Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.